Operní dort je prostě výzva, kterou musí vyzkoušet každý domácí cukrář. I když na první pohled vypadá luxusně a složitě, jeho příprava ve skutečnosti není nijak obtížná. Zkrátka se vyplatí mu pár hodin věnovat. Jak na něj?
CO SE V ČLÁNKU DOČTETE:
* Co budete na dort potřebovat
* Příprava dortu
* Jak na ganache
- plech na pečení
Na korpus:
Toto je dávka na jeden plech, budete potřebovat celkem dva plechy.
- 3 vejce
- 75 g moučkového cukru
- 100 g moučkového cukru na posypání pečicího papíru
- 90 g hladké mouky
- 20 g holandského kakaa
- půl lžičky prášku do pečiva
- 30 g rozpuštěného másla
Na krém:
- 750 g mascarpone
- 200 g moučkového cukru
- 300 ml smetany ke šlehání
- semínka z vanilkového lusku
- 2 rozmačkané banány
Na ganache:
- 200 g tmavé šedesátiprocentní čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech (nebo dva najednou) vyložte pečicím papírem a nechte jej na každé straně čtyři centimetry navíc. Ušlehejte vejce s cukrem do nadýchané pěny, přidejte mouku s kakaem a práškem do pečiva a rozpuštěné máslo. Jemně vyšlehejte hladké těsto, které nalijete na plech. Rovnoměrně ho uhlaďte a ve vyhřáté troubě pečte 15 minut.
„Ustřihněte stejný kus pečicího papíru, pocukrujte ho moučkovým cukrem a horký upečený piškot na připravený papír otočte. Strhněte pečicí papír, na kterém se piškot pekl, a pomocí pocukrovaného papíru roládu od kratší strany zatočte. Nechte ji vychladnout, a pokud je třeba, upečte druhou,“ popsala postup cukrářka Terezie Tkáčiková.
2. Mascarpone smíchejte s banány a semínky z vanilky, přidejte cukr a nechte směs vychladit. Smetanu vyšlehejte dotuha a promíchejte s mascarpone.
Rozbalte zchladlé rolády, nožem „pilkou“ odřízněte jejich okraje a každý plát podélně rozřízněte. Potřete první plát krémem a zarolujte.
„Za něj pokračujte dalším plátem a pevně je k sobě přitiskněte. Pokračujte, dokud všechny pláty nespotřebujete. Zbylým krémem potřete boky i povrch dortu,“ přiblížila Terezie Tkáčiková.
3. Ganache: smetanu přiveďte k varu, čokoládu nakrájejte na menší kousky a nasypte do kastrůlku se smetanou. Nechte je minutu stát a pak důkladně rozmíchejte. „Ještě teplou ganache dort polijte a nechte ji stékat. Dozdobte třeba čokoládovými hoblinkami,“ uzavřela Terezie Tkáčiková.
Dort Operní není jediným, který přináší kniha Kreativ – 90 dortů z vydavatelství Vltava Labe Media ideální tip. Jak název napovídá, je to unikátní kniha plná dortů. Tu musí mít každý z vás, kdo si chce zkusit upéct svůj první dort, ale na své si v ní přijdou i zkušení cukráři, kteří hledají nevšední inspiraci.
Uvnitř knihy totiž najdete recepty na nejslavnější dorty světa, ale také nápady, které vás budou nutit zkusit si upéct dort ze surovin, které vám doposud vůbec nepřišly na mysl.
Na téměř tří stovkách stran však najdete nejenom samotné recepty, ale také pěknou řádku ověřených cukrářských nápadů a zajímavých kulinářských příběhů. Kniha sama o sobě je díky pevné vazbě a moderní grafické úpravě také vhodným dárkem pro přátele či příbuzné.
„Samotných receptů na dorty najdete v naší knize rovných devadesát. A jak knihu můžete získat? Ta úplně nejjednodušší cesta vede přes e-shop časopisu Kreativ. Tam si ji objednáte a my zajistíme, že vám cukrářská kniha přijde až domů,“ vysvětluje Lenka Stejskalová z marketingového oddělení Vltava Labe Media.
I cena samotné cukrářské publikace je velmi vstřícná. „Knihu pořídíte za 390 korun,“ dodala Lenka Stejskalová.
A jakéže dorty si můžete podle knihy z vydavatelství Vltava Labe Media upéct? Třeba zamilovaný s pusinkami, opulentní operní, nebo také švédskou korunní princeznu či dort s malinově puntíkovanou šlehačkou. Své cukrářské umění můžete zkoušet, když si knihu objednáte na www.kreativ.cz.
Stačí kliknout na modře podtržený odkaz www.kreativ.cz, který vás přesměruje do e-shopu časopisu Kreativ. Zde už jen v objednávce vyplníte potřebné údaje a knihu 90 receptů budete mít za bezkonkurenční cenu brzy doma.