K poháru přijela slavná Sparta, přišlo na pět tisíc lidí a hrál se kvalitní fotbal.

Postup do osmifinále Mol Cupu si dle očekávání zajistila favorizovaná Sparta, snadné to ale neměla. Fotbalisté Dynama byli favoritu důstojným soupeřem a v závěru, kdy Táborský snížil na 1:2, bojovali o prodloužení.

Sparta už dopředu sdělila, že přijede bez reprezentantů a řady zraněných hráčů, ale i s mladíky potvrdila kvalitu. „Určitě jsem rád, že se do hry v průběhu zápasu dostali i mladí kluci a myslím, že to zvládli obstojně. Hodnotím je pozitivně," chválil mladé hráče trenér David Holoubek, jedním dechem ale dodal, že pořád platí, že potřebují získávat zkušenosti v dospělém fotbale a hlavně v lize. „Tohle byl pohár proti soupeři z druhé ligy, byť velice kvalitnímu," ocenil i výkon Dynama.

Trenér Sparty hráče Dynama sledoval proti Opavě a za osu týmu označil Kaloda a Benáta. „Že nebude hrát Ríša Kalod jsem čekal, neboť je to strašně důležitý článek Budějovic a hrát dvě utkání v týdnu by na něj asi bylo moc," usoudil Holoubek, že Dynamo si Kaloda šetřilo do Vlašimi. „Budějovice podle mě mají kvalitní tým a přál bych jim návrat do ligy. Zasloužily by si to, mají dobrý tým, dobrý stadion, dobré fanoušky a dobré vedení," projevil se na pozápasové tiskovce mladý trenér Sparty i jako zdatný diplomat…

Nicméně je fakt, že Dynamo favorita hodně potrápilo. Jasně, Sparta měla silně kombinovaný tým, ale ani Dynamo nešlo do poháru v plné síle (chyběli Čavoš a Pešek, jen na lavičce byli Šourek, Klesa a Kalod).

Navíc dle trenéra Dynama Davida Horejše i v oslabení měla Sparta sílu. Uvedl, že vzadu až na mladého Kadlece byli jen hráči s velkým počtem ligových utkání a ani na hrotu že nebyli žádní nazdárci. „Pulkráb už v lize také něco odehrál a o Davidu Lafatovi se nemá cenu bavit," zdůraznil Horejš.

„Byť jsme prohráli, musím zápas hodnotit velice pozitivně. Sehráli jsme velice dobré utkání a hlavně první poločas byl z naší strany velice vydařený. Měli jsme dobrý pohyb a myslím, že jsme i dobře kombinovali. Měli jsme tam i nějaké šance a je škoda, že jsme do půle žádnou nedokázali využít," litoval a dodal, že v úvodu druhé půle Sparta potvrdila svou kvalitu. „My tam udělali dvě chyby v rozehrávce a Sparta nás okamžitě ztrestala. Těší mě, že kluci ani za stavu 0:2 nesložili zbraně a dali jsme kontaktní gól, takže zápas byl až do konce dramatem."

Na poslední čtvrthodinu šel na hřiště i Jiří Kladrubský, jenž se do Č. Budějovic vrátil z Itálie. „Měl dlouhý herní výpadek a nechceme nic uspěchat. Dohodli jsme se, že s námi bude trénovat a bude chodit třeba zatím jen za juniorku, aby se do zimy dostal do herní pohody. Potvrdil i za tu krátkou dobu, co byl na hřišti, že to fotbalista je. Myslím si, že pokud bude mít natrénováno a bude v pořádku, že by pro nás mohl být přínosem," podotkl Horejš.

Mrzelo ho jen zranění Nováka. „Má výron v kotníku, Pulkráb mu ho v souboji přišlápl. Snad se do soboty, kdy hrajeme ve Vlašimi, dá do pořádku," doufal Horejš.

Kladrubský: Nic neřeším, nic nesháním

Už před třemi týdny Deník informoval, že výhru Dynama nad Frýdkem-Místkem sledoval i třicetiletý odchovanec Jiří Kladrubský a že jeho návrat klub zvažuje. Proti Spartě se budějovický odchovanec, jenž mj. hrával i ve Spartě a Slovanu Bratislava, v závěru v dresu Dynama objevil i na hřišti.

Těší vás, že jste si obnovenou premiéru odbyl zrovna proti Spartě?

Samozřejmě, že jsem měl z toho radost, něco jsem ve Spartě prožil, takže to bylo hodně příjemné. Navíc když jsem z Dynama odcházel, poslední zápas jsem hrál právě proti Spartě. Teď jsem sice hrál jen chvíli, ale užil jsem si to.

A ten svůj minizápas jste dokonce vyhrál.

To neberu, prostě zápas jsme prohráli. I když kluky musím pochválit, se Spartou odehráli velice solidní partii. Jak říkal trenér Horejš, byl to zápas za odměnu a myslím, že ti kluci si to užili. Asi nejen oni, i diváci si podle mého soudu přišli na své.

Když jste nastupoval, stadion tleskal a kotel Sparty skandoval vaše jméno. Zaregistroval jste to?

Určitě a moc mě to potěšilo. I když ve Spartě už dlouho nejsem, s jejími fanoušky mám dobré vztahy a pořád sleduji, jak si Sparta vede a jak se jí daří.

Jak to vypadá s vaším návratem do Dynama? Do pohárového utkání jste naskočil, takže zaregistrován jistě jste, ale v utkáních o body jste se zatím neobjevil.

Jsme domluveni, že tady mohu hrát i trénovat, ale že to budeme řešit spíš v zimě. Teď smlouvu ještě nemám a jsem tu vlastně zadarmo. Já to ale tak neberu, já prostě chci hrát a trénovat s ligovým manšaftem a dělám pro to maximum. Pak v zimě uvidíme, zda se dohodneme, anebo ne.

Cítil jste na hřišti, že vám zápasové vytížení chybí?

Pochopitelně. Já když odcházel z Itálie, byl konec května, takže herní manko je znát. Celou dobu jsem se připravoval, že tam půjdu zpátky, jenže tři dny před odletem mi volali, že letět nemusím… Pak už bylo těžké něco shánět a já ani nic nesháněl. Trénoval jsem sám, a když se naskytla tahle možnost, jsem za ni rád.

Jediné zápasové vytížení bylo v létě za Planou?

Je to tak, znám tam kluky, tak jsem si s nimi v létě nějaké přáteláky zahrál.

Jak jste na tom zdravotně?

Jsem v pohodě, jenže není to jen o běhání, potřebuji taky herní praxi. I proto si chci jít v neděli zahrát za juniorku..

Takže vaše nejbližší přání je návrat do Dynama?

Přesně tak. Prostě já teď nic neřeším, nic nesháním. Teď jsem v Dynamu.