Jiskérku naděje si ale sami sfoukli, protože po slabém výkonu na severu Čech prohráli 0:4 a na nesestupové příčky ztrácejí už pět bodů…

Hrdinou zápasu byl Bosňan Mahmutovič, jenž zařídil dva góly a proměnil penaltu.

Dynamu v sestavě chybělo distancované trio Řezníček, Lengyel, Mchojan, nastoupili tři extepličtí hráči Hanzlík, Benát a Ježdík a na začátku se zdálo, že by to na domácí mohlo platit. tepličtí totiž špatně kombinovali, neudrželi míč a sami se dostali několikrát pod tlak. Šanci si ale Budějovice vypracovaly jen jednu. V 11. minutě ji však Machovcovi zmařil brankář Grigar.

Pak se usmálo štěstí na Teplice. Litsingi našel napravo od vápna Mahmutoviče a vzápětí si naběhl na jeho centr a celkem snadno hlavičkoval do sítě. Severočeši skórovali z první střely na branku a vůbec poprvé od loňského listopadu v ligovém zápase vedli, vyhráno ale ještě zdaleka neměli. V 16. minutě nepříjemně střílel z přímého kopu Hora a Grigar v pádu míč jen stěží vytlačil nad břevno.

Domácí zápas dostali pod kontrolu až po půlhodině hry, kdy přešli z rozestavení se třemi obránci na klasické 4–4–2. Od té doby už drželi míč mnohem lépe, vyhrávali souboje ve středu hřiště – a převahu dokázali proměnit v další góly. V 35. minutě se protáhl znovu po pravé straně Mahmutovič a zpětnou přihrávkou našel Matulu, který poslal míč přesně pod břevno.

Mahmutovič, nejlepší teplický střelec, dělal hostům i po přestávce velké problémy. Ve 48. minutě se probil přes dva protihráče, ten druhý, Ježdík, ho poslal k zemi a sám Bosňan penaltu bezpečně proměnil. Teplice už se potom do útočení tolik nehnaly, ale stejně vedení ještě s trochou štěstí pojistily. Jindráčkův střílený centr zblokoval stoper Novák tak nešťastně, že míč tečoval přesně do protipohybu brankáře Daňka.

Jihočeši se přitom snažili s výsledkem ještě něco udělat, ale na jejich střely se doslova lepila smůla. V 73. minutě si za obranu naběhl Táborský, přehodil vybíhajícího Grigara, jenže míč jenom škrtl o tyč. A na brankové konstrukci se zastavila i točená střela Hory z přímého kopu v 79. minutě.

Jihočeši už v sestupovém pásmu vězí hodně hluboko a jejich trenér Pavol Švantner hledal po zápase jen těžko slova. „Stydím se za naše výkony. Je mi trapné po nich jít před novináře. Nezáviděl jsem trenérům přede mnou, teď to zažívám já," prohlásil. Pak se pustil do svých hráčů. „Musí se zamyslet, neboť takové výkony nemají s ligou nic společného. Věděli jsme, o co jde, jenže zase jsme naivními chybami soupeři darovali dva góly. Takhle se zachráníme jen sotva," řekl Švantner.

Konkrétní hráče jmenovat přitom nechtěl. „Možná byly výjimky, ale ti ostatní, hlavně v obraně, hrál špatně. Chyby se opakují a výkony nelze považovat za ligové," odpověděl novinářům. Že by jeho hráče ovlivnily spekulace o machinacích v zápase s Příbramí ale nedovozuje. „Nerad bych se k tomu vracel. Zásadní vliv to nemělo, tyhle – v uvozovkách – výkony předvádíme opakovaně, takže nemá smysl to házet na rozhodčí," dodal.

