To byla hlavní témata exkluzivního rozhovoru, který Deníku jižní Čechy poskytl generální manažer budějovického Dynama Jiří Kotrba.

V jarní části uplynulého ročníku I. ligy skončilo Dynamo na lichotivé páté příčce, o to větším zklamáním asi byly výkony mužstva na podzim. Je to tak?
Nás všechny trošku zklamal už konec jara. Konkrétně výsledek zápasu s Libercem doma, který neodpovídal tomu, co jsme na jaře předváděli a co jsme byli schopni hrát. Přesto jsme předpokládali, že po určitém lehkém doplnění, které si přál trenér Cipro, budou i na podzim výkony týmu mít vzestupný trend. Nasvědčovala tomu taky hned první utkání nové sezony, kdy jsme doma porazili Olomouc, pro kterou to byla dlouho jediná porážka.

Zatímco pro vás bohužel nadlouho poslední vítězství…
Přitom jsme po Olomouci vedli v Boleslavi v půli 2:0 a byli jsme tam v té době i výrazně lepší. Jenže jsme krátce po půli dostali po teči nešťastný gól z přímého kopu a všechno se nám to sesypalo jako domeček z kraje. Zklamání bylo veliké a navíc dle mého soudu mělo vliv i na výkon mužstva v dalším kole doma s Baníkem, kdy jsme prospali první půli a nakonec ztratili celé utkání. Prohráli jsme pět zápasů v řadě, a tak jsme byli nuceni sáhnout ke změně na postu trenéra. Což mě hodně mrzelo, protože já příchod Franty Cipra prakticky inicioval. Jak nejdříve jako skauta, tak později jako trenéra. My měli v týmu řadu starších hráčů a já věděl, že právě on jako trenér praktik s nimi najde společnou řeč.

Což se taky potvrdilo, ne?
Jistě, výsledky mužstva se po Ciprově příchodu zlepšily a my už pět kol před koncem byli v lize zachráněni. Horší už to bylo s druhým úkolem, kteří u nás trenéři mají. A to začlenit do týmu mladé hráče. Což však po odchodu Nitrianského a Ondráška bylo pro náš klub hodně složité. Jenže pak přišel zmíněný nevydařený začátek nové sezony, a proto Cipra vystřídal ve funkci trenéra Míra Soukup. Jak už to bývá, změna na postu trenéra byla pro tým impulsem, a kdybychom na podzim zvládli i poslední dvě kola, hodnotili bychom uplynulý rok jako poměrně velice vydařený. Bohužel výsledky v Jihlavě a doma s Boleslaví všechno pokazily a katapultovaly nás až na sestupovou příčku. A výkon třeba s Boleslaví, byť dost hráčů ze základu chybělo, byl i pro vedení klubu velkým zklamáním a všechny nás to moc mrzelo. Při sezení s trenéry jsme jim připomněli, že právě soudržnost mezi hráči, realizačním týmem a vedením může mít velký vliv na to, zda ligu udržíme, či ne.

Do jarní části sezony půjdete už bez Tomáše Řepky.
Už v létě jsme ještě za trenéra Cipra řešili, zda a jaký bonus nám Tomáš Řepka přinese, nakonec o svém osudu v Budějovicích rozhodl Tomáš v Jablonci svým vyloučením sám. Do konce podzimu chybělo šest kol, přičemž v pěti z nich měl Řepka stop. Trenér Soukup se tudíž rozhodl, že dál už s Tomášem nepočítá. Ve vedení klubu sice byla v tomto směru jistá rozpolcenost a padaly různé názory, nicméně názor trenéra rozhodl.

Jak Řepkovo působení v Dynamu vůbec hodnotíte?
Já bych se k tomu vracet už nechtěl. Nemám důvod mu pochlebovat, ale ani ho teď za každou cenu kritizovat. Na jaře nám pomohl, ostatně kvůli tomu jsme ho sem taky brali. Na druhou stranu to, co udělal v Jablonci, je taky jasné. U nás Tomáš prostě skončil a musí si hledat pro svůj život jiné řešení. Já osobně si myslím, že pro něj určitým zlomem bylo, když po porodu děcka přestal bydlet v Budějovicích a začal sem dojíždět z Prahy. Já podobně jezdil na Spartu či do Příbrami a vím, jak je to složité i pro člověka, který přitom nemusí na hřiště. Myslím si, že i to přispělo k jisté Tomášově demotivaci.

Tomáš Řepka však má na konec svého angažmá v Dynamu trochu jiný názor než vy. Jak to tudíž s jeho smlouvou je?
My máme ve smlouvě tutéž klauzuli, co on. To je, že po půlroce můžeme smlouvu vypovědět. Na základě toho jsme smlouvu i vypověděli.

