Genadij Sevasťanov jezdí do České republiky rád. „Bydlívám v Karlových Varech, ale hodně rád cestuju do jihočeských měst," říká muž, který se v Jekatěrinburgu skvěle postaral o jihočeskou výpravu.
Mladí fotbalisté se zúčastnili fotbalového turnaje ve městě, které je považováno za bránu Sibiře.
Svá slova Sevasťanov, šéf místního Paláce sportů,  dokumentuje fotografiemi v telefonu, kde okamžitě a bez zaváhání najde České Budějovice, Český Krumlov…

Jihočeši byli ve Sverdlovské oblasti váženými hosty. „Tak skvěle zorganizovaný turnaj jsem ještě nikdy nezažil," nešetřil superlativy zkušený trenér Ivan Novák, který toho s fotbalem procestoval už hodně. „Byl jsem na turnajích u nás, v zahraničí, ale v Jekatěrinburgu to byla opravdu velká paráda."

Už tak výborný dojem podtrhl i závěrečný ceremoniál. Ceny byly připraveny doslova pro každého.
A ne ledajaké.

Třeba Beslan obdržel od pořadatelů obří LCD televizor. „Ani vaši hráči neodjedou s prázdnou, my si tady hostů vážíme," konstatoval vážně  Genadij Sevasťanov.
Jak řekl, stalo se.

Hráči byli doslova zahrnuti velkými taškami, které byly přeplněny dary. „Dostali jsme trička, kraťasy, stulpny, poháry, medaile, kalendáře, sladkosti," pátral v paměti Patrik Hrachovec z Vodňan.

„Chceme, abyste za rok přijeli zase, jsme moc rádi, že lidé z České republiky poznávají, že u nás je krásně. Berte tato slova jako pozvánku na jubilejní desátý ročník memoriálu Ivana Kanidy."

Genadij Sevasťanov si s milým pousmátím ve tváři prohlížel  vlaječku s podpisy všech jihočeských hráčů, kterou od výpravy dostal. „V prvním ročníku našeho turnaje hrál Alan Dzagojev. Byl vyhlášen  nejlepším hráčem, jeho tým z Beslanu tehdy dokonce  vyhrál. Dotáhl  to až do sovětské sborné. V Jekatěrinburgu se bude v roce 2018 hrát skupina i play off mistrovství světa ve fotbale, už se moc těším, až budu právě na této vlaječce hledat jméno některého z vašich fotbalistů, kteří se mi teď podepsali."