„Už několikrát jsem říkal, že naším hlavním cílem není skončit do pátého či třeba desátého místa, to je druhořadé. Pro nás je pochopitelně hlavní tu nejvyšší soutěž hrát a poté za úkol číslo jedna máme vychovat hráče pro další činnost v Dynamu," podtrhuje šéftrenér Pavel Tobiáš. „Jsem rád, že z loňského dorostu o sobě dává výrazně vědět třeba Linhart, kterého jsme jako dorostence posunuli do juniorky," dodává s tím, že stejně by se dalo hovořit o Kadulovi, jenž se bohužel zranil a na delší dobu je mimo aktivní činnost.

„Naším cílem je, aby každý rok vyšlo co nejvíc takových kluků, jako jsou tito dva. Aby se postupně přes nově vytvořenou juniorku prosadili do prvoligového týmu," vysvětluje. „Vedle hráčů, kteří by se měli dostat do absolutní špičky, totiž máme vychovávat i hráče, kteří budou hrát za Dynamo ligu. Tak jak to vždy tady v Budějovicích bývalo."

Čímž zkušený kouč netvrdí, že na výsledcích v lize dorostu vůbec nezáleží. „Mladí kluci se musí naučit soutěžit a bojovat o vítězství," souhlasí, ale jedním dechem dodává: „Byť je trochu nelogické, že v devatenáctce se kluci perou o body, když ale přijdou o kategorii výš, tam se sice o body hraje, ale třeba o sestup už ne," zmiňuje regule ligy juniorů.

Oproti loňsku se úspěšný kádr prvoligové devatenáctky Dynama výrazně obměnil. „Z obrany zůstal jen Fajtl, ze zálohy Wermke a Kadula, jenž je zraněn, a z útoku nezůstal nikdo," listuje soupiskou týmu na nový ročník I. ligy dorostu.

„Mužstvo jsme tudíž skládali znovu, a to jak z hráčů naší farmy v SKP, tak z hráčů o rok mladších, kteří tady hráli ligu mladšího dorostu," konstatuje Tobiáš, dle něhož vytvoření zmíněné farmy v SKP se ukázalo jako výborná věc. „V SKP nám velice dobře připravili gólmana Hajdůška, ale i další hráče, takže minimálně čtyři pět hráčů do základu má za sebou působení v SKP," vyzdvihuje.

Chválí i spolupráci s dalšími kluby. „V Písku odchytal sezonu na hostování Maruška, takže máme dva kvalitní brankáře," oceňuje.

Pavel Tobiáš si pochvaluje i letní přípravu nově vytvářeného celku. „Všechno probíhalo přesně podle plánu. Plně jsme využívali areál, který tady na Složišti máme. K dispozici tu máme všechno, co pro kvalitní přípravu potřebujeme," chválí vybavení tréninkového centra. „Trošku nám to poslední dny narušily rozmary počasí, takže jsme nemohli plně využívat travnatá hřiště," připomíná kalamitu, která se na sklonku minulého týdne ani Složišti nevyhnula.

„Naštěstí jsme se mohli přesunout na umělku," oceňuje, že před časem klub zainvestoval do rekonstrukce umělého trávníku. „Blahořečím tomu, protože ta nová umělka se přírodní trávě vyrovná, takže při nepřízni počasí se dalo trénovat i hrát tam."

Na umělé trávě svého času fotbalisté neradi hrávali, protože pohyb na ní byl odlišný od normálního trávníku a často docházelo ke zranění. „To ale už neplatí, když nepočítám už dříve zraněného Kadulu, teď nemáme jediného zraněného hráče," zdůrazňuje Tobiáš.

V kádru nové devatenáctky Dynama trenéři Pavel Tobiáš a Jan Dvořák mají tři brankáře a sedmnáct hráčů do pole. „Navíc by v některých zápasech nám mohli pomoci i Linhart a Bukiya, kteří jsou věkem dorostenci, ale přešli do juniorky," připomíná Tobiáš.

Už v sobotu dorost Dynama zahajuje novou sezonu. „Hrajeme v Liberci a kluci už se moc těší,"uzavírá Pavel Tobiáš.