První kroky nového šéfa vedly na pražské letiště. Důvod? Páteční zápas národního týmu v Itálii.

"Spal jsem asi tři hodiny," usmál se Fousek v rozhovoru pro Deník. 

Na tabuli svítil čas 9:30, když se v obleku, modré košili a naleštěných lakýrkách objevil u přepážky na terminálu 2. Doprovázel jej stávající generální sekretář Jan Pauly. Společnost jim dělal ještě Libor Zajíček, vlivný "hráč", obchodní ředitel marketingové společnosti STES.

Petr Fousek
Sám jako kůl v plotě? „Varianta Hašek“ nehrozí. Fousek má skutečnou moc

Jedna zajímavost? Cesta do Boloně byla připravena dlouho dopředu. Pro oba kandidáty - kdyby nebyl zvolen Fousek, v Itálii by teď jednal Karel Poborský. Jenže důvěru u delegátů dostal prvně jmenovaný. 

"Samozřejmě mě to těší," přiznal osmapadesátiletý rodák z Brna. 

A těch gratulací… "Byly jich stovky, naštěstí to mobil vydržel," dodal.

Projev: "Zachovejte nám přízeň"

Fousek pochopitelně obsadil čestné místo v letadle. Sedadlo 1A, k tomu trojsedačka jen pro něj. Během volných chvil probíral neodkladné záležitosti. Řešil třeba, zda večer během zápasu platí setkání s Gabrielem Gravinou, šéfem italského svazu. Platí.

Petr Fousek
Fousek porazil Poborského. Je před námi spousta práce, vzkázal nový šéf

To je politika. Stejně jako jednání se sponzory.

Fousek letěl do Boloně s další stovkou významných lidí z komerční sféry. Nechyběli představitelé sázkové kanceláře Fortuna, automobilky Hyundai, cestovní kanceláře Alexandria. Se všemi Fousek krátce promluvil. A ještě předtím měl první projev.

"Řadu z vás znám dlouhá léta. Děkuji vám za partnerství, děkuji, že podporujete český fotbal. Těším se na další setkání a zachovejte nám přízeň," řekl.

V hotelu Starshotel Excelsior, který leží hned naproti železničnímu nádraží v Boloni, se po v zásadě sympatickém proslovu ozval potlesk. 

Pocity? "Je to pořád hektické"

Fousek po svém zvolení absolvoval dvě tiskové konference, v nichž hovořil nejen o valné hromadě, ale hlavně o výzvách. Dá se očekávat, že jich bude hodně.

Během návštěvy Boloně vyhlásil, že má dál nabitý program a odpočívat nebude: "S klidnějším obdobím nepočítám, je to pořád hektické, i když je to jiné. Doteď jsem dva měsíce trávil předvolební kampaní, nyní začalo nové už procesní období."

Trenér Jiří Jarošík.
Naštvaný Jarošík: Sparta? Slabota, Vrbu to užírá. Lituje i Kúdelu. Udělal blbost

Jeho nejbližší spolupracovníci se mají nač těšit. "Já jsem na zátěž zvyklý," řekl s úsměvem.

Otázkou je, zda do jeho týmu přibude Vladimír Šmicer, který nebyl na valné hromadě zvolen. Podle informací Deníku došlo mezi oběma spojenci k jednání, ale bývalý reprezentant si po nezdaru plánuje od fotbalu na chvíli odpočinout.