„Jak mnozí víte, naposledy jsem působil téměř tři roky v Řecku jako nezávislý expert FIFA a UEFA pro Řecký fotbalový svaz. Byl jsem s nabídkou kandidovat v Česku oslovován už od října loňského roku, ale mojí profesionální povinností bylo nejdříve dokončit expertní misi pro řecký fotbal,“ uvedl.

„Cítím podporu řady klubů profesionálního a amatérského fotbalu, řady regionů z Čech a Moravy i většiny nezávislých aktivistických iniciativ. Vnímám i ocenění mé neutrality a nezávislosti, nemám žádné postranní zájmy,“ vysvětlil Fousek v nahrávce pro média.

Karel Poborský a Vladimír Šmicer
Souboj legend. Proč spolu (ne)půjdou Vladimír Šmicer a Karel Poborský?

Je to jeho druhý pokus. V roce 2017 prohrál v opakované volbě se současným předsedou Martinem Malíkem.

„Cením si toho, že je moje kandidatura z roku 2017 trvale vnímána jako jasný morální profil, nemusím nikoho znovu přesvědčovat o tom, že chci dělat fotbal demokraticky a transparentně,“ prohlásil.

Před osmapadesátiletým Fouskem ohlásil kandidaturu bývalý reprezentant Karel Poborský. Zatím se však neví, s kým půjde do boje o exponované křeslo.

Jasné není ani to, jak se zachová spolek Fevoluce, jehož hlavní tváří je Vladimír Šmicer. V jeho případě se spekuluje o tom, že by se mohl spojit s Fouskem.