„Baník je pojem, zejména doma je velice silný,“ byl si před cestou do Ostravy vědom síly soupeře trenér Dynama David Horejš, který navíc za velké oslabení svého týmu označil odchod Lukáše Provoda do Slavie (v jejímž dresu si nadějný mladík odbyl v sobotu premiéru proti Slovácku, ozdobenou ukázkovým gólem na konečných 3:0). Před podceněním ligového nováčka varoval i kouč Baníku: „Budějovice jsou velice nebezpečné v přechodu nahoru,“ uvedl pro klubový web Bohumil Páník.

Hosté z jihu Čech tudíž už nemohli v neděli počítat s Provodem, zato prvně po svém návratu do Dynama do zápasu naskočil spolu s Havlem ve středu obrany Tomáš Sivok, zatímco Novák se místo distancovaného Kladrubského posunul na levý kraj obranné čtveřice. Sivok ale zápas nedohrál, v nastaveném čase dostal žlutou a následně i červenou kartu.

Do zápasu vstoupili aktivněji fotbalisté domácího Baníku, proti pozorně hrajícím zadákům ligového nováčka se ale do větších šancí nedostávali. V 6. minutě připravil náznak možnosti Jánoš pro Baroše, zkušený ostravský exreprezentant ale míč dobře netrefil. Poté domácí přece jen Jihočechy víc přitalčili, nicméně ze své snahy vytěžili jen sérii rohových kopů, které však obrana Dynama bez větších potíží dokázala odvrátit.

Za zmínku stála snad až ve 21. minutě Diopova akce po spolupráci s Barošem, míč ale prolétl kolem Staňkovy svatyně do zámezí,

Po úvodní dvacetiminutovce, v níž měl Baník častěji míč pod svou kontrolou, Jihočeši hru postupem času vyrovnali a navíc sami začali vystrkovat útočné růžky. Ve 26. minutě zahrávali svůj první rohový kop a po centru Brandnera se dostal k hlavičce nabíhající Sivok, sudí ale pískal faul. O tři minuty později poslal z pravé strany dobrý balon do vápna Čolić, ale Ledecký se ke střele přes bránící beky Baníku nedostal. Ve 42. minutě měli první slibnou šanci i hosté, když Brandner sklepl míč na Čavoše, jehož tvrdá střela zpoza domácí branku zhruba o metr přeletěla.

V době, kdy už se poměr sil na hřišti přece jen vyrovnal, posunul Hrubý míč na kraj de Azevedovi, po jehož centru poslal míč hlavou do sítě naprosto volný Fillo – 1:0.

Do druhé půle trenér Horejš poslal za Ledeckého na hrot debutanta Delarge a poté za Havelku dalšího ofenzivního hráče Rabušice. To už ale Baník vedl 2:0, protože v 54. minutě přesnou ranou z dvaceti metrů k tyči zvýšil Diop na 2:0.

Devět minut před koncem po hrubé chybě Stronatiho střídajcí Rabušic nabídnutou šanci mazácky využil a snížil na 2:1, tři body už si ale Baník vzít nedal.

V dalším kole I. ligy hraje Dynamo v sobotu ve šlágru doma s Plzní (19.00).

Baník - Dynamo 2:1 (1:0) - Branky: 43. Fillo, 54. Diop – 81. Rabušic. ŽK: Jánoš – Havel, Čavoš, Javorek, Novák, Sivok. ČK: Sivok (90. +2). Diváci: 8472. Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Ratajová. Baník: Laštůvka (69. Budínský) – Fillo, Procházka, Stronati, Fleišman – Reiter, Jánoš, Hrubý, (87. Šindelář) de Azevedo – Diop, Baroš (72. Smola). Dynamo ČB: Staněk – Čolić, Havel, Sivok, Novák – Čavoš, Havelka (59. Rabušic) – Brandner (79. Mršić), Javorek, Schranz – Ledecký (46. Delarge).