Plzeň měla v této fázi duelu jedinou vážnější příležitost. Tu však Řezník pět minut před koncem využil, zatímco Řezníček vzápětí svou tutovku ne, takže Jihočeši za svůj heroický výkon nakonec nebyli odměněni ani bodem.

„Bod, po němž jsme sahali, by pro nás měl velkou cenu," litoval trenér Pavol Švantner po zápase na tiskovce, jedním dechem však dodal, že dle něho se mužstvo nemá zač stydět. „Byli jsme rovnocenným soupeřem a ve druhé půli jsme možná byli i lepší," podotkl.

Viktorii nasměroval za vítězstvím dvěma góly už do přestávky Darida, přičemž první z nich má pro hosty hodně trpkou příchuť. Předcházel mu totiž střet Kovaříka s vybíhajícím Křížkem, na který gólman Dynama doplatil dvojnásobnou zlomeninou čelisti. Rozhodčí přesto nechal hru pokračovat až do doby, než dal Darida střelou do zcela opuštěné brány na 1:0…

Pro hosty to byla rána do vazu, naopak favorit se uklidnil a celou první půli potvrzoval, že hraje první s posledním týmem tabulky. Plzeň měla vrch a měla i šance: Bakoš trefil tyč a poté Daněk, jenž šel do brány za zraněného Křížka, vychytal dvakrát Koláře, lapil i střelu Limberského a sebral jistý gól z hlavy Bakoše. Proti přesné ráně Daridy, jenž se ve 23. min. na hranici vápna šikovně uvolnil přes Lengyela, byl i dobře chytající brankář Dynama ale bezmocný.

„První půli jsme zahráli velmi dobře. Měli jsme i několik dalších šancí. Bohužel nám ale nevyšel vstup do druhé půle. Nevím, co bylo příčinou," vraštil čelo na pozápasové tiskovce plzeňský trenér Pavel Vrba.
Hráči Viktorie totiž po přestávce hodně polevili a nakonec se o vítězství třásli až do do úplného konce. Signál k šokujícímu obratu dal šest minut po pauze devatenáctiletý útočník hostí Linhart, jenž chladnokrevně zakončil nádhernou akci na jeden dotek, na jejímž začátku byl další dorostenec Wermke, jehož přihrávku Lengyel na Linharta přiklepl vtipnou patičkou.

„Dobrou práci odvedl Roman Wermke, jenž zatáhl míč a dal ho Lengymu, který nás z obrany přiběhl podpořit. Po Lengyho idálním přiťuknutí jsem už to měl docela snadné a snažil jsem se hlavně trefit branku," popsal pro ČTK svůj premiérový gól v I. lize Zdeněk Linhart.

„Už do půle byly Budějovice velmi rychlé v přechodové fázi, proto jsem hráčům říkal, že nesmíme propadat po našich standardních situacích. A přišla první a hned jsme z toho dostali gól," hněval se Vrba. „Je to tím, že místo, aby se hráči vraceli sprintem do obrany, tak vyklusávají a koukají se, jak to dopadne. Takhle se možná brzo budou koukat z míst, kde jim to nebude příjemné," pohrozil nejmenovaným hráčům lavičkou.

Jihočechy gól neuvěřitelně povzbudil. Už o tři minuty později Sandro našel mezi penaltou a malým vápnem Wermkeho, jehož pohotová rána bohužel se mezi tři tyče ještě nevešla. Přesně po hodině hry ale po Klesově centru zprava Táborský v pádu hlavou k zadní tyči vyrovnal na 2:2!

A v 68. min. jednoznačného favorita mohl definitivně srazit do kolen Benát, jehož fantastické střele zpoza vápna chyběly jen centimetry…

Trenér Vrba po zápase připustil, že v této době prožíval krušné chvíle. „Kdybych měl nějaký přístroj na srdci, ukazoval by hodně vysoká čísla."

Jeho tým totiž v závěru přece jen hosty přitlačil a v 85. minutě po Ďurišově centru, který proletěl celým vápnem na zadní tyč, volný Řezník zblízka poslal míč pod břevno. „Michal Ďuriš to tam dobře udělal a já ani neměl pocit, že by to zakončení bylo nějak těžké," radoval se plzeňský bek. „Sice se to pro nás nevyvíjelo zrovna dobře směrem k boji o titul, opět jsme ale ukázali, že tým má vnitřní sílu," dodal.

Po Řezníkově gólu ale drama ještě neskončilo! Dvě minuty před koncem totiž Sandro poslal míč po malém vápně až k zadní tyči na Řezníčka, jehož střelu z kroku do odkryté brány zázračně vykopl obránce Limberský. „Srdce se mi v tu chvíli málem zastavilo," lomil rukama trenér Vrba, dle něhož by tak zkušené mužstvo, jakým Plzeň je, něco takového vůbec nemělo dopustit. „Za stavu 2:0 bychom to měli dohrát ve větším klidu," zdůraznil plzeňský kouč, hru Budějovic ale vysoce ocenil: „Nechápu, jak mohou být poslední. Kdyby hrály takto v každém utkání, musely by mít nejméně o deset bodů víc…"

Plzeň po zápase slavila. „Ta vydřená výhra ještě zvýší tlak na Spartu. Její hráči určitě vědí, že teď na nás ztrácejí pět bodů," věřil v klopýtnutí rivala v boji o titul kapitán Viktorie Pavel Horváth. Jak se ukázalo, měl dobrý odhad…

A jihočeští hrdinové fotbalového dramatu zatím cestou domů mohli smutně rozjímat na téma, proč nehráli takový fotbal i dřív. Ligová záchrana se jim totiž bez ohledu na výborný výkon opět vzdálila.