Stalo se tak v předehrávce jarní části Gambrinus ligy – a je už teď jisté, že jednoduché jaro na svěřence trenéra Miroslava Soukupa rozhodně nečeká…

Domácí fotbalisté přitom i v silně kombinovaném složení bez pěti hráčů základní sestavy začali sobotní podzimní derniéru hodně aktivně. Už v první minutě zahrávali první rohový kop a hned o minutu později druhý – a z něj měli i první obrovskou příležitost, tu však Riegel nevyužil.

Málokdo v té době asi tušil, že to – snad až na střelu mladíka Linharta v úvodu druhé půle – bude nejen první, ale i poslední tutovka, kterou si v zápase Jihočeši vytvořili…

Prudký zlom ve vývoji zápasu přinesla 11. minuta.

To svůj první roh kopali i hosté, na Brunclíkův centr si naběhl Johana a hlavou mířil přesně k zadní tyči – 0:1.

„Přitom my se na to, že Johana je ve vzduchu silný, připravovali a hráče na jeho sílu při standardních situacích upozorňovali, přesto jsme ho nechali rozběhnout a důsledně ho nebránili," mrzelo trenéra Soukupa, dle něhož jeho tým přitom úvod utkání neměl zlý. „Kombinovali jsme a kontrolovali hru. Inkasovaná branka nás však srazila dolů," smutnil kouč Dynama.

Sám autor vítězné trefy si nemyslí, že by si ho v osudné chvíli domácí beci nevšímali. „Halama u mě byl a držel mě, já se mu však vytrhl," líčil s úsměvem Petr Johana.

I dle boleslavského trenéra Ladislava Mináře byla Johanova branka pro vývoj zápasu klíčová. „Vůbec se mi nelíbilo, jakým způsobem jsme do utkání vstoupili. Prvních deset minut byli domácí živější. Nám pomohl brzký gól Petra Johany, potom už jsme byli lepší," usoudil kouč hostí a zmínil obrovskou příležitost, kterou za stavu 0:1 zahodil Štohanzl. „Šel sám na bránu a měl dostatek času i klidu, aby se své role úspěšně zhostil, druhý gól však nedal, a proto až do konce utkání už to pak byl spíš jen boj. Jsem rád, že se šťastným koncem pro nás," oddechl si Minář.

Vítězství svého týmu označil za zasloužené. „Nevzpomínám si, že by si domácí fotbalisté v zápase vytvořili nějakou zcela vyloženou šanci," poznamenal Ladislav Minář.

Fotbalisté Dynama poté, co v době, kdy měli více ze hry a snažili se dát první gól, inkasovali v podobě Johanova gólu nečekaný úder, sice dokázali zmobilizovat morální síly a snažili se vyvinout tlak, nicméně do koncovky se dostávali obtížně.

Tím spíš, že ještě před půlí přišli o Brazilce Sandra, jenž byl hnacím motorem většiny jejich útočných akcí. „Sandro byl až do svého zranění naším nejnebezpečnějším hráčem, jak to ale vypadá, má po Bořilově faulu zlomený kotník a velice pochybuji, že bude do začátku jarní sezony v pořádku," litoval trenér Miroslav Soukup, jenž v poločase sáhl ke dvěma střídáním.

Do hry vedle Hanzlíka naskočil i mladý Linhart, jenž se hned z první své akce dostal do slibné příležitosti, jeho ránu z úhlu ale brankář Miller nohou vykopl na roh.

To byl příslib, zůstalo však jen u něj. Hráči Boleslavi totiž hráli v defenzívě velice precizně a náskok si s přehledem pohlídali. Navíc se snažili sami si z brejků tři body druhým gólem pojistit. Nejblíže tomu byl Opiela, jeho tvrdou střelu k tyči ale Daněk bravurní rybičkou vyrazil.

Poslední čtvrthodinu Jihočeši vše vsadili na jednu kartu. Až na hrot se vysunul stoper Lengyel, bohužel potřebný tlak domácí tým vyvinout nedokázal, navíc vysoké míče létaly většinou z hloubi pole do vápna, kde ve vzduchu ale bezpečně kraloval hlavičkář Johana. Centry ze stran hrací plochy bohužel chyběly.

„Už před zápasem vypadlo pět hráčů ze základu," připomněl kouč Dynama, že neměl Táborského, Řezníčka, Benáta, Rýdla a Nováka. „Hráčům nelze upřít snahu, ale kvalita nám chyběla, v závěru už to byla taková křeč. Prohra nás mrzí, věřili jsme, že tři body můžeme uhrát," litoval.

Jak šly na Střeleckém ostrově minuty

2. Po rohovém kopu se míč snesl na malé vápno k nohám zcela zapomenutého Riegla, jeho nepříliš důrazná střela ale mířila jen brankáře Millera.

5. Po pravé straně se uvolnil Sandro, ve vápně míč zasekl a zkusil Millera v bráně zaskočit, mezi tři tyče ale míč nenasměroval.

11. První roh kopali hosté a hned udeřili: na Brunclíkův centr si naskočil Johana a nikým neobtěžován hlavou poslal míč k zadní tyči – 0:1.

37. Otepkovu nevydařenou zpětnou rozehrávku zachytil Magera, po jehož ideální kolmé nahrávce se Štohanzl od půlky řítil sám na bránu, místo střely však volil hokejový blafák, jenže vůbec nestihl vystřelit.

39. Do vápna hostí si naběhl Markovič, jeho ránu však křižující stoper Johana zblokoval na roh.

42. Podél pravé lajny vyrazil na rychlý brejk Sandro a Bořilovi nezbylo nic jiného, než ho zastavit faulem. Byť to bylo zezadu, navíc domácí záložník byl v hodně slibné pozici a ze hřiště putoval na nosítkách, sudí Příhoda sáhl jen pro žlutou kartu.

43. Po rozehraném trestném kopu Lengyelova tečovaná rána skončila jen rohem.

46. Střídající Linhart se uvedl hned při svém prvním doteku s míčem, když po levé straně vnikl do vápna a pohotově k bližší tyči vypálil, brankář Miller ale reflexivně míč vykopl na roh.

59. Po Rakovanově rohu vypálil metr za vápnem levačkou Klesa a byla to rána hodně razantní, přesnější muška však chyběla.

73. Po rohovém kopu Halama vybojoval střeleckou pozici pro svého druha ze stoperské dvojice, Miller v bráně si ale s Lengyelovou dobře mířenou ranou poradil.

74. Zpoza vápna vypálil ostře Opiela a namířil i přesně k tyči, brankář Daněk však v pádu míč skvěle vyrazil.

Dynamo Č. Budějovice – Mladá Boleslav 0:1 (0:1)

Branka: 11. Johana. ŽK: Otepka, Machovec, Linhart – Ščuk, Opiela, Bořil. Diváci: 1825. Rozhodčí: Příhoda – Kordula, Vysloužil.

Dynamo ČB: Daněk – Riegel, Halama, Lengyel, Machovec – Klesa, Javorek, Otepka (46. Linhart), Rakovan, Sandro (46. Hanzlík) – Markovič (87. Němec). Trenér: Soukup.

Ml. Boleslav: Miller – Kysela, Johana, Kúdela, Bořil – Ščuk, Brunclík (17. Opiela, 90.+3 Zbrožek) – Mareš (89. Fillo), Magera, Štohanzl – Nešpor. Trenér: Minář.