Fotbalisté druholigového FC MAS Táborsko vyhráli 2:1 s pražským Vltavínem, který je v této sezoně účastníkem České fotbalové ligy.

Zápas se odehrál na hřišti Vltavínu a Táborsko k němu oproti víkendovému zápasu II. ligy se Žižkovem nastoupilo s obměněnou základní sestavou.

Od začátku zápasu hosté byli lepší, první možnost však v 11. minutě měli Pražané, za Brycha v bráně ale zaskočil Cíferský. Gól ale ve 20. minutě dalo Táborsko, když Kočí našel z rohu krásně Dordeviče a ten se hlavou prosadil – 1:0. Ve 38. minutě domácí z penalty Šípkem vyrovnal, takže po 45 minutách byl stav 1:1.

Ve druhé půli hned v úvodu šel Presl sám na brankáře, nedokázal ho však prostřelit. V 77. minutě po rohu domácích Jihočeši přešli do rychlého protiútoku, v jeho finální fázi Traore postupoval sám na bránu, ale nedal. Šest minut nato si ale Krsta Dordevič hezky naběhl na centr a bezpečně zakončil na 2:1.

„Je to důležité vítězství, jsem rád, že jsme to zvládli," vyzdvihl trenér Petr Frňka, dle jehož soudu zápas rozhodně nebyl jednoduchý. „Ze začátku to vypadalo, že máme vrch, ale dovolili jsme soupeři po velké chybě z penalty srovnat. Soupeř ožil a konec poločasu dohrál s velkou aktivitou. Po půli se hrál hodně bojovný fotbal. Soupeř neměl co ztratit, hrál proti týmu, který byl favoritem, takže vlastně mohl jen získat. Postupem času jsme si vytvořili lepší momenty na vstřelení gólu, takže pak už to bylo v pořádku. Domácí spoléhali na standardní situace a na velkou bojovnost svých hráčů, takže to rozhodně nebyl lehký zápas a stál nás hodně sil," uzavřel Frňka.

V sobotu hraje ve II. lize Táborsko od 17 hod. na Soukeníku s Varnsdorfem.

Horejš: Prostor dostali méně vytížení hráči

Cíl, se kterým k zápasu 2. kola Mol Cupu do Českého Brodu jeli, fotbalisté Dynama splnili a po výhře 4:3 postoupili do dalšího kola.

Snadné to favorit ale neměl, divizní soupeř zabojoval. A trenér Zdeněk Šmejkal své hráče chválil. „Máme hrozně zraněných, s výkonem jsme ale spokojeni," uvedl domácí kouč pro klubový web. „Dostali jsme dva laciné góly, ty jsme hostům darovali. A když takovému soupeři darujete dvě branky, je to těžké. Ve druhé půli mě ale kluci překvapili, sebrali se a hráli jsme vyrovnaný zápas," dodal trenér Českého Brodu.

„My dali prostor hráčům, kteří v Třinci ani v předchozích přípravných utkáních nebyli tolik vytížení, přesto jsme vstoupili do zápasu velice dobře," pochvaloval si trenér David Horejš, jehož svěřenci po první čtvrthodině zápasu v pohodě nad bojovným soupeřem vedli 2:0. „Pak jsme sice dostali zbytečný gól, ještě do půle jsme ale na něj dokázali odpovědět na 3:1."

Zápas se tudíž pro hosty vyvíjel jednoznačně, jenže po poločase přišly nečekané komplikace. „Bohužel jsme si to zkomplikovali sami, protože jsme dvě velké příležitosti, které jsme po půli měli, nevyužili a naopak po naší hrubé chybě Brod snížil a jak už to v těchto pohárových zápasech bývá, domácí ožili, naopak my znervózněli a nechali jsme si dát vyrovnávací gól," kabonil se trenér Dynama.

V době, kdy zápas mířil do prodloužení a trenéři na obou lavičkách už dávali do kupy hráče, kteří by měli jít na pohárový rozstřel, favorit díky Novákově hlavičce nakonec přece jen zápas rozhodl ještě v řádné hrací době. „Že jsme nemuseli hrát prodloužení a splnili jsme postupovou povinnost, mě těší, nicméně mě mrzí, že tak jednoznačně rozehraný zápas jsme si nepohlídali a nedohráli ho v klidu v naší režii," uzavřel Horejš ohlédnutí za pohárovým duelem.

V neděli Dynamo ve II. lize hostí Vítkovice (17.00).

Písek v poháru překvapil

Jedním z největších překvapení 2. kola Mol Cupu byla drtivá prohra Varnsdorfu 3:0 v Písku.

Ondřej Prášil, Písek: „Že jsme utkání zvládli a postoupili, mě těší, byl to náš tajný cíl. Kvalita byla samozřejmě na straně soupeře, často držel míč. My hráli nadšený fotbal a podařilo se nám vstřelit gól. Bylo vidět, že kluci se chtějí předvést. Po půli jsme byli zataženější a čekali na nějakou šanci. Ta přišla a my pak dali i třetí gól. Několikrát nás zachránila tyč a nebezpečně létaly centry naším pokutovým územím. Ale myslím si, že můžeme být plně spokojeni."