Naopak Teplice se opět vyškrábaly z předposlední příčky. „Zápas byl důležitý, tudíž jsme byli nervózní a věděli jsme, že musíme bodovat naplno. Věřím, že atmosféra v týmu je teď lepší a že nám výhra pomůže, ale je to jen začátek boje," řekl teplický trenér Zdeněk Ščasný. Podle něj jeho hráčům pomohla změna rozestavení. „Byla to reakce na chyby v obranné fázi. Krok se vydařil, Matula dal obratem gól," řekl. Na otázku, jestli se teď hraje už jen o jedno sestupové místo, zůstal zdrženlivý. „Bylo by to nekorektní, ale je pravda, že Budějovice jsou v těžké pozici a pro nás je pozitivní, že jsme získali náskok pěti bodů," dodal Ščasný.

Teplice – Č. Budějovice 4:0 (2:0)

Branky: 13. Litsingi, 35. Matula, 48. Mahmutovič (11), 71. Novák vlastní. ŽK: Matula, Rosa, Jablonský – Novák. Diváci: 3115. Rozhodčí: Matějek – Kovařík, Kříž.

Teplice: Grigar – Kaufman, Matula, Jablonský – Vondrášek, Lje-vakovič (74. Janič), Vachoušek (75. Vůch), Rosa – Litsingi, Mahmutovič (81. Kerič), Jindráček.

Dynamo ČB: Daněk – Ježdík, Novák, Machovec, Hanzlík – Javorek (61. Linhart), Benát – Klesa (55. Malakjan), Rýdel, Hora – Táborský.

Strakonická farma doma s Roudnicí 0:5 (0:1)

Pořádný výprask dostali v ČFL strakoničtí fotbalisté, jejichž gólman Jaroslav Rojík lovil pětkrát míč ze sítě. Strakoničtí doma prohráli s pátou Roudnici 0:5!

Hosté byli o třídu lepší a potvrdili své postavení v tabulce. Už v 8. min. vedli, když exligový Blažek zblízka dopravil míč do brány po přihrávce Macháčka poté, kdy o něj domácí lehkovážně přišli na rohu velkého vápna. V 15. min. o sobě dali poprvé vědět domácí, Vaněk zakončoval sám na vápně jen do brankáře Pechatého, ale sudí stejně signalizoval ofsajd. Chvíli poté dali přidali Severočeši hlavou druhý gól, jenže míč už byl v době centru v autu a branka tedy neplatila. Z protiútoku zahrozil opět Vaněk stojící sám na vápně, ale jeho mířenou střelu bravurně vyrazil Pechatý.

Po necelé půlhodině hry byli hosté opět blízko druhému gólu, když Kešner ve vápně obstřelil Rojíka, jenže slabě, takže domácí obránce Sláma míč odvrátil ještě než přešel brankovou čáru. Deset minut poté se ocitl sám před strakonickým brankářem Krátký, ten jeho pokus nohou vyrazil.

Druhá půle se odehrávala zcela v režii Roudnice, která čtyřmi trefami potvrdila, že má kompaktní a sehraný tým. V 59. minutě se Macháček v šestnáctce pokoušel přehodit Rojíka, ten ale míč chytil. V 61. minutě už byl ovšem krátký na Blažkovu hlavičku z blízka po trestném kopu, který přesně rozehrál Bíro.

Tři minuty nato Blažek nahrál Macháčkovi, který střelou podél Rojíka zvýšil už na 3:0. V 71. minutě vyrazil domácí gólman Müllerův dobrý pokus na roh, po němž se stejný hráč už zblízka nemýlil. Účet zápasu podtrhl Svátek, který v 85. minutě proměnil penaltu nařízenou po faulu Otepky na Müllera.

Branky: 8. a 61. Blažek, 64. Macháček, 72. Müller, 85. Svátek (11). ŽK: Funda. Diváci: 35. Rozhodčí: Košan – Kubec, Pastyřík.

Strakonice: Rojík – A. Dvořák, Sláma, Mkoyan (69. Slavík), Funda – Wermke, Zeba, Otepka, Petráň, Repa – Vaněk.