Takové podobné hlasy zněly z fotbalové šatny českobudějovického Dynama před sobotním utkáním 18. kola I. ligy, v němž domácí fotbalisté hráli v záchranářském duelu se Zbrojovkou Brno.

A byť chtěli jedině tři body, nezískali nakonec ani jediný a porážkou 1:3 se do sestupových bod namočili až po uši.

„Kdybychom uspěli, mohli jsme se posunout do klidného středu tabulky. Jenže jsme 1:3 prohráli a ta porážka nás odsoudila do hry o sestup," nijak se netajil velkým zklamáním budějovický kouč Luboš Urban, dle něhož především ve druhém poločase jeho svěřenci propadli.

„Do zápasu jsme totiž nevstoupili špatně, prvních deset minut jsme byli hodně aktivní," měl trenér Dynama na mysli jistě hlavně akci ze třetí minuty, kdy Kalod vybojoval balon pro Volešáka, po jehož centru hlavičkoval Benát ze slibné pozice nad bránu. Minutu nato pálil po zpětné nahrávce Volešák ze dvanácti metrů jen do brankáře a za dalších pět minut Linhartova tvrdá rána z rohu vápna letěla nad břevno.

Jenže gól v úvodních deseti minutách domácí nedali, zatímco Brno ze své první střely směrem na branku soupeře udeřilo: Jugas ve 12. min. po autovém vhazování potáhl míč po vápně a po individuální Zoubeleho akci Sýkora z hranice vápna utaženou placírkou poslal míč na milimetr přesně ke vzdálenější tyčce Křížkovy svatyně – 0:1.

„Takováto utkání jsou často o prvním gólu a my hned z první rány Brna inkasovali," smutnil kouč Dynama, jehož svěřence obdržený gól viditelně vyvedl z rovnováhy a ti ve zbytku času už herní pohodu nenašli. Hosté vycítili šanci a v úvodní půlhodině mohli své vedení ještě navýšit: v 17. minutě zcela volný Pašek po rohu mířil těsně vedle tyče a tři minuty nato po úniku agilního Moukanza ukopl Sýkorovi míč na malém vápně ve velké příležitosti skluzem Lengyel.

„Po prohraném domácím utkání s Duklou jsme si chtěli tady napravit reputaci. Věděli jsme ale, že to bude těžké, neboť Budějovice jsou ve stejné situaci jako my. Jsem rád, že to kluci zvládli," chválil své hráče brněnský trenér Václav Kotal.

Hosté záchranářskou bitvu na jihu Čech skutečně zvládli daleko lépe než Jihočeši, kterým důležitost „šestibodového" zápasu viditelně svazovala nohy. A brzký gól jim na klidu nepřidal. „Měli jsme sice více ze hry a kopali spoustu standardek, zahrávali jsme je však špatně," stýskal si trenér Urban, dle něhož v první půli výkon jeho týmu úplně špatný nebyl.

Jenže vyrovnat do přestávky domácí nestihli. Není ale divu, po inkasovaném gólu měli do půle vlastně jen jedinou vážnější šanci, když ve 38. min. brankář Melichárek v souboji s Kalodem neudržel míč, který se odrazil na vápno k Volešákovi, jehož střela bez přípravy sice byla pohotová, opuštěnou branku Brna však o metr přelétla.

Také v nástupu do druhého poločasu se Jihočeši pokusili soupeře zatlačit, větší příležitost si však nevypracovali a naopak z ničeho nic inkasovali druhý těžký úder, když po zmatcích na malém vápně odhlavičkoval Novák míč jen na vápno k Jugasovi, jenž levačkou vstřelil druhý a jak se nakonec ukázalo, i vítězný gól hostí. „Ztratili jsme balon ve středu hřiště a dostali druhý gól. Pak už to byl z naší strany neskutečný chaos," smutnil trenér Dynama.

„Domácí byli silní v osobních soubojích, měli i územní převahu, ale do šancí jsme ho nepouštěli. Jsem rád, že jsme dokázali skórovat z protiútoků. Myslím, že v útočné fázi jsme byli nápaditější a lepší než soupeř. To rozhodlo," zářil brněnský kouč Václav Kotal, jehož svěřenci sice čisté konto neuhájili, předtím však ještě zmar svého soupeře zpečetili gólem na 0:3, kdy po Vávrově akci Keresteše zblízka ještě Křížek vychytal, Malík už ale s dorážkou do prázdné branky neměl těžkou práci…

Až v samém závěru obrana hostí selhala, když nechala po Hanzlíkově rohu hlavičkovat z malého vápna Kladrubského. „Kdyby to byl gól na 2:1, třeba bychom ještě s tím mohli něco udělat. Ale takhle na 3:1 to byl nic neřešící gól," mávl jen smutně rukou kapitán domácího týmu. „Podělali jsme to pěkně. Nevím, co víc k tomu teď říct," jen těžko hledal slova Jiří Kladrubský.

Dynamo České Budějovice – Zbrojovka Brno 1:3 (0:1)

Branky: 87. Kladrubský – 11. Sýkora, 51. Jugas, 78. Malík. Rozhodčí: M. Paták – Jiřík, Pilný. ŽK: Vávra (Brno). Diváci: 2666.

Dynamo: Křížek – Janotka, Lengyel, P. Novák, Hanzlík – Linhart (46. Machovec), Benát, Volešák (59. Pešek), Kladrubský, Varadi – Kalod. 

Brno: Melichárek – Jugas, Košťál, Schuster, Keresteš – Zavadil, R. Buchta – Pašek, Zoubele (62. Malík), Sýkora (86. Hyčka) – Moukanza (68. Vávra).

Trenér Luboš Urban byl po zápase odvolán

Sobotní porážka Dynama zlomila vaz trenéru Luboši Urbanovi, kterého vedení klubu po nevydařeném zápase se Zbrojovkou Brno odvolalo z funkce hlavního trenéra A-týmu.

„Úvod do jarní části sezony nám herně a především výsledkově vůbec nevyšel. Okamžitě po skončení sobotního zápasu zasedlo vedení klubu spolu s akcionáři, kteří vyjádřili nespokojenost nad současným stavem. Během jednání došlo k závěru, že tým potřebuje nový impuls," v tiskové zprávě uvedl generální manažer Dynama Martin Vozábal a dodal, že důsledkem toho tudíž je odvolání hlavního trenéra Luboše Urbana, jenž převzal tým loni na začátku roku ve II. lize. „Díky skvělé jarní jízdě Dynamo nakonec oslavilo postup do I. ligy ligy, ve které na podzim uhrálo v šestnácti zápasech osmnáct bodů a prožilo tak klidnou zimu. Jenže vstup do jara Urbanovým svěřencům nevyšel, když ve dvou zápasech s Plzní a Brnem nezískali ani bod a dostali devět gólů," konstatuje se ve zmíněné tiskové zprávě.

Nedělní pozápasový trénink vedl Martin Vozábal a klub post hlavního trenéra intenzivně řeší s tím, složení realizačního týmu pro zbytek sezony chce oznámit v úterý ráno. „Obě úterní tréninkové jednotky by měl vést již nový trenér," končí tisková zpráva Dynama.