Důležitou podmínkou, která vede k mírnému optimismu, že se konečně fotbalové hnutí dočká kýžených voleb na všech svých úrovních, je rozhodnutí vlády z neděle 14. února, které umožňuje konání valných hromad společností a spolků, kam spadají i okresní a krajské fotbalové svazy. Tedy za předpokladu, že se epidemická situace v Česku výrazně nezhorší a nedojde opět k přitvrzení vládních opatření, která by jejich konání opět znemožnila.

Volební valné hromady by se nejen v Jihočeském kraji měly uskutečnit v průběhu března a dubna, ovšem za poměrně přísných podmínek. Delegáti a účastníci těchto jednání budou muset dodržovat stanovená pravidla, o nichž už okresní či krajské fotbalové svazy informovala Fotbalová asociace ČR.

Předně jde o nařízení, že každý účastník se musí prokázat negativním testem na covid-19, přičemž postačí ten antigenní. Počet účastníků valné hromady není sice omezen, ale všichni budou povinni mít po celou dobu nasazenou chirurgickou roušku nebo respirátor a musí mezi sebou dodržovat rozestupy alespoň dva metry.

„Nad rámec standardních povinností doporučujeme, aby v místnosti pro volbu byl pro zamezení všech pochybností o volebním procesu přítomen notář. Tento postup doporučujeme zejména s ohledem na aktuální pravidla pro rozdělení finančních prostředků ze státního rozpočtu, která výslovně apelují na transparentnost volby na všech úrovních fotbalu,“ zmínil v tiskové zprávě generální sekretář FAČR Jan Pauly.

Snahou okresních fotbalových svazů je pochopitelně co nejdříve konání volebních valných hromad zajistit a zvolit nové předsedy a výkonný výbor. Těm dosavadním, jak už Deník informoval, totiž na základě tzv. „lex covid“, který schválili v závěru loňského roku poslanci, vypršel čtyřletý mandát bez ohledu na to, zda se uskutečnila valná hromada a na svazech tak oficiálně panuje bezvládí…

Okresní fotbalové svazy si stanovily náhradní termíny pro konání tohoto aktu ještě před tím, než vláda valné hromady povolila. O jejich uspíšení se ale zřejmě nedá příliš uvažovat, jak například potvrdil sekretář OFS J. Hradec Jindřich Švec.

„My máme v plánu valnou hromadu 24. března a její termín musí být měsíc před konáním zveřejněný na úřední desce, takže bychom to stejně příliš neuspíšili. Proto nic měnit nebudeme, už takhle je to pořádný zmatek,“ konstatoval Jindřich Švec.

Kdy se na jihu Čech uskuteční volební valné hromady?
OFS České Budějovice – sobota 27. března – 10 hodin (hotel Clarion)
OFS Český Krumlov – pátek 9. dubna – 17 hodin (zasedací místnost MěÚ)
OFS Jindřichův Hradec – středa 24. března – 17 hodin (tělocvična Slovanu)
OFS Písek – čtvrtek 18. března - 17 hodin (sál OÚ Putim)
OFS Prachatice – čtvrtek 18. března – 18 hodin (restaurace Družba)
OFS Strakonice – středa 17. března – 16.30 (sokolovna)
OFS Tábor – čtvrtek 15. dubna – 17 hodin (hotel Relax)
Jihočeský krajský fotbalový svaz – neděle 25. dubna – 9.30 hodin (hotel Clarion)