A hned ve středuse fotbalový trenér dohodl s Borovany.Vrátí se do klubu, s nímž v době nedávno minulé slavil dva postupy. Námluvy mezi Borovany, které spadly z I. A, a jejich bývalým koučem skončily v Hluboké nad Vltavou dohodou.Rozhovor s M. Mičanem jsme pořídili těsně před tím, než si janem Vodhánilem, svým staronovým asistentem a členem výboru FK plácl.Letní přípravu už povede v Borovanech!

V posledním kole jste měli se Srubcem štěstí. I když jste v Horní Plané prohráli, tak jste se udrželi díky lepšímu skóre.

Měli jsme štěstí, sami jsme se o to zas tak moc nepřičinili.. Zápas v Horní Plané pro nás neskončil dobře, ale sezona ano, protože jsme pro Srubec zachránili I. B třídu. I když to bylo hodně hektické a čekalo se na telefonu na ostatní výsledky. Po konci sezony bych chtěl poděkovat odstupujícímu předsedovi klubu Vláďovi Novákovi a klukům okolo, těm třem čtyřem nadšencům. Asistentovi Česťovi Klímovi a také hráčům, i když si myslím, že když chtějí kopat I. B, měli by si sáhnout do svědomí a začít pracovat, udělat partu a dávat fotbalu víc, než dávali.

Jeden ročník soutěží sotva skončil a už se hovoří o vašem návratu do Borovan. Je definitivní?

Na devadesát devět procent to vypadá, že to tak bude. Ale osobně jsem na jednání nebyl, vše jsme řešili po telefonu. Měl jsem samozřejmě i jiné nabídky, ale ty už jsem odřekl, a jestliže se domluvíme, tak se vrátím do Borovan. Do konce týdne by mělo být vše dořešeno.

I když se vám se Srubcem povedlo splnit hlavní cíl, udržet I. B, tak k ideálu měla jarní sezona daleko, že? Byla možnost, že byste zůstal?

Ideální jaro nebylo, to je pravda. S Vláďou Novákem jsme byli dohodnuti na půl roku. S tím, že pokud by byla oboustranná spokojenost, tak je možnost jednat, co bude dál. Během toho půlroku jsem se však ujistil v tom, že já jako trenér zkrátka mám rád něco jiného. Aby mužstvo fungovalo, aby kluci chodili na trénink a já jim měl co dát. Takhle jsem neměl, co jim předat, protože na trénink se chodilo jenom v pátek, a to ještě ne všichni. Takže co si ode mne hráči mohli vzít, bylo vedení během utkání, ale tréninkové jednotky nebyly podle mých představ.

Už v Borovanech, než jste na podzim skončil, jste měl k tréninkovému procesu výhrady.

V tomto směru se mi potvrdilo, že v oddílech v těchto soutěžích to s tréninkovou docházkou nebude moc růžové nikde. Apeloval jsem na kluky v Borovanech, aby chodili poctivě dvakrát v týdnu, v přípravě třikrát, protože v ní je třeba mužstvo našlápnout, dostat do zátěže! Chtěl jsem, aby v přípravě chodili třikrát a během soutěže dvakrát, což se po mém odchodu stalo. Hráči si uvědomili, že to tak musí být. Věřím, že absolvují dobrou letní přípravu a budou na I. B přichystáni.

Pokud si s Borovany plácnete, zůstanete v I. B třídě, kterou jste hráli se Srubcem.

A byla to zkušenost k nezaplacení, hrát o záchranu do posledního kola. Nerad bych to absolvoval i v Borovanech. Pro trenéra je tahle zkušenost, hrát do posledního kola o udržení, určitě k něčemu dobrá, i když nezáviděníhodná pro každého, kdo se do takové situace dostane. Já ji předtím zažil jen v divizi s Hlubokou s Mírou Vácou jako jeho asistent.

Máte namířeno do Borovan. Výhodou je, že víte do čeho jdete.

Vím stoprocentně, do čeho se vracím. Jaké jsou tam tréninkové podmínky, všechno okolo. Chtěl bych, abychom se domluvili na doplnění kádru tak o dva fotbalisty, aby se rozšířil kádr a vznikla trochu konkurence. Aby nedocházelo k tomu, že když ze sestavy vypadnou tři hráči, tak mužstvo stojí na dorostencích, kteří nemají zkušenosti. Pak to dopadá, jak to dopadá. Vůbec se nebráním tomu, aby mladí hráli, ale musí to být dobře poskládáno, aby mladí hráči mohli postupně sbírat zkušenosti a dostávat šanci v základní sestavě. Myslím, že když Borovany doplní kádr o dva hráče, bude to stačit.

S Borovany jste pobyli v I. B jen rok a hned jste postupovali výš. Budete mít podobné ambice i tentokrát?

To si v tuto chvíli vůbec netroufám říct, protože Borovany jsem viděl hrát asi třikrát a to už mužstvo bylo v situaci, kdy na mne působilo hodně odevzdaně. Když se vrátím, budu chtít, aby hráči zase začali bojovat. Od první minuty až do konce, třeba do devadesáté třetí minuty. Aby se koncentrovali na celý zápas. Pokud to tak bude, věřím, že to bude dobré. Netroufám si odhadnout, že bychom hráli rovnou na špic, ale snad bychom předváděli dobrý fotbal – a samozřejmě bychom chtěli hrát co nejvýše.

Váš podpis je pod dvěma borovanskými postupy. Žádný jiný trenér asi nemá pro klub takové renomé…

To je spíš otázka pro vedení, jestli se mnou bylo spokojeno. Já spokojen byl a odcházel jsem s dobrým pocitem, že se povedlo udělat kus poctivé práce. Nejen mně, ale i hráčům, výboru, mému asistentu Honzovi Vodhánilovi, jenž u mužstva zůstal a navázal na naši práci. Má výchozí pozice je z tohoto pohledu pozitivní.

Budete si přát, aby Jan Vodhánil zůstal v pozici vašeho asistenta?

Jednoznačně! Honza bude dělat se mnou a těším se i na spolupráci s Petrem Jenknerem, jenž se po vážném zranění nohy věnoval gólmanům a s Honzou dokončil sezonu. V této sestavě, myslím, by nám to mělo dobře fungovat. Současně Míra Račák jako zkušený hráč by měl být naší prodlouženou rukou jak na hřišti, tak v kabině.