S tím, že vás nečeká nic snadného, jste k mužstvu po dvou jarních kolech zřejmě přicházel, že ale uhrajete jen čtyři body, to jste si možná nepředstavoval ani v tom nejdivočejším snu…

Samozřejmě, že ty představy byly jiné. A nejenom moje, ale taky všech lidí, kteří se kolem týmu točili. Abychom si nalili čistého vína, tu kvalitu, jakou by mělo mít, mužstvo nemělo. Byli tu hráči, kteří svojí výkonností už byli na zenitu. Pokud nechci říct, že byli už za ním. Byli tu taky hráči, kteří na ligu ještě nedorostli. A co hlavního, chyběli tu hráči takové té střední generace. takové ty ročníky devadesát jedna dva, kolem těch pětadvaceti let. Z těch tu byla snad jen Novák. Což říkám ale jako můj poznatek, ne jako důvod, proč se spadlo.

A proč se tedy spadlo?

Nechci se vracet do doby, kdy jsem tu nebyl, zřejmě se ale na výkonnostním poklesu podepsaly zimní odchody. Ti hráči, jakým byl třeba Hora, výbušní a rychlostní, na jaře bezesporu chyběli. Zranil se Klesa, který patřil do té zmíněné střední generace. K tomu se v zimě přidala spousta dalších zranění a ti hráči, co byli na marodce, měli pochopitelně tréninkové manko.

Že ale po svém příchodu k týmu šest zápasů v řadě prohrajete, to jste ani za těchto okolností asi nečekal…

Ta série byla hrozná a vinu musíme hledat hlavně u sebe. Přesto si myslím, že jsme nehráli vždycky jen špatný fotbal. Každý soudný fanoušek musí uznat, že směrem dopředu jsme v některých fázích zápasů hráli docela solidní fotbal. A dali jsme poměrně i dost gólů. Neříkám, že hodně, ale v počtu nastřílených gólů jsme na rozdíl od inkasovaných branek v lize nejhorší nebyli.

Zato v počtu obdržených branek jste na tom byli nejhůř. Výrazně nejhůř, dokonce nejhůř z ligy za posledních dvacet let vůbec!

Gólů jsme dostávali strašně moc, a to gólů hloupých, laciných a po individuálních chybách. Na vině byla celá obrana, včetně Křížka v bráně. Ten někdy chytil neskutečné věci, zase ale někdy neskutečné góly dostal a bohužel i v takových klíčových momentech. Zklamala celá obrana, snad až na Janotku, jenž si dle mého názoru uhrál své. Všichni bez rozdílu se podíleli na tom, jak šílené góly jsme dostávali. Přece se nemůže stát, abychom na Baníku dali tři góly a přesto nevezli ani bod…

Ani s paní Štěstěnou jste si zrovna netykali…

Tak už to bývá, to k tomu patří. Vždycky, když už to vypadalo, že by to mohlo jít, nám tam spadlo i to, co by nikomu jinému tam asi nepadlo. Chudobnému i z hrnce vykypí, tak nějak je přísloví, které mají na Slovensku…

Po jakých chybách jste dostávali góly, názorně ukázal poslední zápas v Liberci. Tam jste snad na čtyři góly soupeři sami nahráli…

Nejen v Liberci, stejně tak i předtím v Ostravě. My dáme gól, ale vzápětí hrozný gól dostaneme. To byla i věc psychiky, to byla naše další slabina. Příklad? Klíčový zápas s Bohemkou, dvacet minut do konce, vedeme 2:0. Ale dostali jsme gól, což se nic nedělo, 2:1 a do konce dvacet minut, nás to ale totálně položilo, mužstvo se úplně sesypalo.

Takže v kabině to nefungovalo, jak by mělo?

Že by v mužstvu nebyla dobrá parta, to si nemyslím. V kabině i na hřišti ale chyběl někdo, kdo by hráče v dobrém slova smyslu zbláznil a vyhecoval. Někdo takový, jako je v Plzni Horváth, či tady bývali snad Hunal, či Kučera. Kluci v kabině i na hřišti byli dle mého názoru až příliš hodní. Ale atmosféra v kabině a hlavně na trénincích byla perfektní. To by každý z hráčů určitě potvrdil.

Asi byste nechtěl někoho jmenovitě kritizovat a házet na něj odpovědnost, je ale dle vašeho soudu někdo, kdo obstál?

