Že ho trenér Soukup teď zařadil do zimní přípravy prvoligového áčka, přijal ale s radostí. „Byl bych moc rád, kdybych se tu udržel. Udělám pro to maximum," uvedl pro Deník jižní Čechy před odjezdem A-týmu na soustředění do Nového Města na Moravě.

Souhlasí s tím, že mu do přípravy áčka pomohly výkony z Tobiášova dorostu. „Hodně se nám vydařila už loňská sezona, kdy jsme skončili pátí, ale taky na podzim se nám dařilo . Máme i letos v lize dorostu super partu. Řekl bych, že to na našich výkonech bylo i vidět," liboval si nadějný mladík.

Dvakrát na podzim pomáhal i juniorce v nově vytvořené juniorské lize. „Poprvé to bylo na Spartě, tam jsme dostali nadílku. A doma s Mladou Boleslaví, kdy jsem šel na hřiště na posledních deset minut a hned jsem asistoval při vítězném gólu," usmíval se šikovný záložník, jenž ligu juniorů označuje za velice kvalitní soutěž. „Oba ty zápasy mi hodně pomohly," dodal.

Na podzim si odskočil i do reprezentace. „Když jsme hráli ligu dorostu v Plzni, všiml si mě tam trenér Kohout, jenž je v české devatenáctce asistentem, a řekl mi, že mě doporučí panu Csaplárovi. Slovo dodržel, protože jsem hned nato dostal nominaci do devatenáctky na mezistátní utkání v Itálii. Zprvu jako náhradník, jeden hráč však vypadl, a tak mě povolali," poznamenal.

V Itálii nakonec odehrál celý zápas a říká, že to byl nezapomenutelný zážitek. „Hráli jsme na takovém menším stadionu, asi jako je tady v Budějovicích, tak pro pět šest tisíc diváků. Jedna tribuna ale byla úplně plná, bylo tam přes tisíc diváků a byla tam fantastická atmosféra," podtrhl.

Dobře ví, že prosadit se v áčku bude velice těžké. „Myslím si ale, že šance je vždycky. Rozhodně udělám všechno pro to, abych se do mužstva dostal."

Přitom už do ligy nakoukl. „Prvně jsem si první ligu zahrál loni na jaře doma proti Liberci. Šel sem na hřiště na posledních pár minut, ale kdyby tenkrát Řezníček trefil bránu, mohl jsem mít hned první asistenci. Velká škoda, že to nebyl gól," zalitoval. „Hned týden nato jsem nastoupil i na Žižkově, kde jsem už šel asi na čtvrt hodiny a měl jsem i jednu střelu, bohužel do boční sítě. Moc mě mrzelo, že mi to tam nepadlo," podtrhl, jedním dechem ale dodal, že snad v lize další příležitost se ukázat ještě dostane. „I když ale budu na jaře dál chodit za dorost, jsem rád za to, že se s áčkem můžu připravovat. I to už je super."

V sobotním utkání Tipsport ligy s Táborskem (11 v Berouně) Roman Wermke v sestavě Dynama nechyběl.

Dobal chce ze sebe vymáčknout maximum

České Budějovice – Staronovou tváří v přípravě Dynama je pětadvacetiletý záložník Vladimír Dobal, jenž na podzim hrál II. ligu za Táborsko.

Jak jste informaci, že by si vás Dynamo chtělo stáhnout z hostování a dát vám šanci se ukázat v zimní přípravě, přijal? Potěšilo vás to?

Samozřejmě, že mě to potěšilo. Jsem rád, že jsem tady.

S jakým cílem přicházíte?

Pro mě je ten úkol jednoduchý – za těch čtrnáct dní nebo tři týdny, co tady budu, ze sebe musím vymáčknout maximum a uvidí se, co z toho bude. Buď to dopadne tak, že bych se třeba mohl posunout sem, anebo zase můžu, jak se říká, jít o dům dál.

Trenér Soukup ujistil, že od něj šanci se v přípravě ukázat určitě dostanete. Těší vás to?

Jasně, že ano. Je to příprava, určitě bude hodně náročná, tak by tomu ale jistě bylo i všude jinde. Myslím si, že přáteláků nás ale čeká dost, takže šanci asi opravdu dostanu. A když ji dostanu, pak už to bude jen na mně, jak se s tím poperu a jak to všechno dopadne.

Trenéra jste zaujal i na kempu, který byl po sezoně na Složišti. Sice v tom modelovém zápase zrovna byla hrozná zima, ale na vás bylo vidět, že opravdu máte do hry velkou chuť. Je to tak?

Souhlasím, že ta zima byla fakt hrozná, a proto se ani toho nějak extra moc ukázat nedalo. Navíc to bylo hodně promixované a nesehrané, byla tam i spousta mladých kluků, já z nich půlku v životě neviděl a druhé půlce jsem nerozuměl, takže to bylo fakt hodně těžké.

Přesto jste svým výkonem zřejmě zaujal.

Já si nemyslím, že bych byl pro funkcionáře Dynama tak úplně neznámý. Sezimák je od Budějovic kousek, možná nějaké naše zápasy viděli a třeba o mě věděli. Pro mě je rozhodující, že šanci jsem dostal a teď už je to fakt jen na mně, jak to celé dopadne.

Na testy do Dynama vás posunuly výkony v Táborsku. Zřejmě tam tudíž máte za sebou úspěšný podzim.

Já si myslím, že to se mnou bylo stejné jako s celým týmem. První půlka sezony dobrá, pak se nám ale pár zápasů nevyvedlo, navíc jsme některé ztratili úplně v posledních vteřinách a upadli jsme do nějakého útlumu. Trochu jsme to zachránili aspoň v posledním zápase, kdy jsme se vítězstvím dostali z bezprostředního pásma sestupu pryč. Ale ideální to nebylo a bude se i tam muset v zimě máknout a dát do toho na jaře víc.

Vy jste ale v Táborsku pravidelně hrál, takže v tomto směru asi spokojenost?

Určitě, já v Sezimáku byl po všech směrech spokojen. Mám to kousek a po tom prvním půlroce, kdy to z mé strany nebylo ideální, už to bylo dobré. I podmínky a zázemí tam je na úrovni, plně odpovídají druhé lize. Spíš jsou nadstandardní, s ničím tam nebyl žádný problém.

Kdyby se se ale naskytla možnost zůstat v Dynamu, asi byste se nezlobil?

To určitě ne. Liga je liga.

A když to nevyjde?

Věřím, že bych se mohl zase vrátit do Sezimáku. Že tam dveře budu mít pořád otevřené. Nemám, co ztratit.