Cennou trofej obdržel v neděli na pražském Žofíně v rámci 11. ročníku Galavečera Grassroots – vyhlášení nejlepších protagonistů neprofesionálního fotbalu, zaštítěného Fotbalovou asociací ČR.

Cenu Fair play Tomáš Kostka z TJ Osek získal za to, že se příkladně zachoval v utkání krajského přeboru. Dvě minuty před koncem zápasu Hluboké s Osekem za stavu 3:2 pro domácí zasáhl míč do obličeje jednoho z domácích fotbalistů, jenž zůstal nehybně ležet. Balon se odrazil ke Kostkovi, jenž tak mohl jít sám na branku. Tomáš Kostka však míč zakopl za postranní čáru a okamžitě zraněnému protihráči poskytl pomoc. Zdraví soupeře mu bylo přednější než důležitý bod do tabulky.

„Několik minut před koncem utkáni jsme prohrávali 3:2 a snažili jsme se vyrovnat. Já centroval ze strany před bránu na spoluhráče a přitom jsem trefil domácího hráče. Ten se skácel k zemi a zůstal ležet, míč se ke mně odrazil a já mohl buď pokračovat v akci za vyrovnáním, anebo balon zakopnout a poskytnout prostor na ošetřeni," líčí inkriminovaný moment osecký fotbalista, jenž svého času hrál i třetí ligu za Písek a tuto sobotu se zúčastnil halového turnaje v Oseku.

Na Hluboké se nijak dlouho nerozmýšlel a rozhodl se míč kopnout za lajnu, aby jeho protihráč mohl být ošetřen. „Před Vánoci mi volali z Fotbalové asociace, že jsem byl vybrán na cenu Fair play a zároveň mě spolu s manželkou pozvali na nedělní galavečer neprofesionálního fotbalu na Žofín, kde se ceny předávaly. Loni se tato cena udělovala poprvé a získal ji Petr Mikolanda, jenž mi na Žofíně také hned gratuloval," uvedl pro Deník Kostka, jemuž na pódiu cenu předal komentátor České televize a bývalý výborný fotbalista Vladimír Táborský.

„Rád bych také poděkoval funkcionářům na Hluboké, ti totiž mé ocenění iniciovali," vyzdvihuje Tomáš Kostka.

Záznam ze slavnostního večera bude dnes večer od 21.30 vysílat ČT Sport.