Letos se koná 11. ročník, který přinesl pro menší kluby jednu velkou změnu v podobě větší šance vybojovat si účast na finále. Rozhodli jsme se, že do Velkého finále pozveme ligové kluby napřímo. Tím pádem měly menší oddíly šanci si postup uhrát," vysvětluje Marek Pagač z marketingového oddělení energetické skupiny E.ON.

Velké finále nabízí hodně lákavé složení účastníků. Kromě kompletní české špičky v čele s AC Sparta Praha, SK Slavia Praha či FC Viktoria Plzeň a FK Jablonec přijedou do Roudného i tři zahraniční týmy. „Velmi nás těší, že v září přivítáme AS Monaco a SC Bastia z Francie. Třetím zahraničním týmem je slovenský ŠK Senec, který si vybojoval postup na kvalifikaci v Horních Heršpicích," dodává Pagač. Patnáct týmů si vybojovalo účast na kvalifikačních turnajích, zbylých 25 bylo pozvaných.

V pátek i v sobotu se bude hrát od osmi hodin a poslední zápasy skončí kolem 18:00. Systém turnaje je skupinový s nadstavbou. Budou dvě základní skupiny po 20 týmech, ve kterých se každý utká s každým. V neděli se dohrají skupinové boje a začne nadstavba, ve které se týmy mezi sebou utkají postupně po dvojicích o 5. – 40. místo. Nejlepší dva týmy každé skupiny postoupí do semifinále.
V základních skupinách se odehraje 380 zápasů a dalších 22 bude následovat v nadstavbě. Dohromady se během tří dní odehraje 402 zápasů.

Nejlepší český tým pojede v říjnu za Honzou Kollerem na čtyři dny do Monaka. Sehraje tam přípravné zápasy, podívá se po památkách, a pokud to termínově vyjde, navštíví i zápas francouzské ligy Monako – Lyon.

Velké finále v uplynulých čtyřech ročnících vyhrála vždy AC Sparta Praha a patří mezi největší favority i letos. Další nejlepší český tým získá poukaz na listopadový halový Bayernwerk Cup v německém Gilchingu.

Stejně jako v předchozích letech se mohou i letos návštěvníci Velkého finále těšit nejen na bohatý doprovodný program, ale i na ambasadora projektu, kterým je Jan Koller. Připraveny budou speciální fotbalové atrakce z E.ON Fotbalového parku, skákací hrady, nafukovací aréna, Bumper Ball a Sutu stěna. Je to zcela nová, unikátní atrakce, která bude v České republice poprvé.

„Sutu je interaktivní fotbalová zeď s šestnácti LED panely, které reagují na dotek. Navíc obsahuje několik her, jako třeba fotbalové piškvorky," dodává Pagač. Veřejnost se také může těšit na soutěže o hodnotné ceny. Pro dospělé bude určitě lákadlem i jízda v elektromobilech, kdy je v plánu nasazení Tesly nebo BMW i3.