Slavnostního předání se ve čtvrtek po obědě na ZŠ J. Šoupala v Ostravě-Porubě zúčastnil také záložník Baníku Ostrava a odchovanec klubu Daniel Holzer. „Je skvělé, že mládež z Baníku se bude kromě fotbalu rozvíjet i v dalších oblastech. Moc rád to vidím, protože vím, že aby člověk byl úspěšný fotbalista, je potřeba umět víc, než jen skvěle hrát,“ řekl Holzer.

Sigmácká gólová radost v zápase s Karvinou
Sigma útočí na elitní šestku. Jsme teď tam, kde máme být, říká Jílek

Klub navazuje na model, který velice dobře funguje u prestižních klubů ve Velké Británii, například v Manchesteru City. Došlo také na slavnostní předání certifikátu, u kterého nechyběl ani Petr Mašlej, sportovní manažer mládeže Baníku Ostrava.

„Program si v Akademii budou plnit kategorie U14 a U15 a slibujeme si od něj posílení vůle, vytrvalosti, odhodlání a odpovědnosti k druhým. Naším cílem totiž není jen vychovat výborné fotbalisty, ale také charakterově kvalitní osobnosti,“ řekl Milan Chalupa, ředitel sportovní školy J. Šoupala, na které Akademie působí.

„Věřím, že hráčům Baníku nabízí projekt kvalitní aktivity, které jim budou k užitku během jejich aktivní fotbalové kariéry, ale také po jejím skončení. V Británii, kde program v roce 1956 vznikl, je to unikátní možnost vychovávat skutečné fotbalové osobnosti,“ dodal Tomáš Vokáč, výkonný ředitel Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu.

Ilustrační foto
Votroci na Tottenhamu viděli tréninkové centrum za miliardu: Je to jiný svět

O CO JDE?

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je celosvětově nejvýznamnější program neformálního vzdělávání, který založil před více než šedesáti lety Princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty. Mladí lidé ve věku 14 až 24 let jsou skrze něj motivování k cílevědomosti, solidaritě, zdravému životnímu stylu a zájmu o své okolí.

V současnosti se tohoto programu účastní 1,3 milionů lidí, v České republice má program na čtyři tisíce účastníků. Absolventi programu získávají prestižní ocenění, které jim dává výhodu v profesním i osobním životě.

Zápas fotbalové Evropské ligy  SK Slavia Praha - Sevilla FC v Edenu.
Miliardy v Edenu. Chelsea a Slavia pohledem peněz