„Zátěž na přípravu je to pro nás enormní. Na tom, aby zápas nezpůsobil jakékoli bezpečnostní riziko, pracujeme už od minulého pondělí, kdy jsme se dozvěděli, jaký soupeř nás čeká. Opatření jsou skutečně nadstandardní,“ prozradil Josef Říha, jeden z funkcionářů, který má na starosti právě zabezpečení klidného průběhu utkání.

FC Slovan Liberec - AC Sparta Praha (I.poločas) 1:0.
Chyby proti Spartě: vede pštrosí taktika

Baník v Lanžhotě
- utkání 2. kola MOL Cupu začíná Na Šlajsi v 17:00
- lístky jsou k dostání na místě i v předprodeji za 100 korun. Děti do 15 let mají vstup zdarma
- zápas vysílá živě i ČT Sport

Kolik fanoušků fotbalového Baníku do Lanžhota vlastně dorazí, není zatím jisté. „Čísla k dispozici nemáme a ani nevíme, jak se do města dopraví. Posílili jsme však hlídky a mohu ubezpečit, že budeme připravení reagovat v případě jakýchkoli šarvátek nebo narušování pořádku,“ sdělil policejní mluvčí Petr Zámečník.

Do sektoru pro fanoušky hostí se vejde bezmála tři sta lidí. Kapacita stadionu je přitom asi tři tisíce míst. „Co se týče fanoušků a dalších organizačních záležitostí, spolupracujeme přímo s funkcionáři Baníku. Víme tedy, že se chystají do Lanžhota dorazit po vlastní ose,“ prozradil Říha.

Příjezd rozvášněných Ostravanů vzbuzuje mezi místními lidmi nervozitu. „Spíš se ale na utkání těší, hlavně chlapi. Jsou nadšení a už mají i lístky,“ řekla Lanžhotčanka Jitka Kostková.

Aleš Matějů na archivním snímku
Aleš Matějů: Ukáže se, jestli mám na velký fotbal

Její dům stojí přímo na trase od vlakového nádraží ke stadionu Na Šlajsi, kde se mužstva střetnou. „Doufám, že k ničemu nedojde a že fanoušci budou umírnění,“ usmívala se Kostková.

Starosti nejsou malé

Podobně jako ona hovořil i lanžhotský starosta Ladislav Straka. „Starosti s bezpečností mají hlavně pořadatelé. A že nejsou zrovna malé! My ostatní zápas bereme jako završení série úspěchů našeho klubu. Z pozice starosty utkání vnímám zároveň i o jakési zviditelnění města a zvýšení jeho prestiže,“ zamyslel se Straka.

Podle bývalého fotbalového útočníka a rodáka z Hrušek na Břeclavsku Vladimíra Malára půjde dnes v Lanžhotě o skutečný fotbalový svátek. „Fanoušci Baníku dokážou vytvořit svému týmu domácí atmosféru i při venkovních utkáních. Hrál jsem na Bazalech v jejich mistrovské sezoně, a to byl neskutečný zážitek. I když jsme se vraceli s prázdnou,“ vzpomínal Malár.

Nejednou vytvořili fanoušci atmosféru, na kterou jen tak nezapomněl. „Třeba při finále poháru mezi Slováckem a Ostravou, který se hrál v Olomouci. Z mého pohledu jsou špička ve svém oboru,“ usmíval se Malár.

Trenér Karviné František Straka.
Hele, to je Pepa Csaplár. Nazdár, Franz, vítal Straku zlínský kouč