Odchovanec českobudějovického fotbalu, jenž vedle angažmá ve Spartě a Teplicích několik let úspěšně působil také v ruské lize, na sklonku minulého týdne v Dynamu podepsal nový kontrakt na další dva roky.

Dva dny předtím pomáhal na postu stopera strakonické farmě Dynama v předehrávce III. ligy k vítězství s Převýšovem 3:0. Po zápase odpovídal na dotazy Deníku jižní Čechy.

Přestože jste po posledním zápase první ligy v Olomouci dostali volno, vy jste vyrazil ještě na zápas do Strakonic. To už se vám po fotbale stýskalo?

Béčko potřebovalo body a já byl doma, měl jsem čas, tak jsem se sám hlásil, že klidně pojedu. Než abych se doma flákal, šel jsem si docela rád zahrát. Já před dovolenou potřebuji něco dělat, chtěl jsem si jít zahrát tenis, jenže počasí bylo na houby, takže možnost si jít zahrát fotbal mi přišla vhod. Nikdo mi to nenařizoval.

Zmínil jste nepříznivé počasí, tady ve Strakonicích vám ale počasí přálo. Zdálo se, že máte do fotbalu skutečně chuť, že vás to baví.

Ale jo, bylo to docela příjemné. Bylo nás z áčka víc a myslím, že jsme si s chutí zahráli. Já si jen říkal, že snad budu na hřišti taky něco platný. Že nepohřbím ještě další manšaft…

Dal jste i gól.

Jeden gól za sezonu. Bohužel ve třetí lize. Mělo to přijít spíše v lize, třeba proti Brnu, to by mě ten gól těšil asi víc.

Hodně vás sestup z ligy trápí?

Bolí to moc a jistě to ještě hodně dlouho bolet bude. Až pojedeme do Karviné, tak si na to určitě vzpomenu…

Zamýšlel jste se nad tím, kde byly příčiny sestupu? Kde jste udělali největší chyby?

Samozřejmě, že jsem o tom přemýšlel. Těch chyb se udělala spousta a jisté je, že ty největší jsme udělali my, hráči. My na tom neseme největší vinu. Byly tam i jiné okolnosti a jiné věci, ale prostě se spadlo a já se v tom nechci vrtat. Byť si myslím, že třeba trenér Cipro nemusel tak brzy odcházet. Po Ciprovi přišel Soukup, a to je taky výborný trenér, jenže zimní příprava nám nevyšla a kvůli našim špatným výkonům byl i on odvolán. Myslím si, že v trenérech to nebylo. Sestup jsme si zavinili my na hřišti.

Přitom podle jmen se zdálo, že hráčský kádr špatný nemáte.

Hráči tady špatní nebyli, zřejmě jsme ale nebyli správná parta. Což beru i na sebe, jako kapitán bych to měl dát do pořádku. Prostě se to tak nějak sešlo kolem dokola a důsledkem byl pád do druhé ligy. Teď ligu musíme rychle vykopat nazpátek a já i kvůli tomu tady chci zůstat.

Žádné zaječí úmysly jste tudíž neměl?

Smlouva mi končí 30. června, dostal jsem ale nabídku na její prodloužení a pro mě jsou Budějovice jednoznačnou prioritou. Akorát pár drobností ještě musíme vyladit (dva dny poté však Roman Lengyel už smlouvu prodloužil, jak o tom píšeme na jiném místě – pozn. autora).

Takže považujete jako kapitán mužstva za jakousi morální povinnost po sestupu pomoci týmu zase zpět do ligy?

Nás odchovanců v budějovickém dresu teď moc není, takže by bylo hodně špatné, kdybych já, jako z mužstva nejstarší a odchovanec klubu, vzal do zaječích. Lidi okolo fotbalu v Budějovicích mám rád a za ty tři roky, co jsem se do Dynama vrátil, jsem poznal, že lidi ve vedení klubu jsou pro fotbal zapálení. Věřím, že se do ligy rychle vrátíme a že v ní budeme mít vyšší cíle, než hrát jen o záchranu.

Vizitka Romana Lengyela

Datum narození: 3. listopadu 1978 v Českých Budějovicích

Post v mužstvu: obránce, výška: 191 cm, váha: 89 kg

Dosavadní působiště: Dynamo ČB (1987–99), Sparta Praha (2000–1), Teplice (2001–4), Ramenskoje (2004–5), Krasnodar (2005–8), FC Rostov (2009–10), Dynamo ČB (od roku 2010)

Debut v první lize: 7. března 1997, Dynamo ČB – Slavia Praha 1:1

První ligový gól: 17. srpna 1997, Sparta Praha – Dynamo ČB 3:1

Podepsal na další dva roky

Prodloužit s Romanem Lengyelem smlouvu bylo i pro nového sportovního manažera Martina Vozábala po sestupu do II. ligy jednou z prvních věcí, které chtěl zajistit. „Jsem rád, že jsme se na prodloužení smlouvy s Romanem dohodli. Nebylo to vůbec jednoduché, obě strany musely ustoupit, ale nakonec jsme našli shodu. Prodloužení smlouvy s Romanem bylo pro nás jednou z priorit," potvrdil Vozábal pro klubový web.

Spokojen byl i hráč. „Byl bych samozřejmě raději, kdybychom dál hráli první ligu. Přestože jsme spadli, já si žádné jiné angažmá nehledal. Hrát první, anebo druhou ligu sice je velký rozdíl, cítím ale vůči klubu určitý dluh a chci Dynamu pomoci zpátky mezi elitu," zdůraznil Roman Lengyel.

Česká devatenáctka na ME nejede

Fotbalisté ČR 19 zakončili kvalifikaci o ME 19 v Portugalsku výhrou 2:1 s Bulharskem 2:1 a ve skupině obsadili druhé místo (postupují jen první Portugalci). Roman Wermke hrál v základu, po hodině ho střídal Zdeněk Linhart (oba Dynamo ČB).

Junioři Dynama se loučili výhrou

V pondělním utkání posledního kola ligy juniorů se mladíci Dynama rozloučili se sezonou vítězstvím 2:1 s Olomoucí.

DYNAMO ČB – OLOMOUC 2:1 (2:1) – Jihočeši měli vskutku raketový začátek, když po pár vteřinách si na Čadkovu hlavičku za hostující beky zaběhl Vaněk a chladnokrevně dal na 1:0. Krátce nato hosté z podobného úniku přes střed obrany Dynama srovnali, ještě před půlí ale Novotný dorazil Petráňovu hlavičku na 2:1. Domácí testovali slovenského stopera Mariána Kočiše.

Branky: 1. Vaněk, 25. Novotný – 7. Vichta. Bez karet. Diváci: 50. Rozhodčí: Jech – Kotalík, Pečenka. Dynamo: Maruška – Fajtl (46. Sláma), Kočiš, Novotný, P. Dvořák – Cihlář (84. Šumský), Repa (63. Růžička), Petráň, Čadek, Radouch – Vaněk.