Na jaře nehrající kouč fotbalistů Spartaku Trhové Sviny René Janoušek se zotavuje po operaci kolena. Včera začala hráčům příprava pod vedením jeho nástupce, zkušeného trenéra Miroslava Váci. Harcovník se měl vyjádřit, zda na podzim týmu ještě pomůže.

Zásadní pro Janouška je, že operace, na kterou šel hned po skončení uplynulé sezony, dopadla úspěšně, a tak by mu měla prodloužit hráčskou kariéru. „Odstranili mi z kolena kus menisku. Rehabilituji, už chodím hrát tenis," hlásí s optimismem fotbalový matador.

Nejpozději hodinu před včerejším tréninkem chtěl kouč znát Janouškův verdikt. „Pokud budu zdráv, pomohu," rozhodl se někdejší útočník, jenž se s přibývajícím věkem stáhl do záložní řady a vyzkoušel si i post stopera.

Pod trenérem Vácou si René Janoušek už jednou v kariéře zahrál – v sezoně 2002/2003, když se po letech strávených v Rakousku vrátil do Čech. Z Paschingu tehdy zamířil na Hlubokou do kádru nováčka divize. Od té doby René Janoušek chová ke kouči respekt a na společné angažmá rád vzpomíná. Pod Vácou zažil i zimní přípravu. „Je to jeden z nejlepších trenérů v kraji. Pro Sviny je bomba a malý zázrak, že je bude trénovat! Určitě jim to prospěje," tvrdí.

Po čase si osud s oběma muži zalaškoval: Janouška po roce střídá na lavičce Spartaku právě Váca. „Zda to je dobrá náhrada? Lepší!" má jasno matador, jenž si lehce otestoval operované koleno o víkendu v Boršově nad Vltavou. Na místním trávníku se hrálo a vzpomínalo na Marka Fojtíka, bývalého hráče Dynama, Třeboně či Bavorovic.

Rok strávený u kormidla nováčka I.A třídy, završený záchranou v soutěži, považuje René Janoušek za velkou zkušenost. V budoucnu by se trenéřině rád věnoval, i když na jaře prožíval horké chvíle. „Nezažil jsem, aby neustále bylo mimo hru sedm až devět hráčů! Sestavu jsem pomalu tahal z klobouku, ještě že nám pomohli kluci z béčka a dorostenci… Je malý zázrak, že jsme se se třemi jarními výhrami zachránili," míní Janoušek, jehož tým bojoval o udržení až do závěrečného utkání s Lišovem. V divoké přestřelce před svými diváky zvítězil 6:3.

Bez ohledu na to René Janoušek na pozici trenéra skončil, jak avizoval. „Původně jsem byli domluveni na půl roku, pak na rok," přibližuje dohodu s vedením Spartaku v čele s Janem Gažákem. „Po jaru jsem se cítil psychicky i fyzicky vyčerpán," svěřuje se, přesto na trenérské řemeslo nezanevřel.  „Bohužel mnohde hráči chodí málo trénovat, a to je nešvar, který u nás trápí hodně týmů. Trenérům to bere vítr z plachet. Dokážu si představit, že elán z člověka rychle vyprchá, když mu přijde na trénink pět šest lidí, což byl asi případ Miroslava Váci v Bavorovicích. Poznal jsem, že všichni hráči, kteří pod ním hrají, se zlepšují, pokud trénují. V Trhových Svinech se na tréninky chodí, tam s docházkou problém není,"  ujišťuje René Janoušek.

Štojdl: Koleno bolí…

S kolenem na jaře laboroval  i záložník David Štojdl, jenž v prognózách, zda nastoupí, tak optimistický jako Janoušek není. „Začátek přípravy určitě nestihnu," posteskl si včera na dotaz Deníku s tím, že jej na konci týdne čeká kontrola u lékaře Martina Helda. „V pátek budu chytřejší. Ale upřímně, koleno bolí. Uvidíme, hlavně  nechci nic uspěchat,  protože poslední dvě sezony jsem byl pokaždé na jaře zraněný," uvedl David Štojdl v den, kdy fotbalisté Spartaku Trhové Sviny zahájili přípravu na novou sezonu v I.A.