Fotbalisté měli poprvé v novém outfitu vyběhnout už v březnu, ovšem koronavirová pandemie poněkud pozměnila plány a z očekávané dvojice přípravných střetnutí v USA nakonec nic nebylo, a tak se představení nových dresů odložilo až na závěr letních prázdnin.

„Představení nových dresů se neustále odkládalo, ale teď už se reprezentační fotbal konečně vrací. Národní tým v nových dresech poprvé nastoupí proti Skotsku. Tradiční barvy – červená a modrá – zůstaly a já doufám, že toto pojetí bude mít úspěch u hráčů i českých fanoušků. Mně osobně se dresy líbí,“ vyjádřil svůj názor předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.

Adam Hložek (vlevo)
Šilhavý nominoval na Ligu národů. Premiéra čeká sparťana Hložka

Absolutní zápasovou premiéru však neobstará reprezentační áčko, ale jejich o věkovou kategorii mladší kolegové. Výběr do jednadvaceti let vyzkouší nové dresy už 2. září v kvalifikaci o mistrovství Evropy v San Marinu.

Vídat v novém oblečení budeme české fotbalisty v následujících dvou letech, tedy v zápasech Ligy národů, kvalifikaci o mistrovství světa i na evropském šampionátu, který byl z letošního roku odložen na ten příští.  

Důraz při vymýšlení designu byl kladen na tradici, podobně jako u jiných reprezentačních výběrů. Dominantní je přitom červená barva, kombinovaná s modrými prvky.

Osvědčená kombinace

Jako jedni z prvních mohou fanoušci vidět v červeno-modrých dresech Vladimíra Coufala, Bořka Dočkala a Jakuba Brabce, kteří je oblékli při prezentaci. Vyzkoušet je ale už mohly i nedávné hvězdy národního týmu Jan Koller, Vladimír Šmicer a Karel Poborský.

Adam Hložek
Hložek: Nejmladší eso. Dva faktory, proč může vylepšit reprezentaci

„Kombinace červené a modré je osvědčená, líbí se mi i použité odstíny obou barev. Já jsem proto s finální podobou spokojený. Věřím, že nové dresy budou mít úspěch i u fanoušků. Ale hlavně bych si přál, aby se nám v nich dařilo, protože o to jde především,“ řekl k dresům reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý.

Ten povede české fotbalisty do boje už do Ligy národů už v pátek na Slovensku, příští pondělí pak ve zmíněném utkání v Olomouci proti Skotsku.