Ani v pátém zápase letošního ročníku I. ligy fotbalisté Dynama nebodovali. Naopak, v neděli doma utrpěli od Jablonce těžkou porážku 1:4.

Výsledková mizérie Dynama pokračuje a ze situace, která byla vážná a velice nepříjemná, začíná pomalu být situace kritická…

Favorizovaní hosté vstoupili do zápasu velice sebevědomě a v úvodních deseti minutách se hrálo převážně na polovině Dynama. V 8. minutě po Hudsonově faulu na Jablonského dva metry od rohového praporku měli hosté výhodu trestného kopu, po Jarolímově centru ale záložník Jasanský míč nohejbalovým blokem srazil na roh.

Pouhé čtyři minuty nato už ale Jablonec vedl, když Jarolím trefil dělovkou z pětadvaceti metrů spojnici břevna a tyče a odražený míč zcela volný Kopic napálil z hranice pokutového území do sítě – 0:1.

Domácí, kteří na rozdíl od svého soupeře, zahájili s přílišným respektem, teprve po tomto úderu jako by setřásli ze svých kopaček nervozitu a začali hrát i dopředu. A hned to přineslo sladké ovoce: v 19. minutě Bakala poslal z pravé strany ostrý míč před Špitovu branku a kanonýr Ondrášek potvrdil, že góly umí střílet i ze vzduchu – 1:1.

Nabuzení Jihočeši se hrnuli dopředu dál a ve 23. minutě málem udeřili podruhé, když Klesa postupoval zleva sám na Špita, stejný kousek jako před týdnem na Bohemce, kde z podobné situace dal Sňozíkovi jesličky, se mu v neděli nepodařil a míč jabloneckému brankáři „mezi betony“ nepropasíroval…

Ve 39. minutě natáhl zdálky Otepka k utěšené ráně, balon ale o metr a půl břevno hostující svatyně přelétl.

A tak v závěru prvního poločasu podruhé udeřili hosté: Kopic zprava nacentroval, brankář Kučera se natahoval u vzdálenější tyče marně a Lafata se z takové situace ve vzduchu mýlí jen málokdy – 1:2.

Do druhého poločasu poslal trenér Jiří Kotrba za Vulina na hřiště Horejše, který zaujal svůj obvyklý post ve stoperské dvojici, na levý kraj obrany se posunul Novák.

V rušném začátku druhého dějství měli obrovskou příležitost vyrovnat domácí, to by ale musel Čirkin z malého vápna naměrovat míč z otočky do odkryté brány. Poslal ho však vysoko nad břevno.

Vzápětí se na druhé straně řítil sám na Kučeru hostující Zábojník, domácí gólman ale stačil jeho střelu vykopnout. Jenže už v 53. minutě dostala psychika hráčů Dynama další ránu do vazu, když po zbytečné ztrátě míče upostřed hrací plochy Lafata dva metry za vápnem utaženou placírkou zamířil přesně k tyči – 1:3…

A po hodině hry mohlo být ještě hůř, protože hosté z Jablonce dvakrát během několika vteřin vyškolili soupeře z rychlých brejků, naštěstí pro Dynamo jak Kopic, tak Vaněk z téměř stejné parkety Kučerovu svatyni z čistých šancí netrefili.

Kalich hořkosti ale Kotrbovi muži v neděli ještě dopit neměli. Čtvrt hodiny před koncem si zaběhl za domácí beky z levé strany Kovařík a elegantním obloučkem zvýšil na 1:4. Ještě v samotném závěru se trefil potřetí David Lafata a zkompletoval si hattrick – 1:5. „Lafata je výborný útočník. Jsem rád, že ho máme,“ liboval si jablonecký trenér František Komňacký.

Dynamo chtělo ze dvou zápasů uhrát čtyři body. Ty už nezíská, trenér Jiří Kotrba se ale k tomu, zda dojde ke změně v realizačním týmu, v neděli vyjádřit nechtěl. „Nechte to na pondělí,“ odvětil.

Branky: 20. Ondrášek – 41., 53. a 90. Lafata, 12. Kopic, 74. Kovařík.
ŽK: Lengyel, Čirkin, Novák.
Diváci: 2678.
Rozhodč: Hrubeš – Chytil, Nádvorník.
Dynamo: Kučera – Bakala (78. Sandro), Novák, Lengyel, Vulin (46. Horejš) – Hudson, Otepka, Čirkin, Jasanský (52. Stráský) – Klesa, Ondrášek.

Jablonec: Špit – Zábojník (25. Štochl), Pavlík, Beneš, Jablonský – Kopic (80. Třešňák), Loučka, Jarolím (77. Eliáš), Vaněk, Kovařík – Lafata.