Tyto dva hlavní úkoly mají před sebou v sobotním utkání fotbalové I. ligy v Uherském Hradišti fotbalisté Dynama Č. Budějovice (17.00).

Trenér František Cipro si je vědom, že v týmu po domácích prohrách s Jihlavou a Brnem není právě pohoda, ale recept na zlepšení zná: „Nejlíp by bylo, kdybychom někde vyhráli," pokrčil rameny. „Stále si myslím, že jsme ve hře, že je oč hrát," podtrhl. „Klíčové zápasy doma nás totiž ještě čekají," připomněl, že ve druhé půlce dubnu fotbalisté Dynama budou hrát doma po sobě s Hradcem a Bohemians. „Naděje pořád je," uvedl.

A případný bodový zisk ze Slovácka by mohl tažení za ligovou záchranou odstartovat, lehké to ale fotbalisté Dynama dnes mít nebudou. „Slovácko sice v lize už dlouho nevyhrálo, jenže ať v minulém kole doma s Teplicemi, tak předtím i v Příbrami měli plno brankových příležitostí, ale nedokázali je využít," upozornil trenér Dynama.

Dle něj na jeho tým v sobotu čeká kvalitní mužstvo. „Všechno se tam točí směrem dopředu kolem Doška, který je v naší lize jen obtížně ubránitelný. Hraje to dlouho, pořád stejně, ale pořád dobře," podotkl.

Svým hráčům věří: „I když to třeba nedopadne tak, jak si všichni přejeme, já jsem přesvědčen, že odevzdáme úplně jiný výkon než proti Jihlavě," zdůraznil.

Trenér Cipro se bude muset obejít bez kapitána týmu Kladrubského (4. žlutá karta) a obránce Hanzlíka (po dohodě mu byla ukončena smlouva a odešel do Mostu).

Naopak šanci možná dostane nadějné mládí. „Před týdnem proti Jihlavě jsme na lavičce měli dorostence Řezáče, teď na Slovácko s sebou bereme mladého Otepku," sdělil Deníku František Cipro.

Volešák: Body musíme dělat i venku

Před ligou na Slovácku Deník hovořil s Ladislavem Volešákem.

Po prohře s Jihlavou jste byli hodně skleslí, už se nálada v týmu přece jen zlepšila?

Byli jsme hodně dole, v kabině ale je nás hodně zkušených hráčů a mohu za celý tým ujistit, že nikdo z nás dolů z ligy nechce, ale že jsme se dostali do herní i výsledkové krize. Já spoléhám, že bychom se právě na Slovácku, kde já zažil hodně dobré roky, mohli chytit a odrazit.

Sice už jste ze Slovácka přes rok pryč, přesto tam ale jistě asi hodně hráčů znáte.

Určitě, kádr tam se za tu dobu moc neobměnil. Vlastně devadesát procent lidí tam znám a už jsem taky i s trenéry něco probíral. Třeba jak bránit Libora Doška…

Slovácku se v poslední době výsledkově moc nedaří.

Jenže oni herně vypadají dobře, což se třeba o nás říct nedá… Mívají hodně šancí, ale neproměňují je. Snad jim to ještě tuhle sobotu zůstane. Na to ale i my musíme změnit přístup a myšlení. Musíme věřit, že můžeme uspět, že tam můžeme i vyhrát.

Pokud se chcete zachránit, tak vám zřejmě nic jiného nezbude, než bodovat i venku…

My se chceme stoprocentně zachránit, a tím, že jsme doma už plno bodů rozdali, musíme uhrát i nějaké plusové body venku. Jedině tudy vede cesta k záchraně.