Podle názoru zkušeného kouče, jenž v I. lize dorostu naděje Dynama vede spolu s Janem Dvořákem, pochopitelně ve hře jeho svěřenců byly lepší i horší momenty, nicméně spokojenost převládala.

S osmým místem po podzimu tudíž panuje na Složišti spokojenost?

Samozřejmě. Nicméně jak už jsem několikrát řekl a zdůraznil, to samotné umístění pro nás není prioritou. Tou je výchova talentů a individuální specializace na ty, kteří mají šanci se prosadit dál. Což považuji za největší úspěch této půlsezony, protože my v současné době máme dvanáct kluků v širších výběrech reprezentace od šestnáctky až po devatenáctku, navíc osm se jich drží v základu. A do devatenáctky, což je dorazová mládežnická reprezentace, se prosadil Roman Wermke. Odehrál v Itálii proti domácí devatenáctce celý zápas a jak jsem hovořil s trenérem Csaplárem, počítá s Romanem i nadále. V širším výběru týmu do devatenácti let je i Linhart, jenž je už i v kádru našeho prvoligového áčka. A kdyby nebyl zraněn, určitě by v devatenáctce byl i Kadula. V tomto směru tudíž jsme hodně spokojeni a bylo by skvělé, kdyby se nám v tomto trendu podařilo pokračovat i nadále.

Že by vám ale na umístění vůbec nezáleželo, se říct jistě nedá?

To určitě ne. Výsledky a postavení v tabulce v první lize dorostu je důležité i proto, abychom tuto soutěž nějak neohrozili. Což, jak si myslím, nehrozí. Jsme v pohodě a můžeme tudíž v klidu hrát a dávat šanci i prostor mladším hráčům.

Což jste ostatně už na podzim i dělali, ne?

Jistě, máme to tak půl na půl. Půlka týmu je dorazový ročník čtyřiadevadesát, druhá půlka – a to někdy i ta větší – je ročník pětadevadesát. Dokonce velice často se zapojuje i Honza Hála, jenž je ještě o rok mladší.

Roman Wermke, o němž byla řeč, byl i jednou z opor týmu. Koho byste dál vyzdvihl?

Wermke teď byl největší osobností týmu, na druhou stranu právě celé mužstvo má velkou zásluhu i na jeho výkonech. Náš tým se v soutěži totiž neustále zlepšoval. Od toho lopotného začátku, kdy jsme si jezdili ven pro nadílky a třikrát či čtyřikrát jsme dostali venku čtyři góly, se tým stabilizoval. Hlavně oba brankáři, jak Maruška, tak Hajdušek, mají kvalitu. Vyzvednout je třeba též kluky z reprezentační osmnáctky. Horák, Funda a Kuba Held byli na srazu osmnáctky, Jenne byl mezi náhradníky. To je velké plus.

Vy jste hlavně doma sehráli řadu vydařených utkání.

Je trošku paradoxní, že byť některé zápasy doma se nám skutečně vydařily a já z mužstva cítil, že má sílu, nicméně ty nejlepší zápasy jsme odehráli spíše venku. Například v Olomouci, kde jsme vyhráli 3:2 a byl to z naší strany vynikající zápas. Výborný zápas jsme odehráli v Plzni, kde domácí kouč jako asistent reprezentačního trenéra okamžitě nominoval Wermkeho do nároďáku pro zápas v Itálii. A neméně výborné utkání jsme sehráli také v posledním kole na Slavii, kde jsme se shodli a domácím koučem, že zápas měl skutečně vysokou úroveň. Řekl bych, že právě v závěru podzimní části sezony se nám venku mimořádně dařilo.

Z posledních osmi zápasů jste prohráli jediný, navíc doma. A vy jste po prohře 0:1 s Baníkem byl na kluky hodně naštvaný…

Mě ta porážka hodně mrzela, protože byla naprosto zbytečná. Ještě víc mě ale mrzel v tom zápase přístup hráčů. Jak se říká, po hodech přichází půst. My totiž zápas předtím šokovali vítězstvím 3:2 v Olomouci, přišly nominace do reprezentací, kluci měli trošku nosy nahoru a dostali pořádný pohlavek. Ale i to patří k fotbalu, k tomu mládežnickému zvlášť.