Jenže on se dal v tisku slyšet, že smlouvu nadále považuje za platnou a že je tudíž docela možné, že se v pátek dostaví na zahájení zimní přípravy…
Tomáš podepsal i papír, že souhlasí s tím, že se do 3. ledna bude připravovat individuálně. Máme zprávy, že se o něj zajímá třeba Střížkov, tak uvidíme. Pokud by byl nějaký problém, řešil by to náš právník.

Dobře, přejděme k jinému problému, který vás pravděpodobně tížil. A tím je fakt, že Dynamo mělo na podzim nejmenší návštěvnost z celé ligy.
V lize je několik odlišných skupin klubů. Na jedné straně Slovácko, Plzeň a zřejmě i Sparta, které mají jistotu, že byť nemusí mít výsledky – a třeba Slovácko je na začátku sezony nemělo – přesto na jejich zápasy doma fanoušci chodí. Pak takové kluby jako Liberec či Jablonec, které sice měly výsledky a hrály i o evropské poháry, přesto tam lidi tolik nechodí. K nim se řadíme i my, kde je liga, já teď nevím, asi osmý rok v řadě a kde chodí jakýsi standardní počet diváků. Z toho jsou ty dva až dva a půl tisíce fanoušků z Budějovic a blízkého okolí, většina spíš starších. Ti jsou zvyklí na fotbal chodit a budou chodit, ať máme výsledky takové či onaké. Bonus nad tři tisíce dělali diváci odjinud, které cesta sem pochopitelně něco stojí. Lidi dnes totiž opravdu musí přemýšlet, kam kolik korun dají. Syn má obchod a já tudíž vidím, jak tržby teď klesají.

Myslíte si tudíž, že výsledky až takovou roli nehrají?
Ale to rozhodně ne! Právě naopak, hrají velkou roli. Já se právě proto, že v poslední době naše hra kvalitou zrovna neoplývá, ani nedivím, že někteří lidé zůstali doma. Navíc nelze pominout ani to, že strašně moc fotbalu je taky v televizi. A že my třeba měli smůlu v tom, že právě ta nejatraktivnější utkání s Plzní či Slavií jsme hráli v pátek od osmi večer v televizi.

A co změna termínu z neděle na sobotu?
Oproti loňsku, kdy jsme hráli v neděli, návštěvy klesly zhruba o sedm stovek. Jak už já ale před sezonou řekl, my upřednostnili sportovní hledisko. V zájmu juniorky a farmy jsme chtěli, aby áčko hrálo jako první a teprve pak zmíněné dva celky. A to se nám velice osvědčilo, protože všichni hráči, které platíme, hrají o víkendu minimálně jedno utkání. Což pro jejich sportovní růst je velice dobré. Negativem jsou nižší návštěvy.

Je tedy možné, že první ligu vrátíte zase na neděli?
I my máme zase o něco víc hluboko do kapsy, a tak se i nad touto věcí důkladně zamýšlíme. Zda opravdu je tady neděle v sedmnáct hodin až tak zaběhlá. Někteří říkají, že ano, jiní zase, že jim sobota pod světly nevadí. Nehledě na to, že my tím, že áčko hraje první a pak až farma a juniorka, šetříme na mzdových nákladech. Že hráči áčka byli využíváni i v béčku, bylo věcí nejen sportovního, ale i ekonomického hlediska. Nemůžeme si dovolit luxus, aby placení hráči o víkendu třeba vůbec nehráli.

Nicméně znovu: bude se liga hrát v sobotu, anebo v neděli?
Ještě v lednu máme svazu sdělit, zda zůstaneme u soboty, či zvolíme neděli. Anebo zkusíme hrát třeba v pátek. Což by vůči chalupářům bylo možná ideální, ale bavíme se s hokejisty, kolik pátků by nám kolidovalo. Já bych rád kvůli sportovnímu hledisku chtěl, aby áčko dál hrálo dřív než béčko, ještě se o tom ale budeme ve vedení bavit.

Pohled do tabulky jasně napovídá, že na jaře vás opět čeká tuhý boj o holé bytí a nebytí. Proto trenér hned po skončení podzimu dal najevo, že by chtěl do každé řady přivést jednoho hráče. Splníte mu tohle přání?
Jednou věcí je posily vytipovat, druhou na ně najít peníze… Trenér za prioritu označil post pravého beka. Tam jsme měli Nitrianského a za něj připraveného Bakalu. Jenže když jsme Nitriho prodali, což je jednou z nezbytností našeho klubu, si hned ve třetím kole Bakala nešťastně utrhl křížový vaz. A my od té doby vlastně post pravého beka řešíme. Na čas jsme to vyřešili hostováním Krajčíka, po jeho odchodu tam zaskakovali Novák či Riegel. Dořešení tohoto postu bral trenér jako prioritu a my tudíž mu chceme pravého beka přivést. Jenže napevno, jako kmenového hráče. Už ho i máme a měl by se tu v pátek na zahájení přípravy objevit. Věříme, že to vyjde, nicméně ještě to jméno prozradit z jistých důvodů nechci (dle našich informací by se mělo jíednat o 25letého Václava Ježdíka z Teplic – pozn.red.).

