Comeback osmatřicetiletého gólmana se zrodil jako nouzové řešení, protože Chelsea neměla v zápase Premier League 2 žádného jiného brankáře k dispozici. "Bavili jsme se o tom už od čtvrtka," uvedl Čech.

Pro někdejšího kapitána národního týmu, který na Stamford Bridge působí jako poradce sportovního a technického úseku, nezačal zápas ideálně. Při prvním dotyku s míčem nenašel spoluhráče a míč skončil v zámezí.

Po následném rohovém kopu zůstal v pokutovém území osamocený Okedinu, který střelou po zemi českého brankář překonal. V 17. minutě inkasoval Čech gól z druhé střely na branku, když zaváhal při výběhu na centrovaný míč a Scarlett jej hlavičkou přeloboval. "Nebyly tam automatismy, na jaké jsem byl zvyklý."

Adrian Guľa
Šok v Plzni. Guľa řekl: Každá krize je předzvěstí něčeho velkého

Chelsea však po přestávce zvýšila tempo a po hodině hry v rozmezí dvou minut vyrovnala. Nejprve se z penalty trefil Peart-Harris a vzápětí vyrovnal Lewis. "Druhý poločas jsem si užil, četl jsem hru jako předtím," řekl Čech.

Od 77. minuty dohrávaly oba týmy o deseti a více prostoru na hřišti vyhovovalo Chelsea. Tři minuty před koncem základní hrací doby rozhodl svým druhým gólem v utkání o výhře "Blues" Peart-Harris. "Zápas splnil účel. A bylo to derby se vším všudy," podotkl Čech s narážkou na vyloučení a šarvátku.

Někdejší kapitán české reprezentace se tak mohl radovat z vítězství, zápas týmů do 23 let mu však posloužil spíše k získání herní praxe, kdyby ho trenér Frank Lampard potřeboval v "áčku". Odchovanec Plzně byl zapsán na soupisku anglické ligy pro tuto sezonu v říjnu kvůli koronavirové pandemii.

Čech se s profesionální kariérou rozloučil loni v květnu, kdy paradoxně proti Chelsea odchytal finále Evropské ligy v dresu Arsenalu, které jeho tým v Baku prohrál 1:4. V Chelsea předtím rekordman v počtu startů za českou reprezentaci prožil nejúspěšnější období kariéry. Vyhrál s ní Ligu mistrů i Evropskou ligu, čtyřikrát Premier League, čtyřikrát Anglický pohár a Superpohár a třikrát anglický Ligový pohár.