Ta zpráva se dala očekávat. Přesto všechny zaskočila. František Cipro na tom nebyl zdravotně dobře. Zemřel ve veku 75 let. Rozloučení proběhlo ve stylu, ze kterého by asi měl radost. Do Českých Budějovic dorazily velké fotbalové legendy. Třeba Vladimír Šmicer. Nebo Karel Vácha. Junior i senior. Právě s Karlem Váchou starším jsme si připomínali chvíle, které prožil s Františkem Ciprem. "Dlouho jsme se neviděli, on pak měl nejrůznější zahraniční angažmá, snad 25 let jsme moc nebyli v kontaktu," vypráví šéf hlubockého fotbalu, který přidal i pikantní historku z osobního života. "Nebavili jsme se jen o fotbale, potkávali jsme se na zábavách. Řeč často přišla i na dívky. Někdy jsme třeba měli spolu zájem o stejnou dámu. I to se stalo."

Olympijské hry s Rusy nebo bez nich. Těžká doba
Olympijské hry bez Rusů. Bojkot ne, říkají hvězdy. Putin musí přestat bláznit

Karel Vácha senior sledoval, jak František Cipro a jeho syn Karel spolupracují přímo na trávníku. "Setkali se ve Slavii a v Innsbrucku," přikyvuje hlubocký patriot. "Nejsem takový odborník, abych všechny fotbalové věci dokázal posoudit, ale co jsem slyšel od syna a jeho spoluhráčů, František Cipro byl jedním z nejlepších trenérů, který je kdy vedl."

Právě Vácha byl přímo u toho, když se František Cipro vrátil domů. Na Hlubokou. Vlastně byl u posledního Ciprova fotbalového angažmá. "Když skončil v profesionálním fotbale, tak jsme mu z hecu nabídli v uvozovkách profesionální smlouvu u nás. Dlouho se bránil, pak ho můj syn přesvědčil. K fotbalistům si vypracoval výborný vztah, nejprve jim radil, pak je i vedl," vzpomíná Karel Vácha na trenéra, se kterým prožil nemalou část života. "Cipro měl výborný přehled o vyšších soutěžích, pečlivě ale sledoval i ty nižší."
V průběhu minulého týdne zavzpomínal na stránkách Deníku na svého kamaráda expert Deníku Bohumil Ortman. "V dorostu Dynama jsme se sice minuli, protože když Franta přecházel ze žáků, já už v sedmnácti v dorostu Dynama končil a začal jako elév pracovat v redakci tehdejší Jihočeské pravdy. Na ligu dorostu jsem se svými bývalými spoluhráči často jezdil a právě s Frantou, jenž tehdy byl nadějným křídelníkem, jsme se skamarádili. Teď už na něj snad mohu prozradit, že on jako pozdější veliká legenda Slavie v té době fandil Spartě (což o něm asi ví málokdo …)."

František Cipro vedl spoustu klubů, jeho fotbalová pouť se symbolicky uzavřela doma. V Hluboké nad Vltavou.