Fotbalisté Dynama v pátek od 18 hodin na svém hřišti změří síly s Jabloncem a všichni věří, že když vyhrají, vrátí se v I. lize plnohodnotně do bojů o záchranu.

Důležitost zápasu tudíž je i dle trenéra Pavola Švantnera zbytečné připomínat. „Každý zápas říkáme, že prostě musíme už vyhrát, že pro to uděláme všechno, jenže pořád nám to nevychází," smutně kroutí hlavou kouč Dynama. „Dobře ale víme, že teď už nějaké příště těžko bude. S Jabloncem to pro nás zřejmě bude nejklíčovější zápas jara," zdůraznil.

Že Jablonec minule prohrál na Dukle 1:5, za žádnou výhodu Jihočeši nepovažují. „Byli bychom raději, kdyby byl výsledek opačný. Teď se Jablonec bude chtít tady rehabilitovat," usoudil Švantner.

Jablonec v posledních dvou vzájemných duelech Dynamu nastřílel sedm gólů, jenže z toho jich Lafata dal pět. „Ten už v Jablonci není, třeba nám to vyjde," usmíval se Švantner, hned ale dodal, že Jablonec má i bez Lafaty velkou sílu.

Na jih Čech pojede Jablonec bez Rossiho, jenž byl na Dukle vyloučen, nejistý je start zkušeného záložníka Čížka. „Naším cílem stále je skončit v lize co nejvýše, nadále chceme bojovat o evropské poháry," uvedl pro ČTK trenér Václav Kotal. „K tomu ale potřebujeme mít konstantní formu bez výpadků, podobných těm na Dukle," dodal kouč Jablonce.

Dynamu se do sestavy vrací Lengyel, Mchojan a Řezníček, kteří v Teplicích měli pro karty stop. „Nad Mchojanem visí otazník, není stoprocentně v pořádku, takže není vyloučeno, že stoperská dvojice zase nastoupí v jiném složení. Roman Lengyel však je pro naši defenzívu klíčový hráč a jsme moc rádi, že proti Jablonci zase bude k dispozici," zhluboka si budějovický kouč oddechl.

Na tři poslední utkání, která fotbalisté Dynama v letošní prvoligové sezoně ještě doma sehrají, připravilo vedení klubu pro své fanoušky tři různé akce, které by měly na rozhodující zápasy sezony přilákat co možná největší počet fanoušků.

Před pátečním duelem proti Jablonci se hráči A-týmu v čele s kapitánem týmu Romanem Lengyelem vydali do města v autobusu MHD v klubových barvách a v centru města fanouškům zdarma rozdávali vstupenky na tento nesmírně důležitý zápas.

Hráči vždy na zastávce vystoupili a rozdávali lístky i podepsané kartičky. Trochu měli obavy z reakce fanoušků, ale nebylo to prý tak zlé. „My poslední dobu mnoho radosti nezažili, ale teď to bylo příjemné. Věřím tudíž, že lidi teď v pátek přijdou a že nám pomohou," doufá Roman Lengyel.

Táborský věří, že tým uspěje

Ve fotbalovém derby dvou jihočeských účastníků III. ligy si Ivo Táborský hned v 6. minutě naběhl na dlouhý pas z hloubi pole, nechal za sebou oba písecké stopery a přeloboval vybíhajícího gólmana Vršeckého. I díky této trefě strakonická farma Dynama poprvé na jaře vyhrála.

Myslíte, že vám i tohle vítězství pomůže zvednout sebedůvěru před pátečním důležitým zápasem I. ligy s Jabloncem?

Spíš Strakonice potřebovaly vyhrát a trenéři určili, že půjdeme farmě pomoct. Já osobně to uvítal jako šanci, abych se chytil a dal nějaký gól. A taky abych měl potřebné zápasové vytížení, i když teď jsem toho měl plné zuby, hrál jsem totiž celý zápas i ligu v Teplicích. Jsem ale rád, že jsme vyhráli, farmě pomohli a že to splnilo účel.

Říkáte, že toho máte plné zuby, nebude to znát proti Jablonci?

Když dobře zregeneruji, tak se ta únava rychle odplaví. Povzbuzující pro mě je, že jsem dal gól. Pak i ta regenerace je jednodušší.

Navíc gól hezký.

Asi jo, dostal jsem dobrý balon a hlavně tam byl dobrý první kontakt, míč jsem si zpracoval, utekl bekům a pak už gólmana jen přehodil.

Co ta penalta?

Podle mě byla úplně jasná. Ten bek do mě vrazil, vůbec nechtěl hrát balon.

Od diváků jste si přesto vyposlechli své…

S tím já počítal a je někdy těžké na to nereagovat. Prostě tak to ve fotbale je.

Farmě jste pomohli, ale co v pátek v lize doma s Jabloncem?

Podle mě šance na záchranu není tak malá, jak to vypadá. Do konce je sedm kol a až na Plzeň máme hratelné soupeře. Flintu do žita rozhodně neházíme a myslím si, že když Jablonec doma porazíme, mohlo by nás to nakopnout. Neříkám, že určitě vyhrajeme, je to hra a stát se může cokoli, musíme ale jít ze hřiště se vztyčenou hlavou. To bohužel poslední zápasy vždy neplatilo.

Fotbalový program v kraji

Pokud není uvedeno jinak, jsou úřední začátky v 17 hodin.

Pátek

I. LIGA: Dynamo ČB – Jablonec (18 Střelecký ostrov).

KRAJSKÝ PŘEBOR: Lažiště – Hluboká (17.30).