Mě osobně nejvíc potěšilo, že když už se ty naše naděje začaly vytrácet a my začali dávat hodně šancí mladým hráčům, že právě ti mladí tu šanci chytli za správný konec a že nezklamali. Tady hodně kluků, sedm osm, je velice šikovných. Ti by mohli, a říkám znovu, že mohli, nemusí to tak být, záleží ale už jen na nich, že by se mohli prosadit, že by z nich něco mohlo být. Že by jednou mohli hrát ligu za Budějovice. Kéž by se dva tři chytli podobně, jako už se chytil Řezáč, kterému přitom ještě není ani devatenáct let a aktuálně teď je na soustředění devatenáctky. Stejně jako je teď Funda s dvacítkou, ten se dle mého soudu zlepšil hodně. Byť ještě hlavně dozadu dělá chyby, s míčem se zlepšil hodně a taky sebevědomí mu narostlo. Kdyby se další dva tři kluci prosadili podobně, bylo by to skvělé.

A co vy osobně? Jednou už jste s Dynamem ze druhé ligy postoupil, máte chuť to zkusit znovu?

Především bych chtěl zdůraznit, že druhá liga nebude žádná legrace! O tom jsme se ostatně měli možnost přesvědčit i před těmi lety, kdy jsme za mého působení ze druhé ligy sice nakonec postoupili, ale po šestém kole jsme byli předposlední. Podobně na tom byla v této sezoně i Olomouc. Druhá liga se hraje jinak než první, je tam víc bojovnosti a úpornosti, a než se mužstvo, které spadlo z ligy, tomu přizpůsobí, často má velké problémy.

Hodně zřejmě bude záležet i na tom, jak se podaří mužstvo na druhou ligu složit…

Ti, co tu byli na hostování a bylo jich hodně, už skončili. Určitě někdo přijde, vzhledem k ekonomické situaci však zřejmě zase jen na hostování. Jen mladí totiž hrát nemohou. Nicméně bude tu velká snaha, a to mluvím teď za sebe, právě ty mladé postupně do mužstva dostat. Nejen do kádru, ale taky do základu. Řekl bych, že dozrál čas, aby šanci dostali třeba Pasecký, Švantner, Vaněk, Jenne či další. Všichni se nechytí, ale šanci dostanou.

Počítáte s tím, že by i někdo ze zkušených zůstal a mohl ty mladé dirigovat? Třeba Benát, či někdo typově podobný?

Většina z těch zkušených hráčů tady byla na hostování, ta jim skončila a většinou nebyl zájem je prodlužovat. Pokud jde o hráče, kteří tu mají smlouvy, je to všechno věcí jednání, která teď s hráči probíhají.

A co vaši hráči, kteří byli jinde na hostování? Například Chmelo ve Zlíně, Wermke v Mostu nebo Held v Písku?

Měli by v létě u nás jít do přípravy. Ačkoli na Chmela, myslím si, má Zlín opci a záleží na tom, zda ji uplatní. Doufám, že se už brzy úplně uzdraví a zapojí i do přípravy taky Klesa. Určitě do plné zátěže půjde Kadula, včetně do té zápasové. Pořád je to stále ještě hodně mladý hráč, já si ale dost od něj slibuji.

Kdy vůbec počítáte s tím, že byste s přípravou začali?

Teď hráči mají dovolenou a s přípravou začneme v neděli 21. června. Máme naplánováno poměrně dost přípravných utkání, včetně zápasů s Bohemkou a Zbrojovkou Brno.

Když Dynamo z ligy spadlo před dvěma roky, vedení klubu jako jednoznačný cíl stanovilo okamžitý postup. Teď se ve vedení hovoří asi tak, že postupu se nikdo nebrání, ale ne za každou cenu. Vidíte to podobně?

Vzhledem k tomu, že mužstvo projde velkou obměnou a že je snaha dát co možná nejvíc šancí mladým vlastním hráčům, má podobná filozofie svou logiku. A to neříkám z nějakého alibismu, tak to prostě je. Nicméně do budoucnosti se dívám s optimismem. Jako příklad vidím Duklu Praha, která na poměry naší ligy pracovala ve skromnějších podmínkách a do ligy se nehrnula, mužstvo si nachystala, a když dozrál čas, do ligy šla a pomalu každý rok hraje o poháry. A hraje hezký fotbal, kombinační a pro diváky atraktivní. Navíc s rozpočtem, který v lize určitě nepatří k nejvyšším. Tak nějak bych si v současnosti představoval fotbalovou filozofii i tady v Dynamu.

S kým a kdy změří síly v letní přípravě

St 1. července: Vlašim – Dynamo ČB (17.00 Kamenice nad Lipou)

So 4. července: Perleťový pohár v Žirovnici (Slavia Praha, Jihlava, Zlín)

St 8. července: Zbroj. Brno – Dynamo ČB (17.00 Kamenice nad Lipou)

So 11. července: Turnaj v Počátkách (Znojmo, Vlašim, Táborsko)

St 15. července: Bohemians 1905 – Dynamo ČB (?? Praha)

Pá 17. července: Chemnitzer FC – Dynamo ČB (?? Region Mühlviertel)