Pečený telecí krk
Budeme potřebovat:
- 1 ks telecí krk vázaný
- 3 ks mrkev
- 3 ks petržel
- 3 ks jarní cibulka
- 3 hrsti čerstvá petrželka
- 2 polévkové lžíce olivový olej
- 2 ks cibule ve slupce
- 3 ks bobkový list
- 6 ks pepř
- 3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce hladká mouka k zahuštění omáčky
- hladká mouka a strouhanka na obalení masa (50:50, cca 3 polévkové lžíce)
- marináda na maso:
- 2 polévkové lžíce barbecue omáčka
- 1 čajová lžička tymián sušený
- 1 čajová lžička kmín drcený
- 1 čajová lžička rozmarýn sušený
- 1 čajová lžička sůl
- 1 čajová lžička pepř mletý
- Vše spolu smícháme, maso potřeme marinádou a necháme v chladničce 24 hodin odpočívat zakryté fólií.

Postup:
Telecí krk obalíme směsí mouky a strouhanky. Na rozpáleném oleji ve větší pánvi osmahneme z každé strany a odložíme stranou.
Do výpeku přidáme mrkev, petržel, jarní cibulku, petrželku, celý pepř, bobkový list a osmažíme.
Podlijeme vývarem nebo vodou, můžete použít i pivo.
Navrch zeleniny položíme maso, zakryjeme poklicí a dusíme 15 minut.
Troubu si zahřejeme na 180 °C. Připravíme si pekáč, který má i víko. Na dno pekáče dáme zeleninu i s vodou, kterou tam máme, a na vrch položíme maso.
Kolem masa položíme cibuli a česnek, osolíme a dáme péct na 2 hodiny. Doba pečení se může prodloužit v závislosti na druhu pekáče.

Když máme masíčko měkké, vyjmeme ho a odložíme stranou. Zeleninu vyjmeme a výpek přelijeme z pekáče do hrnce, ve kterém si uděláme omáčku.
V přibližně 2 dl vody rozmícháme 1 polévkovou lžíci hladké mouky a vlijeme do výpeku. Metličkou rozmícháme a necháme povařit.
Věřím, že vám bude chutnat.
Muž s varechou Viliam Lajgút nabízí jednoduché a oblíbené recepty. „Stačí se podívat, co máš doma v lednici, a můžeš uvařit jídlo, které ti bude každý závidět. Věřím, že si každý přijde na své,“ říká sympatický kuchař. Jeho recepty můžete sledovat také na Instagramu.