I. A DOROSTU: Hrdějovice – Suchdol (17.30).

Sobota

II. LIGA: Táborsko – Znojmo (15 Soukeník).

DIVIZE: Č. Krumlov – Čížová.

I. LIGA DOROSTU: Dynamo ČB – Hradec Králové (13 Složiště).

KRAJSKÝ PŘEBOR: Čkyně – Vodňany, Soběslav – Osek, Dražice – Písek B.

I. A TŘÍDA: Čimelice – Dříteň (14), Olešník – Bernartice, Týn – Protivín, S. Ústí – Želeč, Katovice – Planá, N. Bystřice – N. Ves/Brloh, D. Voda – Slavia ČB, Bavorovice – Vacov (10), Hrdějovice – Lišov, Velešín – Čt. Dvory.

I. B TŘÍDA: Mladé – K. Újezd, Borovany – Křemže (10.15), Větřní – Kaplice B, Ledenice – Č. Velenice, Husinec – Sedlec, Frymburk – Lažiště B, H. Planá – V. Brod, Stachy – Vl. Březí, Chelčice – Strunkovice, Lhenice – Loučovice, Božetice – Březnice, Záhoří – Sousedovice, Poříčí – Štěkeň, Blatná – Mirotice, Bechyně – Kestřany, Mirovice – Sm. Lhota, Sepekov – Bělčice, Lomnice – Chotoviny, M. Tábor – Řepeč/Opařany, Větrovy – Slavonice, Malšice – K. Řečice, Borotín – D. Bukovsko, Jistebnice – Ml. Vožice (16).

II. LIGA DOROSTU: Písek – Motorlet (10.15).

LIGA ST. ŽÁCI: Táborsko – Bohemians (10 Svépomoc), J. Hradec – Slavia (10 Vajgar), Prachatice – Rokycany (15.15).

LIGA ML. ŽÁCI: Prachatice – Plzeň (10).

KP DOROSTU: Strakonice – Břilice (10 Fezko), SKP ČB B – Hluboká (10), Rudolfov – M. Tábor (10).

I. A DOROSTU: Ševětín – Nové Hrady (10), Čkyně – Vl. Březí (10), Osek – Sedlice (10), Vodňany – Hradiště (10), Kunžak – Ml. Vožice (10), Veselí – N. Bystřice (10), Dačice – Bechyně (10).

KP ŽÁCI: T. Sviny – Bechyně (9.30), Strakonice – SKP ČB (10 ČZ), Loko ČB – Milevsko (10), Břilice – Slavia ČB (10), Č. Krumlov – Čt. Dvory (10).

I. A ŽÁCI: Hrdějovice – Týn (9), Kaplice – Roudné (10), K. Újezd – Rudolfov (10), Mirotice – Vodňany (10), Vacov/Zdíkov – Osek (10 Vacov), Met. Tábor -Soběslav (9), Chýnov – Veselí (10).

KP ŽENY: J. Hradec – Hradiště (Tyrš.).

Neděle

KRAJSKÝ PŘEBOR: Jankov – Hluboká (14), Třeboň – Veselí (10.30), Prachatice – Rudolfov (10.15), Lažiště – dačice, J. Hradec – sedlice (Vajgar).

I. A TŘÍDA: Branice – Ševětín, Chýnov – Hradiště, Vimperk – Loko ČB, Kaplice – Trhové Sviny.

I. B TŘÍDA: Roudné B – Klikov, Jankov B – Chlum, Č. Krumlov B – Suchdol, Frymburk – H. Planá (16), Netolice – Zliv, Třebětice – N. Včelnice.

LIGA ML. ŽÁCI: Táborsko – Bohemians (10 Svépomoc), Písek – Benešov (10), Dynamo ČB – Sparta (10 Složiště).

KP DOROSTU: Milevsko – Slavia ČB (12), Čt. Dvory – Loko ČB (10), Č. Krumlov – J. Hradec (10), Prachatice – Táborsko B (14), Blatná – Roudné (9.30).

I. A DOROSTU: T. Sviny – Kaplice (10), Borovany – Dříteň (10), Borek – Hrdějovice (10), Olešník – Mladé (13.30), Větřní – Lišov (10), K. Újezd – Suchdol (14), Vacov – Stachy (10), Volyně – S. Hoštice (13), Netolice – Protivín (14.30), Týn – Lomnice (10), Kovářov – Sepekov (10), S. Ústí – Soběslav (10).

KP ŽÁCI: Chotoviny – Táborsko B (10), Hluboká – Blatná (13).

I. A ŽÁCI: SKP ČB B – Suchdol (10), Netolice – Zliv (10), Strakonice B – Protivín (9 Fezko), Hradiště – Volyně (10), Lomnice – dačice (10), N. Včelnice – Větrovy (10).

KP PŘÍPRAVKY: SKP Č. Bud. – Strakonice (13.30, Prachatice – Kaplice (14.30 SKP ČB), SKP ČB – Prachatice (15.30), Strakonice – Kaplice (16.30 SKP), J. Hradec – Písek (11 Tyrš.), Milevsko – Trh. Sviny (12 Tyrš. JH), J. Hradec – T. Sviny (13 Tyrš.), Písek – Milevsko (14 Tyrš. JH), Loko ČB – Lomnice (10), M. Tábor – Dynamo ČB (11 S. Vrbné), Loko ČB – M. Tábor (12), Lomnice – Dynamo ČB (13 S. Vrbné).

KP ŽENY: S. Ústí – Lažiště (14), Borovany – Protivín (13).

Pondělí

LIGA JUNIOŘI: Dynamo ČB – Příbram (13 Složiště).