Roman Veselý, Varnsdorf: „Gratuluji Písku k postupu. Zasloužil si ho, my tu nehráli tak dobré utkání, jak jsem očekával. Fotbal se hraje na góly a my byli bohužel ve vápně trochu naivní. Šancí a centrů bylo dostatek, ale chyběla nám agresivita. Domácí hráli na sto procent a byli agresivní. My sice drželi balón, ale třeba v agresivitě jsme byli horší."

V sobotu jede Písek k úvodnímu kolu III. ligy do Prahy na Vltavín (10.15).

Na zápas s Varnsdorfem zve Elvist Ciku

Autorem prvního gólu Táborska v nové sezoně Fotbalové národní ligy byl už v 6. minutě zápasu úvodního kola se žižkovskou Viktorií v Praze třicetiletý záložník Elvist Ciku. Krátce nato domácí srovnali, takže si Táborsko z premiéry vezlo jeden bod.

Hodně jste se na první mistrovský zápas nové sezony těšil?

Na začátek sezóny se vždycky moc těším. Po přípravě je to příjemná změna.

Jak byste svůj premiérový gól nové sezony popsal?

Zápas jsme začali výborně a rychlý gól to korunoval. Já dostal nádherný dlouhý balon za obranu od Aleše Nešického. Pak jsem šel sám na bránu a dal to tam.

Měl brankář Hrubeš vůbec šanci zasáhnout?

Podle mě neměl, protože když jsem vystřelil, on jen stál a vůbec nereagoval.

Pár minut nato dali branku i domácí a zápas nakonec skončil remízou. Měli jste vy ještě nějaké šance, které jste neproměnili?

Měli jsme dvě tutovky, kdy šel Ibra Traore sám na brankáře, gól bohužel nedal. Další příležitost měl Tomáš Mrázek, ale ani jemu se skórovat nepodařilo.

Jak byste zápas hodnotil? Měli jste ho pod kontrolou?

V první půli náš výkon až tak dobrý nebyl, přesto jsme byli lepší než Viktorka. Po přestávce jsme se zlepšili. Soupeř byl hodně agresivní. Řekl bych, že Viktorka má vlastně celou svou hru postavenou na agresivitě.

Po zápase na Žižkově a středečním poháru na Vltavínu hrajete v sobotu doma proti Varnsdorfu. Na úvod sezony docela náročný program…

Je to trochu náročné. Ale je to teprve začátek sezóny a sil máme dost. Zvládnout se to rozhodně dá.

Proti Varnsdorfu budete hrát prvně v sezoně před svými fanoušky. Bude to pro vás výzva?

Čeká nás na úvod těžký soupeř, ale všichni se na první domácí zápas těšíme a mohu slíbit, že pro tři body uděláme maximum!

Premiéru v Dynamu si odbyl Jiří Bederka

První zápas v dresu Dynama odehrál ve středečním poháru jednadvacetiletý Jiří Bederka, jenž před týdnem přišel na jih Čech z Hradce Králové na hostování. „Moc toho s námi neodtrénoval, ve hře ale vypadal velice dobře. Je to kluk, který určitě do týmu vnese konkurenci," ocenil debut mladého stopera trenér David Horejš.

Máte za sebou vítězný debut, takže spokojenost?

S výsledkem spokojenost je, neboť jsme měli za úkol postoupit, a to jsme splnili. Akorát mě trošku mrzí ty tři obdržené branky. V poločase jsme vedli 3:1, jenže jsme si to nedokázali pohlídat. Jako druholigový tým bychom to asi měli dohrát víc zkušeně.

Jenže pohárové zápasy proti relativně slabším soupeřům nebývají jednoduché.

To je pravda, my v poločase ale vedli 3:1. Domácí zřejmě ještě nějakou šanci cítili, bojovali, snažili se a měli i hodně standardek, ale jak říkám, jako ligoví jsme to měli uhrát zkušeněji.

Moc tréninků jste tady od svého příchodu ještě nestihl, kluky už znáte?

Moc jsem toho ještě nenatrénoval, na kluky jsem si ale už zvykl. V tom, myslím si, žádný problém nebyl.

Jak se vám hrálo ve stoperské dvojici s Pavlem Novákem?

Řekl bych, že jsme si docela vyhověli. Hráli jsme jednoduše a nic nevymýšleli. Bylo to v pohodě.

Jak se váš příchod sem rodil?

Budějovice o mě měly zájem už před rokem, já se ale rozhodl pro Hradec. Moc prostoru jsem tam sice nedostával, ale chtěl jsem se tam o to ještě porvat. Když se ale teď Budějovice ozvaly, neváhal jsem.

A jste tady spokojen?

Jsem tu krátce, ale zatím jen samé pozitivní věci. Je tu super zázemí, dobří trenéři, kluci v pohodě. Líbí se mi tady.

V neděli hrajete v nové sezoně prvně doma a po vítězství v Třinci byste jistě i na svém hřišti chtěli uspět. Je to tak?

Výhru v Třinci jsem sledoval z lavičky, a byť Vítkovice jistě budou mít jakýsi nováčkovský elán, je výhra tak trochu naší povinností. Pokud podáme takový výkon jako v Třinci, zvládneme to bez problémů.