Trenér Soukup si přál také přivést za Řepku jednoho stopera.
To je pravda, jenže my jako vedení nejsme o nezbytnosti tohoto řešení přesvědčeni. Je tu Lengyel jako nosný pilíř, máme tu Halamu a Nováka, přijde pravý bek. Jiná situace je na levém kraji zálohy, kde se bohužel zranil Sandro, který začátek soutěže určitě nestihne. V jednání je možnost, že by se vrátil Jarda Černý. S ním jsme až na nějaké menší detaily dohodnuti a myslím, že se na podmínkách s ním shodneme. Jistá komplikace ale je v tom, že Jarda neodešel ze Slavie úplně hladce a pro Česko je pořád kmenovým hráčem Slavie. V Senici skončil, takže my se musíme domluvit se Slavií. A říkám upřímně, že vzhledem k tomu, že Jarda už má své roky, my za něj platit nechceme. Já budu rád, když přijde, Jarda to tady zná, i lidi ho znají a měli ho tu rádi. Pro českou ligu je to pořád velké jméno a my jsme schopni tady mu patřičné podmínky zajistit. Jinak nevylučuji, že by během přípravy, až si velké kluby uzavřou své kádry, k nám ještě někdo nemohl přijít na hostování. Když to shrnu, stěžejními posty jsou pravý bek a levý záložník, navíc trenér by chtěl ještě stopera.

Ze Sezimova Ústí probleskly zprávy, že by se do přípravy mohl vrátit Dobal.
Domluva s panem Smržem, jako majitelem Táborska, byla ta, že nám uvolní Javorka za Jasanského a Dobala. V té době byl Jasi pro Sezimák na tom z této dvojice výš. V této době si oba tito hráči jakoby role trošku vyměnili a my vzhledem k tomu, že Sezimák začíná přípravu o dva týdny později než my, jsme se dohodli, že by se u nás do přípravy Dobal zapojil. Pokud by u nás měli být jak Javorek, tak Dobal, muselo by Táborsko s tím souhlasit. Původní dohoda zněla Javorek za Jasanského a Dobala.

Údajně by Táborsko mělo zájem vzít na hostování Hudsona, Rakovana a Nováka.
My chceme umožnit všem mladým klukům, kteří tu byli v kádru áčka, ale nevypadá to, že by byli v základu a měli by tudíž chodit za farmu do ČFL, kterou už ale převyšují, aby šli hostovat do druhé ligy. První je nabízíme Táborsku, a to je ta informace, kterou vy máte. Trenér Zákostelský sdělil, že pokud bude mít dál Dobala, že neví, zda by Rakovan hrál v základu. Proto je před finální fází Rakovanův odchod na hostování na Střížkov a stejně tak i Franty Němce do Mostu. My chceme, aby si je tam trenéři vyzkoušeli, a pokud by došli k názoru, že se jim do základu nevejdou, tak je tam nenecháme. My chceme, aby hráli. Tak jako po svém zranění hrál třeba Marek Hovorka v Ústí nad Labem.

Trochu jsme zamluvili Hudsona…
Jistě, tak k Ferdovi. Ozval se Zdeněk Procházka, který dělá v Táborsku asistenta trenéra, že by o Hudsona měli zájem, že jim takový rychlostní typ chybí. Ferda tady na podzim nehrál, ale já si pořád říkám, že by byla škoda, kdyby tu nebyl, protože pořád je to hráč, který po příchodu na hřiště vždy přinese nějakou změnu. Nicméně je to v kompetenci trenéra a uvidíme, jak se rozhodne.

A co Novák?
Pokud jde o Nováka, o něj skutečně Táborsko zájem projevilo. Pokud by sem pravý bek nakonec nepřišel, pak samozřejmě Novák odejít nemůže. Byť já bych byl rád, pokud tady nebude hrát, aby někde a nejlépe v Sezimáku druhou ligu hrál. Jeho odchod ale nesmí ohrozit naše áčko, kde ostatně Novák v lize odehrál skoro všechno.

Zpět k tomu, jak obtížné jaro vás čeká – dovedete si představit, že byste ligu neudrželi?
Ne, vůbec ne. Z ligy určitě nespadneme! My jsme hrát o záchranu zvyklí a jsem přesvědčen, že to zase zvládneme. My víme, na co máme mužstvo a že výsledky, které máme, kvalitě toho týmu neodpovídají, že jsme jeho potenciál nedokázali využít. Myslíme si totiž, že máme lepší mužstvo než na patnácté místo.