„Mnohdy na hřišti bojujete i proti jiným vlivům než těm fotbalovým, nicméně i přesto chceme ligu za každou cenu udržet. V žádném případě to nevzdáváme," ujistil trenér Pavol Švantner ihned po zmíněném duelu s Příbramí, který se díky verdiktům sudího Drábka změnil v neskutečnou frašku.

V týdnu se trenéři Dynama snažili na své svěřence působit spíše tak, aby zápas s Příbramí a všechno to, co jej provázelo, hodili za hlavu a soustředili se jen na dnešní utkání v Teplicích. „Nemělo žádnou cenu se v tom pitvat, akorát jsme si řekli, že tak, jak se mužstvo vůči té křivdě dokázalo semknout, by to mělo být v každém utkání. I v tom nejbližším v Teplicích," zdůraznil Švantner, dle něhož jedině podobné nasazení a euforie by mohly ještě vykřesat jiskérku naděje na záchranu.

Skandální zápas s Příbramí má pro Dynamo bohužel velice nepříjemné „vedlejší účinky" – v Teplicích totiž budou vedle útočníka Řezníčka, jenž má stop za nespravedlivé vyloučení, Dynamu chybět i oba stopeři Lengyel a Mchojan (ti dostali 4. ŽK)! „Jsou to pro nás hodně důležití hráči, zejména oba stopeři," smutnil Švantner a dodal, že na marodce navíc je i Halama. „Do týmu se tudíž z juniorky vrátil zkušený Jan Riegel."

A další citelná ztráta: „Proti Příbrami se zranil i Sandro, jenž s největší pravděpodobností také k dispozici v Teplicích nebude," litoval Švantner. „Nám jde o hodně, Teplicím ale taky. My zápas potřebujeme nutně zvládnout a věřím, že se kluci o tři body porvou," uzavřel kouč Dynama.

Pravděpodobné sestavy

Teplice: Grigar – Kaufman, Lüftner, Jablonský – Vondrášek (Janič), Matula, Ljevakovič, Rosa – Litsingi, Mahmutovič, Vachoušek

Dynamo: Daněk – Ježdík, Novák, Riegel, Machovec – Benát, Rýdel – Klesa, Hora, Malakjan – Táborský

Jde nám o ligu, ví Ježdík

Nikdy by si prý nemyslel, že Teplice a Budějovice budou nejvážnějšími kandidáty na sestup. Právě z Teplic totiž 25letý obránce Václav Ježdík do Dynama přestoupil.

Už jste se otřepali z pátečního utkání s Příbramí, které vyvolalo tolik vášní?

Bereme to tak, že jsme nebodovali a že v Teplicích už bodovat musíme. Řešit, jak a proč jsme prohráli, nemá cenu. Do zápasu jsme dali maximum a byli jsme rádi, že to stejně cítili i diváci, že byli na naší straně. Že jsme nezískali ani bod, bereme na sebe. Teď se musíme zaměřit jen na Teplice.

Bude to pro vás hodně jiný zápas? Právě z Teplic jste přišel.

Jistě, že to pro mě je specifický zápas. Mám tam spoustu kamarádů a fakt jsem nikdy nečekal, že právě my a Teplice budeme hrát o záchranu. Bohužel ale taková situace je, já jsem v Budějovicích a za Budějovice jedu bojovat do Teplic.

Co tradiční hecování? Bavil jste se s někým z Teplic?

Ale to ani ne. Jsem dobrý kamarád s Grigarem, takže jsme spolu mluvili. On ví, jaká situace je tady, já vím, jaké to je v Teplicích. Jsme kamarádi, mám jich v Teplicích víc, teď však jdeme proti sobě. Jde nám o ligu, jakékoli kamarádství jde stranou.

Teplice vždy hrávaly spíše o evropské poháry, může to mít vliv na jejich výkon?

O poháry hrávaly, že teď se ale pořád drží tak dole, nemůže být náhoda. Oni takovou situaci nezažili, topí se tam poprvé. Ale to jejich věc, my tam jedeme s jasnou taktikou, kterou jsme si řekli, která musí platit, a doufám, že si připravíme i nějaké šance a nějaké z nich konečně i proměníme.

Ale co vzadu? Tam vám vypadli oba stopeři…

Jistě, že to je veůká ztráta. Lengy je kapitán, Hrajr arménský reprezentant. Jenže my jsme ligový kádr, hrajeme ligu, a tak se s tím musíme porvat.

Riegel: K záchraně teď povede jedině bodová šňůra

Před začátkem jarní částí I. ligy byl Jan Riegel přeřazen do juniorky, v sobotu v Teplicích však v zápase, v němž by Dynamo chtělo vykřesat jiskérku naděje na záchranu, zřejmě bude z postu stopera řídit defenzívu hostujícího týmu.

Vracíte se po nějaké době zase na ligovou scénu. Těší vás to?

Oba stopeři v áčku se vykartovali, trenéři mě tudíž povolali a já to, že mám šanci se vrátit kádru, jsem samozřejmě přivítal. A když šanci dostanu i v zápase, budu rád.

Kdy jste se zprávu, že se vracíte do áčka, dozvěděl?

V úterý mi to trenéři oznámili a od středy už se připravuji s manšaftem.

Že byste se mohl vrátit, to jste ale zřejmě uvědomil hned, když Lengyel a Mchojan ty žluté karty dostali. Je to tak?

Že to bylo zřejmé? Nikdy nic není úplně zřejmé… Nikdy nevíte, jak se ta situace vyvine. Na druhou stranu, že ta situace může nastat a já že bych se mohl vrátit, jsem tak trošku čekal. Stalo se to a já doufám, že se v Teplicích na hřišti objevím a že se tam porveme o dobrý výsledek.

V pondělí, kdy jste na Složišti hrál za juniorku proti Bohemians, jste tudíž ještě netušil, že o víkendu místo s juniorkou na Slovácko pojedete na ligu do Teplic?

Pochopitelně, že jsem s tím nepočítal. Když jsem v sobotu hrál za farmu a v pondělí za juniorku, nemohl jsem tušit, že mi v úterý zavolají a řeknou, že jdu zpět do áčka.

Trenér Lerch vaše výkony za juniorku chválil. „Rigi, to je jistota," říkal. Byl jste i vy rád, že můžete hrát aspoň v juniorce?

Jasně, že jsem tomu byl rád. Zápasové vytížení nejde žádným tréninkem nahradit. Za to, že můžu hrát, jsem tudíž byl samozřejmě rád. Byť to někdy možná bylo až moc. Dva ostré zápasy za tři dny je dost, ale jak říkám, každý zápas je vždy lepší než trénink.

Trenéři s vámi počítají zřejmě na post stopera, na podzim jste ale hrával v lize na kraji obrany. Jaký post vám vác vyhovuje?

Já ani nevím, jaký post je můj… Já už jich odehrál tolik, že to, kde budu hrát, je mi vlastně jedno.

Od pondělí do soboty ale nové síly stačíte načerpat?

Jistě, z toho obavy nemám.

Vracíte se do ligy zrovna na zápas, ve kterém vám jde o všechno. Jak to vidíte?

Ale tak to teď je skoro každý zápas. Pořád jde o záchranu. Ale je fakt, že už se nutně musíme chytit a že musíme i vyhrát víc zápasů za sebou. Teď už jedině nějaká bodová šňůra nás může dostat ze sestupového pásma.