Týnský kat Rys po derby kroutil hlavou. „Šance jsou i jindy. Ale mne baví tyhle zápasy, kdy o něco jde. Já nejsem moc velký trémista, takže mě takové zápasy baví a většinou mi vyjdou," konstatoval veterán, jenž si závěr jara na trávníku užívá nejen proto, že s Olešníkem bojuje o čelo tabulky, ba dokonce o postup.

Věděl, že ho čekají poslední dva mistrovské zápasy. Kdysi v rozhovoru pro Deník uvedl, že do čtyřiceti Olešníku pomůže - a pak skončí. Ten okamžik se blíží. „Vždyť už mi v lednu těch čtyřicet bylo. Takže v létě skončím," potvrdil po derby s Týnem (3:0).

Doma dal Týnu dva góly, v minulém kole ve Vacově tři. Kanonýr končí ve formě! V sobotu doma s Netolicemi odehraje poslední mistrovský zápas.

Oficiální rozlučku plánuje na 18. července, kdy Olešník pořádá Memoriál Miloslava Ježka. Zbyněk Rys dává dohromady vlastní tým plný výborných fotbalistů, svých kamarádů. Účast přislíbili Erik Koršala, Martin Leština, Miroslav Koblenc, David Lafata, Tomáš Maruška, Michal Brozman, Stanislav Marek… O nominaci do branky si řekl výkonem proti Týnu Jan Švejda. 

Olešnický fotbal Rys neopouští. „Už teď dělám ve výboru klubu. Hrát budu jen za pětatřicítku na Hluboké, kde máme dobrou partu, a v zimě s kluky hokej," plánuje Zbyněk Rys.

Na sobotu Olešník zve fanoušky na domácí derniéru této sezony (13.30). Hostem bude při zápase s Netolicemi nejslavnější odchovanec klubu David Lafata! "Král střelců SYNOT ligy, Fotbalista roku a držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče v ČR přiveze ukázat individuální trofeje," láká diváky do areálu činovník Josef Pícha. "Snad si Scott (přezdívka Z. Rysa) své loučení s aktivní kariérou rozmyslí a rozloučí se až společně s Davidem v barvách Olešníka," uzavírá.




Rys naznačil, že výsledek sobotního derby se mohl jevit Týnským jako příliš krutý. „Dneska vyhrál šťastnější tým. Týn měl v první půli dvě šance, které nedal, a to hodně zápas ovlivnilo. My dali gól před poločasem, na začátku druhé půle druhý a bylo… Podle mne to byl vyrovnaný zápas, šance měl i soupeř a rozhodlo štěstí, které stálo při nás," hodnotil Zbyněk Rys.
Jako v Týně svého času začala nová éra bez špílmachra Zdeňka Hrdiny, tak i Olešník čeká etapa, ve které už Zbyněk Rys bude pouze jako funkcionář. „Zdenek zase pětkrát začal, ten to dělal kvůli dárkovým košům! Vždycky jako končil, dostal koš a pak začal znovu," s chutí si olešnická ikona zavtipkuje na adresu bývalé hvězdy Olympie.
Olešník se díky vyhranému derby dostal před Týn na druhé místo, dvě kola před koncem I.A útočí na vítězství v soutěži. „Jedeme do Vacova, což bude velice těžký zápas, a pak máme doma Netolice, které snad už nebudou bojovat o záchranu. Jinak to bude zápas o všechno pro obě strany! Pokud tedy zvládneme utkání ve Vacově…," přemítá útočník.