Černý pátek 15. dubna je ale vrátil drsně na zem, když na svém hřišti podlehli Hradci Králové hladce 0:3. Také o této nečekané lekci jsme před nedělním duelem Dynama v Olomouci hovořili s trenérem Davidem Horejšem.

Před zápasem s Hradcem jste ze čtyř zápasů uhráli deset bodů a nastříleli jedenáct gólů. Čím si vysvětlujete, že proti Hradci vlastně celý tým tak vyhořel? Neměli hráči už hlavy až příliš někde v oblacích?

To si nemyslím. Alespoň doufám, že v tom to nebylo. Musím ale připustit, že jsme vůbec nezvládli první půli. Fotbalisté Hradce v této části zápasu byli pohyblivější a přehrávali nás hlavně uprostřed hřiště. Nicméně podle mě o tom, že se jsme tuto fázi utkání tak nezvládli, rozhodl první gól po krásné Schwarzově trefě. Navíc potom přišla z naší strany nesmyslná penalta, a když jsme dostali do šatny ještě třetí gól, bylo prakticky po zápase.

Nicméně ještě zbýval celý poločas. Navíc jste v jeho úvodu kopali penaltu…

V kabině jsme si k té zpackané první půli samozřejmě něco řekli a myslím, že to bylo vidět, že jsme do druhého poločasu vstoupili přece jen líp. Vynutili jsme si převahu a z ní vyplynula i ta penalta. Možná, že kdyby ji Ríša Kalod proměnil, třeba bychom ještě ten zápas dokázali zdramatizovat. Jenže tu penaltu jsme nedali a nezbývá nám, než se z toho zápasu poučit a vrátit se k té hře, za kterou nás lidi chválili.

Hradecký trenér už před zápasem své hráče upozorňoval, že hra Budějovic je založena hlavně na Šimákovi ve středu hřiště a Kalodovi na hrotu a že tudíž tyto dva hráče bude třeba eliminovat. A dá se říct, že se to Hradci zřejmě povedlo…

Já si nemyslím, že by nás Hradec něčím zaskočil. Prostě my se nedostali k té hře, která nás na jaře zdobila a kterou jsme chtěli produkovat i proti Hradci. To se bohužel nepovedlo a příčinu je podle mě třeba hledat i v soupeři, který určitě měl svoji kvalitu. Ale jak už jsem řekl, hlavní příčinou byly ty dva rychlé góly soupeře. Pak už na nás padla taková ta deka. Věřím ale tomu, že se z toho oklepeme a navážeme na předchozí úspěšné zápasy.

Jenže údajně se vám zase zaplnila marodka?

Je to tak, bohužel… My se na to nechceme vymlouvat, nicméně výkony některých hráčů, které byly očividně pod jejich možnostmi, byly nemocí ovlivněny. Hned po zápase totiž dva hráči ulehli. Jak Pešek, tak Mareš. Zřejmě i to byla jedna z příčin, že se nám proti Hradci tak nedařilo. To není výmluva, ale konstatování reality. Uvidíme, jak na tom oba kluci, k nimž na marodku přibyl ještě Ujec, do neděle budou. Kdyby oba vypadli, bylo by to nepříjemné, i když na druhou stranu by to byla příležitost pro další hráče, aby dokázali, že jsou v týmu právem.

Přitom vás čeká další anglický týden.

Jsme si toho vědomi a je jasné, že to na kluky bude zase zápřah, ale zvládli jsme to minule a věřím, že se s tím mužstvo zase vypořádá.

Snažili jste se na hráče působit i po psychické stránce? Apelovat na ně, že když se jim předtím tak dařilo, že jistě se dokážou zase zvednout?

Hned po prohře s Hradcem jsme si řekli, že soupeř v tom zápase byl prostě lepší a že to musíme přijmout. Že ale sezona pokračuje a že my musíme jít dál po té cestě, kterou jsme se vydali. Že mužstvo tu sílu na to má, že je tady plno velice zkušených hráčů, kteří určitě mužstvu pomůžou zase nahoru. A já tomu věřím.

Splnit vám tohle přání vaši svěřenci mohou už v neděli dopoledne, kdy se v Olomouci střetnou s tamním béčkem. To je sice v tabulce poslední, ale tady na podzim vyhrálo…

Že jsou mladíci Sigmy poslední, samozřejmě víme, ale rozhodně je nemůžeme podcenit. Béčka jsou vždy hodně nevyzpytatelná, navíc áčko Olomouce hraje ligu v Boleslavi už v pátek, takže doplnění o nějaké pendly se dá čekat. Ve snaze se zachránit budou mladíci Sigmy bojovat určitě s velkým nasazením, jednoduchý zápas nás nečeká. Což nic nemění na tom, že pojedeme s jednoznačným cílem odčinit domácí porážku a věřím, že zápas zvládneme.