Funguje spolupráce se sedmnáctkou a šestnáctkou?

Jsou to všechno naše týmy, jsme jedno tréninkové středisko. Jednotlivé týmy se prolínají, propojujeme i tréninky. Třeba pondělky všechna tři mužstva trénují společně ve skupinovém tréninku, kdy kluci pracují bez ohledu na to, v jaké věkové kategorii hrají, ve skupinách podle jednotlivých postů. Já si hráče ze sedmnáctky beru jak na zápasy, tak do tréninku. A nechtěl bych opomenout ani naši farmu v SKP, kde máme nadpoloviční většinu hráčů v základu.

Jak celkově vidíte ligu dorostu?

Jde výrazně nahoru. Pohybují se tam velice kvalitní hráči, z nichž mnozí podle mne mají parametry dospělého fotbalu. Řada hráčů, co kopala proti nám, má za sebou už i starty v Gambrinus lize. Tu už si zahráli i někteří naši kluci. Liga dorostu je hodně kvalitní soutěž a snad tomu tak bude i dál. Příští rok se totiž bude liga dorostu rozšiřovat na dvaadvacet týmů, takže na počet utkání bude soutěž ještě náročnější. Bude víc zápasů, přibudou vložené středy. Já ale říkám, proč ne. Hráči v tomto věku potřebují hrát.

Neutrpí rozšířením soutěže ale její úroveň?

Zda tam s novými mužstvy přijde i kvalita, teprve uvidíme. Já si ale myslím, že ano. Když kouknu do druhé ligy, tak třeba Příbram určitě do první ligy dorostu patří. Ale i další týmy. Věřím, že kvalita dolů nepůjde. U nás určitě ne, protože tady se nám už letos prolínali hráči vlastně ve třech kvalitních soutěžích. Vedle ligy dorostu někteří už ochutnali i ligu juniorů či za naši farmu ve Strakonicích i třetí ligu. Snažíme se tu zátěž rozdělit na co nejvíc kluků. Je tu jen málo hráčů, kteří se na hřiště tolik nedostávají. Na tréninku ale pracují všichni. A musím i zaklepat, že i zdravotní stav je špičkový, na podzim jsme žádný závažný problém neřešili.

Kladem jistě i to, že ligu dorostu pískají prvoligoví rozhodčí.

To rozhodně. Navíc se hraje i na velice kvalitních hřištích, manuál Fotbalové asociace ČR tlačí na to, aby hrací plochy v lize dorostu měly patřičné parametry. Už se tudíž nejezdí někam na venkovská hřiště, hraje se na velice kvalitních plochách.

Co realizační tým?

V první řadě jsou hráči. To je priorita, bez nich by nebylo nic. Neméně důležití ale jsou i lidé, kteří se o ty mladé kluky starají. Chtěl bych ocenit spolupráci se svým kolegou Honzou Dvořákem, jenž odvádí výbornou práci. Navíc spolupracuje s Gymnáziem olympijských nadějí, kam dochází a dělá tam s hráči individuální gymnastickou průpravu. Je tu Honza Čapek, dlouholetý funkcionář a výborný vedoucí týmu. Velmi dobrou práci odvádí i masér Petr Engl. Ta kvalita kolem týmu je hodně vysoká.

Zmínil jste se, že se někteří hráči prolínají ve třech soutěžích. Jaká je spolupráce s juniorkou?

Pokud juniorka potřebuje pomoc, vždy vyjdeme vstříc. Jak už jsem říkal, naším společným cílem je, aby mladí hráči byli maximálně vytíženi. Myslím, že na jaře to prolínání jednotlivých týmů bude ještě větší. My jsme rádi, že tu juniorka je, protože je třeba, aby kluci šli nahoru po těch pomyslných schůdkách. A takový ten důležitý mezischod, kterým za nás byla vojna, tady dlouho chyběl. Já si myslím, že ta cesta, co jsme v Dynamu zvolili, to znamená dorostenecká liga, juniorská liga a třetiligová farma, je správná. Včetně farmy, která nám teď třeba Linharta postrčila až do prvoligového áčka. A do zimní přípravy možná půjde od nás i někdo další. Prostě teď jsou ty schody nastaveny správně a je jen na klukách, aby po nich také šli správně nahoru.