Osmašedesátiletý odchovanec českobudějovického fotbalu, jenž tým Dynama převzal v březnu letošního roku ještě v I. lize po odvolaném trenéru Luboši Urbanovi, byl v úterý vedením klubu ze své funkce odvolán.

Důvodem ke změně na postu hlavního trenéra jsou dosavadní výsledky mužstva ve II. lize, kde z devíti utkání Dynamo dokázalo zvítězit jen v Třinci a v pěti utkání remizovalo. „Rozhodly de facto dva poslední domácí zápasy, to už bylo příliš," řekl Deníku generální manažer Dynama Martin Vozábal a upřesnil, že rozhodnutí odvolat trenéra padlo v pondělí večer na schůzce akcionářů klubu.

„Já jen tak ze své pozice nemohu rozhodnout o odvolání trenéra. Proto jsem se sešel s akcionáři klubu a od nich obdržel mandát k tomu, abych hledal trenéra nového," vysvětlil Martin Vozábal.

„My víme, že nemáme tým tak silný, jak tady dříve býval, na druhou stranu ale není tak špatný, abychom museli doma prohrát s Olomoucí B. Byť to není otázka jednoho zápasu," poznamenal.

Házet všechnu vinu na trenéra Vozábal nechce. „Trpělivost tady byla, jenže byly obavy, aby to nešlo ještě víc dolů. Došli jsme k závěru, že nějaký impuls mužstvu prostě je nutné dát. První krok je vždy trenér, přestože kdyby to šlo, vyměnilo by se tady osm hráčů a bylo by to. To ale je pro nás neřešitelné," pokrčil generální manažer klubu rameny.

Proto Dynamo hledá trenéra. Údajně mezi adepty by měl být například Martin Hašek, jenž dlouhé roky hrál i trénoval v pražské Spartě a ve II. lize loni vedl Pardubice. V kuloárech padají i jiná jména, žádné z nich ale včera Vozábal potvrdit nechtěl. „My bychom byli nejradši, kdyby nový trenér mohl přijít hned ve středu, ale moc reálně to nevidím. Těžko v tuto chvíli říct, vše je ještě čerstvé a řešíme to hodinu od hodiny," konstatoval šéf Dynama.

Dle úterní informace klubového webu František Cipro vedl v letošním roce A-tým Dynama v I. a II. lize celkem v jednadvaceti soutěžních zápasech s bilancí dvou výher, šesti remíz a třinácti proher.

František Cipro v úterý dle svých slov nezvedal telefony, Deníku však krátké vyjádření poskytl: „Situace v Dynamu je dobře známa," zmínil ekonomické potíže klubu a z toho vyplývající problémy v hráčském kádru. „Na řadu přišlo řešení, které je v našem fotbale a v Budějovicích obzvláště tradiční. Nemám náladu k tomu říkat víc," lakonicky uzavřel nyní už bývalý kouč českobudějovického Dynama.

Úterní trénink A-mužstva Dynama vedli na Střeleckém ostrově asistenti trenéra David Horejš a Pavol Švantner.

„Vedení Dynama intenzivně hledá při obsazení trenérského postu řešení, které bude pro klub dostupné a realizovatelné," naznačila i oficiální zpráva klubového webu, že i při hledání nového trenéra jsou ekonomické mantinely. „Případné další změny se mohou týkat hráčského kádru," upozornilo vedení klubu v závěru úřední zprávy.

Je to vizitka nás, hráčů, říká kapitán týmu

Na to, jaký názor na odvolání Františka Cipra z postu hlavního trenéra má hráčská kabina, jsme se ptali kapitána A-týmu Dynama Petra Benáta. „Co mohu k tomu říct, vždyť se to tady opakuje každý půlrok," jen pokrčil rameny.

Jistě jste si vědomi, že nedobré výsledky mužstva nejsou věcí jen trenéra?

Já mohu jen opakovat to, co jsem říkal už před tím půl rokem. To, že se tu trenéři tak střídají, je vizitka nás, hráčů. Na druhou stranu někdy změna trenéra je prvním impulsem a teď je na nás, zda se nám sezonu ještě do konce podzimu povede nějak nakopnout.

Po sestupu z ligy vám za cíl okamžitý návrat vedení nedalo, přece jen jste ale i vy sami čekali asi lepší bilanci…

To určitě. Tím spíš, že letní příprava se nám docela povedla. Jak výsledkově, tak i herně. Jenže teď především náš herní projev není dobrý. Za těch devět zápasů, co jsme je odehráli, jsme nikoho nepřehráli. Navíc i diváci tady jistě v posledních zápasech poznali, že ani psychicky na tom nejsme nejlíp.

Kdo vám v neděli ve Varnsdorfu řekne sestavu, ještě jisté není. Jisté ale je, že vám tam málem půjde o bytí a nebytí…

Já si pořád myslím, že ten potenciál v mužstvu je. Jen jde o to, abychom dokázali výkony z přípravy přenést také do soutěže. A rozhodně si nemyslím, že by se v Budějovicích mělo hrát ve druhé lize o záchranu. Tomu já prostě nevěřím.