Osmadvacetiletý Zahálka měl lví podíl na tom, že tým z Kobylis prohrál v první části sezony jediný zápas a se sedmibodovým náskokem na Klatovy přezimoval na první příčce tabulky.

„Podzim se nám vážně vydařil,“ říká Zahálka. „Jak výsledkově tak herně. O to větší závazek to je do jarních bojů, Chceme potvrdit výkonnost i v odvetách,“ vyhlašuje.

Fotbalová příloha Deníku.
Svěrkoš i Lafata vzkazují fanouškům: kupte si unikátní přílohu Deníku o fotbalu!

Třináct přesných zásahů v patnácti utkáních je vážně slušná vizitka. Ze všech pražských fotbalistů byl v této činnosti lepší jen Daniel Urban z Přední Kopaniny, jenž nasázel šestnáct branek. Ale o patro níž, v přeboru.

Stačilo trochu štěstí, možná klidu, a Zahálka se nemusel zastavit na tomto čísle. „Šancí jsem měl na dvojná-sobný počet gólů,“ přiznává.

Zrod kanonýra

Zahálkovy výkony jsou největším překvapením divize. Vždyť nikdy neplatil za kanonýra, který budil ze sna brankáře soupeřů. Jeho střelecké schopnosti objevil až před sezonou kouč František Peřina.

„Celý život jsem góly spíše připravoval, než je sám střílel. Zlom nastal v létě, kdy mě trenér posunul z defenzivního záložníka na hrot,“ popisuje skvěle přeškolený štít obrany.

Neomylná hra hlavou? Dynamit v noze? Lafatovský čuch na výběr místa před brankou? Kdepak! Zahálkovou největší předností je vytříbená kopací technika. „Většinu svých gólů dávám obstřelem nebo umístěnou střelou, případně z trestných kopů za vápnem. Nártem snad ani neumím pořádně vystřelit,“ směje se.

Trenér Oldřich Machala
Machala po prohře zuřil kvůli penaltě, která rozhodla bitvu Prostějova s lídrem

Po podzimu má zaděláno na korunu krále střelců. Při udržení formy může atakovat hranici 25 branek.

„Za každý gól budu samozřejmě rád, ale není to moje priorita,“ zdůrazňuje Zahálka. „Hlavním úkolem je uhájit s Admirou první místo,“ neskrývá.

Tak jako každého lídra čeká i kobyliský celek náročné jaro. „Jsme první, o to víc nás bude chtít každý obrat o body,“ uvědomuje si útočník. „Příprava byla skvělá a my nemůžeme říkat, že uvidíme, by byl to vyložený alibismus.“

O angažmá

Každý Zahálkův střelecký úspěch pochopitelně neunikne pozornosti činovníků ve vyšších soutěžích. „Nějaký zájem o mé služby proběhl, ale pro mě je to momentálně bezpředmětné. Mým úkolem je pomoct Admiře vykopat postup a nic jiného neřeším,“ uklidňuje příznivců černobílých.

„Udělám všechno pro to, abychom náš společný cíl naplnili,“ dodává.

Svůj závazek začala Admira naplňovat hned od začátku jarní části divize. V sobotu vstoupila do odvet cenným vítězstvím 2:1 v derby na Aritmě.

A střelecký účet utkání otevřel… Můžete hádat. No přece Štěpán Zahálka.

František Komňacký
František Komňacký už netrénuje a říká: Splácím dluhy svým nejbližším