Jak to vypadalo, když fotbal hráli naši dědové?
historickém speciálu Deníku se dozvíte, kde narazila Sparta nebo Slavia, kde vyrostly hvězdy a přečtete si příběhy zapomenutých hrdinů. Od středy 17. března až za Velikonoce každý den nový článek.

Zelenobílé dresy i obšlehnuté neoficiální logo se zeleným čtyřlístkem, místnímu plácku se říká pochopitelně Celtic Park. Jak jinak… „Vzniklo to někdy na konci šedesátých let. Celtic měl tehdy skvělé mužstvo. V roce 1967 vyhrál Pohár mistrů a všechny soupeře válcoval. Naši borci si proto tak začali říkat,“ vysvětluje původ přezdívky sekretář klubu Luděk Gloza. „Když jsme ještě hráli I. A třídu, tak nám Vlasta Jarolím přivezl originál dresy od Umbra, ve kterých jsme hráli,“ dodává Jaroslav Procházka, bývalý hráč a funkcionář klubu.

Autor prvního reprezentačního gólu Jindřich Valášek (sedí první zprava) s týmem libeňského Meteoru v roce 1916
Pátrání v historii. Češi slavili první gól před 115 lety, dal ho truhlář

V zelenobílém dresu nastupovala i známá fotbalová jména. Dokonce i bývalí reprezentanti Jan Jarkovský nebo Jan Maroši. A především pak František Veselý, mistr Evropy z Bělehradu 1976. „Bývalý předseda klubu František Jakubec byl kamarád s Tondou Panenkou. Ten tehdy dohrával kariéru v Rakousku a měl k nám po sezoně přijít. Jenže si zlomil nohu, a tak doporučil právě Frantu Veselého a Honzu Jarkovského,“ vysvětluje počátek spolupráce Procházka.

Vyhlášený rychlík Veselý měl tehdy už přes padesát, ale pořád byl na hřišti nejhbitější. „Ještě v těch letech to byl velký profík, vůbec nepil žádný alkohol. Občas byl proto naštvaný na Jarkovského, který si naopak nějaké pivko i před zápasem rád dal. Franta měl jiný rituál. Vždycky přijel na zápas před obědem, aby si stihl dát třeba kačenku a pak si šel tak na dvě hodiny zdřímnout. Nejpozději hodinu a půl před zápasem už ale sám běhal po hřišti a důkladně se rozcvičoval. A v zápasech byl pak jasně nejlepší hráč. Jenom na něj se chodilo dívat tak tři sta lidí,“ vzpomíná Procházka na nejslavnějšího hráče v bořetickém dresu.

Jiří Feureisl (vpravo) to dotáhl z druholigových Varů až do fotbalové 
reprezentace. Nejvyšší soutěž válel i v hokeji.
Feureisl začal jako Tankista, hrál hokej a užil si fotbalový chrám Maracaná

Za Celtic odehrál Veselý dvě sezony, hned v té první klub postoupil ze třetí třídy do okresního přeboru. Smlouvu měl neoficiální, odměnu si vybíral v naturáliích. „Klub žádné peníze neměl. Kamarád měl benzinku, tak si Franta před cestou domů u něj natankoval. A pokaždé nafasoval asi sto litrů vína. Přitom sám nepil, tak to asi pak rozdal,“ směje se Procházka.

Později hrály Bořetice několik let I. A třídu, když tam trénoval například Petr Maléř a hrával Maroši. Nyní nastupují v okresním přeboru. „Na posily nejsou peníze a místní kluci jsou spokojení v okrese. Nemusí moc trénovat a stačí jim to,“ vysvětluje Gloza, že momentálně Celtic žádné vysoké ambice nemá.