Okamžitě po zveřejnění článku majitelé kluby z investiční skupiny Crawley's WAGMI United trenéra propustili. Vedení jednalo neprodleně. Yems musel opustit hotel v Mansfieldu, kde se tým připravoval na zápas, jen pár hodin před výkopem.

Anglická fotbalová asociace suspendovaného Yemse vyšetřuje. „Obvinění bereme velmi vážně a potvrzujeme, že v této záležitosti probíhá vyšetřování. Nemůžeme říct více, dokud celou záležitost neuzavřeme,“ stojí v prohlášení asociace.

Na Yemse upozornili hráči, kteří si stěžovali na jeho chování u Asociace profesionálních fotbalistů. Britským novinářům se podařilo zjistit, jak se rasistické chování trenéra projevovalo.

Hráče s tmavší barvou pleti nazýval hanlivě negry. Asiaty zase označoval za teroristy nebo sebevražedné atentátníky a pojídače kari. Jednomu hráči mládežnického týmu řekl, aby se nevracel domů s batohem, protože by si cestující mysleli, že v něm má bombu. Tým na tréninku segregoval a zavedl dvě samostatné šatny, do kterých fotbalisté chodili podle barvy pleti.

Konflikt v utkání Glasgow Rangers vs. Slavia Praha
Jako Kúdela a Kamara? Hvězdička Manchesteru United si stěžuje na rasismus

Dva hráči z etnických menšin byli vyhozeni z prvního týmu bez udání důvodu. „Byli nuceni trénovat sami a od té doby je nikdo neviděl. Jeden z kluků řekl, že jim Yems křičel do obličeje: Táhněte do pr… vy hajzlové, vypadněte z našeho klubu,“ svěřil se jeden z nejmenovaných hráčů.

Mnoho hráčů bylo traumatizováno, někteří dokonce plakali, když popisovali svou situaci zaměstnancům Crawley Town.

I přes obvinění zůstal kontroverzní kouč oblíbencem fanoušků klubu. Tým ve všech třech zápasech bez suspendovaného Yemse prohrál a při posledním utkání domácí příznivci skandovali „Chceme zpět svého Yemse!“