A i zde je zřejmé: technologie je to užitečná, nikoli však neomylná. Stále je totiž primární lidský faktor. Proto si Fotbalová asociace České republiky přizvala na pomoc odborníky, kteří mají tuzemské kolegy vzdělávat.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.
Šilhavý vzbudil naději. Ale pozor! Šlo jen o dva zápasy

Dagmar Damkovou, členku Komise rozhodčích FIFA i UEFA, na Strahov doprovodili zkušený polský specialista Pawel Gil a věhlasný italský arbitr Nicola Rizzoli. Co jméno, to pojem.

„Některé situace se doposud řešily jinak, než by měly, tudíž jsme se rozhodli, že českým rozhodčím pomůžeme,“ okomentovala úvodní mítink Damková.

Češi ve špičce Evropy

Co to znamená? Častější systematická školení, celkové zkvalitnění, certifikace. Svět jde kupředu, čeští sudí musejí též. V současné době je mezi nimi pro VAR devět licencovaných jedinců. Jenže to je opravdu málo.

David Pavelka (vpravo) proti Ukrajině.
David Pavelka o reprezentaci: Tvoří se dobrý tým, všichni věříme

Šéf komise rozhodčích Jozef Chovanec nicméně upozornil: „Patříme mezi špičku Evropy a chceme se na ní udržet.“

Takový cíl si zaslouží podporu. Škoda, že image FAČR nedávno pošramotily rozpory s Ligovou fotbalovou asociací, které nastaly po odvolání garanta videorozhodčích Romana Hrubeše.

Jakékoli potíže ale Chovanec odmítl: „Komunikace mezi oběma stranami probíhá a osobně nevidím žádný zádrhel. Začínající projekt je třeba podpořit, vždyť se všichni chceme vydat správným směrem.“

Slovenský trenér Ján Kozák.
Řádili po Česku? Slovenský kouč prý rezignoval kvůli večírku

Každý krok, který posune český fotbal (či věci s ním spojené) kupředu, je jednohlasně vítán. Zároveň je ale zřejmé, že hned zítra se kýžený výsledek nedostaví.

Mládí vpřed

„Není to o jednom nebo dvou seminářích, i když chceme všechny rozhodčí proškolit co nejrychleji. Je nutná trpělivost, navíc si musíme uvědomit, že VAR není všelék, nýbrž pouhá pomůcka. Hodláme však na sobě neustále pracovat,“ ubezpečila Damková, sama bývalá sudí.

Fotbaloví fanoušci
Anglie přestřílela Španělsko. Fanoušci řádili v ulicích města

Cestu do budoucna chce komise rozhodčích dláždit v podstatě stejně, jako tomu je u fotbalistů. Tedy s talenty.

„Generační výměna je logická. Zaměříme se na mladé, přičemž pak už bude pouze na nich, jak svou šanci uchopí,“ dodala Damková.

Verdikt? Celkově pozitivní nápad, který má zdůraznit profesionalitu a pomoci ke zvýšení prestiže. Bude ale stejně ušlechtilé i jeho provedení?

Arda Turan.
Zhasne Turanova hvězda v žaláři? Za napadení hrozí fotbalistovi přes dvanáct let

Otevřená Evropa. Jen Anglie se vzpíráVideorozhodčí byl naplno zaveden hned v několika předních evropských soutěžích – německé, italské, španělské, portugalské, částečně i v polské, belgické či nizozemské. Kolébka fotbalu, Anglie, se mu však stále brání.

Důvod? Víc než dvě třetiny klubů Premier League pomůcku odmítají kvůli ztrátě plynulosti hry. Druhým faktorem je pak údajná špatná komunikace sudích v rozhodujících momentech zápasů.

„Dohoda zní, že v tomto ročníku stále pokračujeme v pokročilém testovacím módu, ať systém pokud možno ještě vylepšíme,“ uvedli angličtí zástupci před sezonou v prohlášení. VAR tak prozatím pomáhá pouze v FA Cupu či Carabao Cupu.