„Samozřejmě, že máme velikou radost, jsou to hodně cenné tři body," pochvaloval si po výhře 1:0 s Olomoucí i brankář Michal Daněk (29), jenž tak hned v prvním zápase nového ročníku I. ligy vychytal i první nulu.

V přípravě jste přitom příliš přesvědčivé výsledky neměli…

To jsme neměli, ale zase jsme zřejmě potvrdili, že když se nám v přípravě nedaří, první ostrý zápas nám vyjde…

Vyhráli jste i díky tomu, že vy jste zázračně vyrazil Hořavovu hlavičku. Jak jste ten svůj zákrok viděl?

Byl to reflex, to přiznávám. Měl jsem i štěstí, že míč šel do míst, kde jsem stál. Na tomto terénu je každý balon těžký, takže tím spíš mě těší, že jsme vzadu udrželi nulu.

Olomouc moc šancí neměla, ale ve druhé půli třeba rány Navrátila a Hubníka na mokré trávě asi byly hodně nepříjemné?

Jak říkám, na tomto terénu, kdy celou dobu prší, je každá střela strašně těžká a nepříjemná. Naštěstí se mi obě podařilo vyrazit.

Jak je brankáři, když musí celé dvě hodiny stát v tom lijáku?

Nebyla zima, takže to šlo. Že prší, to mi vůbec nevadilo, nejsem z cukru… Naopak, já byl rád, že počasí bylo takové, jako bylo. Pršely nám totiž kapky štěstí.

Ani té bouřky jste se nebáli?

To ne, vůbec ne. Akorát před zápasem ty blesky tady na stadionu dvakrát vyhodily pojistky, jinak to bylo v pohodě…

Nečekali jste od Olomouce přece jen trochu víc? Její hráči si před cestou na jih Čech hodně věřili.

To je pravda, věřili si a někde na webu se objevilo, že my pro ně nejsme žádná překážka. Takže jsem o to šťastnější, že jsme je porazili.

Paradoxně až poté, co Olomouc hrála v deseti, jste se dostali pod větší tlak. Čím to bylo?

I mně posledních patnáct minut připadalo, že jsme zalezli zbytečně dozadu. Anebo přesněji řečeno, možná nezalezli, ale spíš jsme přestali hrát ten kombinační fotbal, který jsme hráli předtím celý zápas. Z toho pramenila ta převaha, kterou Olomouc ke konci měla.

Po většinu času jste ale za Olomoucí nijak nezaostávali. Měli jste ji tak dobře přečtenou?

Já si spíš myslím, že my se snažili hrát naši hru, náš fotbal. Takový fotbal, jaký jsme proti Olomouci cirka tu hodinu hráli, bychom chtěli pořád hrát. Myslím, že na každý zápas se budeme v tomto duchu připravovat stejně.

Rýdel: Někdo mě zezadu trefil

České Budějovice – Osmadvacetiletý záložník Filip Rýdel patřil v zápase s Olomoucí k oporám Dynama.

Tři body jste si jistě zasloužili, ale byla to dost šichta, co?

My dobře věděli, jak hrála Olomouc v Liberci, a celý týden jsme se na to, jak na ně hrát, svědomitě připravovali. A myslím si, že jsme se připravili dobře, protože jsme je nepustili snad do žádné šance. Vlastně jednou ano, kdy tam Hořava měl tu hlavičku. To bylo akorát jednou a byla to naše jediná chyba, že jsme ho neuhlídali. Myslím tudíž, že jsme vyhráli zaslouženě.

Jak jste viděl tu penaltovou situaci? A kdo vás vlastně fauloval? Škerle, nebo Golban?

Šel tam balon, já si ho hrudí zpracoval do vápna a zezadu mě někdo trefil. Nevím, jestli to byl Škerle, nebo Golban. Myslel jsem, že asi Škerle, když ho rozhodčí vyloučil.

Vy jste byl hodně při chuti, ještě před tou penaltou jste měl velké sólo, zakončené ranou do břevna. Co chybělo, aby to byl gól?

Asi jen troška štěstí… Kdyby to bylo o něco níž, byl by to gól. Brankář by to asi neměl.

Zdálo se, že vám průtrž mračen ani nevadila…

Bylo to nepříjemné, pršelo fakt hodně a celý zápas. Na druhou stranu ta hra byla rychlejší a měla spád. Pro diváky je to asi zajímavější. Když je hřiště mokré, je to spíš ku prospěchu. My jsme ale hlavně rádi, že jsme tak těžký zápas zvládli a vykročili do sezony vítězstvím.

Tím spíš, že po výsledcích v přípravě vám mnozí nevěřili…

My přípravu nijak super neměli, ale to jsme neměli ani v zimě. My ale dobře věděli, že sezona začíná až prvním zápasem doma s Olomoucí, a to se potvrdilo a my jsme za to rádi.

Z Hané šly hlasy, že Olomouc chce hrát o poháry a její hráči si i před zápasem s vámi hodně věřili. Byla i to pro vás patřičná motivace?

Určitě. Věřili si na nás a je skvělé, že jsme se na na tak dobře připravili a porazili je.

Loni jste po pěti kolech neměli ani bod. Jste rádi, že to už se vám stát nemůže?

Začátek sezony je vždy velice důležitý. Když v úvodu nahrajete nějaké body, celý podzim se pak hraje líp.