Trenér Jiří Lerch, jenž spolu s Petrem Skálou juniorku a strakonickou farmu převzal v říjnu po přechodu tehdejších trenérů Vozábala a Švantnera k ligovému áčku, se nijak netají tím, že hrát dvě tak kvalitní soutěže s jedním mužstvem snadné nebylo. „Musím říct, že když jsme s Petrem Skálou k juniorce přicházeli, jsem si nedokázal představit, jak to pro nás všechny bude obrovsky těžké," připouští jedenačtyřice­tiletý kouč.

Jak ČFL, tak juniorská liga mají po osmnácti týmech, což sebou nese větší porci zápasů – a v případě svěřenců trenérů Lercha a Skály oproti ostatním týmům byl počet zápasů dvojnásobný. A nebylo jednoduché to skloubit. „Jedni měli pozápasový trénink, druzí zase předzápasový. Někteří měli vrchol v sobotu, druzí v pondělí," přibližuje Lerch, dle něhož každý trenér chce dělat se svým týmem, připravovat na určitého soupeře, tomu třeba přizpůsobit i standardky. „My se ale taky až den před zápasem dozvěděli, koho z ligistů budeme mít a sestavu jsme lepili na poslední chvíli. Nějakou dobu to fungovalo, třeba Linhart ale dal v ČFL na podzim osm gólů, a když jsme ho pak neměli, ty jeho góly nám chyběly," podotýká kouč třetiligové farmy Dynama.

Dle jeho soudu díky spolupráci s trenéry ligového áčka byl podzim v ČFL solidní, po zimní přestávce však nastaly problémy. „Kluci z áčka na jaře vzhledem k nedobré situaci v první lize nebyli v herní pohodě, a to se odrazilo i na výsledcích ve třetí lize," tvrdí.

Strakonická farma tak o záchranu bojovala až do posledního kola, třetí ligu pro jižní Čechy nakonec Lerchovi svěřenci ale přece jen uhájili. Byť s odřenými zády. „Je to těžká soutěž, hraje tam řada zkušených fotbalistů a zápasy proti nim jsou pro naše mladé hráče důležité," připomíná Lerch.

Juniorská liga v něm takové nadšení nebudila. „Přestože se tam hrály i kvalitní zápasy, protože chodili i hráči z A-týmů," říká Lerch a jmenuje třeba duely na Slovácku či v Mladé Boleslavi. „Tam proti nám nastoupili Rolko, Smejkal či Sivrič," uvádí Lerch, dle jehož soudu ale většina utkání toho moc společného s dospělým fotbalem neměla. „Spíše si kluci o něco prodloužili dorostenecký věk," dodává.

K podobnému závěru došlo i vedení Dynama, které se rozhodlo v nové sezoně v projektu dvě mužstva a tři soutěže už nepokračovat. „Ligu juniorů hrát nebudeme, třetí liga nám dá víc," prohlásil na nedávné tiskovce generální manažer Karel Poborský a sdělil, že domácí prostředí v novém ročníku ČFL třetiligová farma nebude mít nadále ve Strakonicích, nýbrž v tréninkovém centru Dynama na Složišti.

To Jiří Lerch vítá. „Na Složišti trénujeme, kluci to tam znají, jsou na to prostředí navyklí. Nic proti Strakonicím, ale domácí prostředí tam bylo takové zvláštní, diváci moc nechodili," podotýká.

V novém ročníku III. ligy by měl Petra Skálu, jenž přechází do funkce šéftrenéra TSM, nahradit v roli Lerchova asistenta Rudolf Otepka. „Už na jaře, když v zimě skončil v áčku, nám vypomáhal na farmě jako jakýsi hrající asistent," upozorňuje Jiří Lerch.

Přípravu na novou sezonu strakonická farma Dynama se sídlem v Č. Budějovicích zahájí na Složišti 8. července.