Rajčata patří mezi nejčastější výpěstky tuzemských zahrádek. Na rozdíl od například jablek či brambor je však není možné uložit do bedýnek a konzumovat čerstvá následující měsíce. Existuje však řada osvědčených receptů, jak s nimi naložit a nadále si užívat jejich chuti i prospěšnosti. Stejně tak si rajčat užít, dokud jsou čerstvě sklizená.
V ČLÁNKU SI PŘEČTETE RECEPTY:
* Domácí pizza omáčka
* Domácí kečup
* Rajčatová salsa
* Sušená cherry rajčátka
* Rajčatový džus
Domácí pizza omáčka
Domácí pizza omáčka v řadě případů bude daleko lahodnější než ta kupovaná či připravená z běžného kečupu a protlaku. Přitom její výroba je velmi jednoduchá, jak připomíná web plný receptů Real Foodrn. Co bude potřeba?
Připravte si:
- 20 velkých rajčat nakrájených ideálně na kostky
- 2 nakrájené papriky
- 2 oloupané a nakrájené velké hlavy česneku
- 2 na kostičky nakrájené cibule
- 1 hrst nasekané bazalky
- 4 malé plechovky rajčatového protlaku
- 2 polévkové lžíce sladké, případně pálivé papriky
- 2 polévkové lžíce kokosového cukru
- Podle chutí sůl a pepř
Rajčata na tři způsoby:
Postup přípravy domácí pizza omáčky:
1. Nakrájenou zeleninu dejte do velkého hrnce.
2. Vařte na středně vysokém ohni, dokud nezačne bublat.
3. Přidejte koření, promíchejte a stáhněte na nízkou teplotu.
4. Hrnec přikryjte a nechejte tři hodiny provařit. Následnou směs pak lze zavařit, případně zamrazit.
Domácí kečup
Kečup patří mezi tradiční univerzální omáčky, které se hodí k celé řadě pokrmů. Ani v tomto případě nepotřebuje jeho výroba velké kuchařské znalosti, jak uvádí web známého kuchaře Jamie Olivera. Posuďte sami:
Co si připravit:
- 1 velká červená cibule, oloupaná a nahrubo nakrájená
- ½ fenyklu, ořezané a nahrubo nasekané
- 1 řapíkatý celer, okrájený a nahrubo nakrájený
- olivový olej
- 5 cm dlouhý kousek zázvoru, oloupaný a nahrubo nasekaný
- 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
- ½ čerstvé červené chilli papričky zbavené semínek a nakrájené nadrobno
- 1 svazek (asi 30 gramů) čerstvé nasekané bazalky
- 1 lžička semínek koriandru
- 2 hřebíčky
- 1 kg zralých nasekaných rajčat 500 gramů konzervovaných rajčat, ideálně oválného tvaru
- 200 ml červeného vinného octa
- 70 g hnědého cukru
Postup:
1. Veškerou zeleninu (zatím ještě bez rajčat a bazalky) dejte do velkého kastrolu s těžkým dnem s velkým množstvím olivového oleje a zázvorem, česnekem, chilli, stonky bazalky, semínky koriandru a hřebíčkem. Dochuťte lžičkou černého pepře a špetkou mořské soli.
2. Vařte na mírném ohni 10 až 15 minut nebo do změknutí a občas promíchejte. Přidejte všechna rajčata a 350 ml studené vody. Přiveďte k varu a vařte doměkka, dokud se omáčka nezredukuje přibližně na polovinu.
3. Přidejte bazalku, pak omáčku prošlehejte v kuchyňském robotu nebo tyčovým mixérem.
4. Dvakrát ji protlačte přes sítko, aby byla omáčka hladká a lesklá.
5. Dejte omáčku do čisté pánve či hrnce a přidejte ocet a cukr.
6. Omáčku následně vařte tak dlouho, dokud se nezredukuje a nezhoustne na konzistenci kečupu. Dochuťte dle potřeby.
7. Kečup nalijte přes sterilizovanou nálevku do sterilizovaných lahví, poté pevně uzavřete a dejte na chladné tmavé místo nebo do lednice. Měl by vydržet několik měsíců. Skvělé podávané se steakem a hranolky.
Rajčatová salsa
Během chladnějších měsíců lze uspět i s rajčatovou salsou, na kterou se hodí vyzrálá a co nejsladší rajčata, jak ve své receptu uvádí například web Good Food BBC.
Připravte si:
- 4 až 6 středních rajčat, oloupaných a nakrájených nadrobno
- Půlku červené cibule najemno nakrájené
- 1 malý stroužek česneku nasekaného na jemno
- Pár kapek bílého vinného octa
- Šťávu z půlky limetky
- Půl svazku koriandru, nahrubo nasekaného
Postup:
1. Do misky vložte rajčata, červenou cibuli, česnek, bílý vinný ocet, limetkovou šťávu a koriandr.
2. Promíchejte a poté ochlaďte, dokud nebudete připraveni k podávání.
Nahrává se anketa ...
Sušená cherry rajčátka
Pokud máte i cherry rajčátka, je pak vynikající volbou je usušit. Recept přinesl například gastroweb Delish.
Připravte si:
- Co se vleze do zhruba litrové nádoby - na polovinu rozkrájená cherry rajčátka
- 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
- 1 lžičku sušeného oregana
- Sůl a pepř
Postup:
1. Předehřejte troubu na 22O°C a velký plech vyložte pečicím papírem.
2. Ve velké míse smíchejte rajčata s olejem a oreganem, pokud používáte, a dochuťte solí a pepřem.
3. Rajčata vyskládejte řeznou stranou nahoru na plech a pečte do úplného vysušení.
Rajčatový džus
Zejména ze sladkých rajčat si lze připravit lahodný a zároveň osvěžující rajčatový džus. Skvělý recept přinesl například web plný snadných receptů s názvem Simply Recipes.
Připravte si:
- 1,5 kilogramu velmi zralých zahradních rajčat, zbavených jader a nahrubo nakrájených
- 1 1/4 šálku nakrájeného celeru s listy
- 1/3 šálku nakrájené cibule
- 2 lžíce cukru (nebo podle chuti)
- 1 lžička soli
- špetka černého pepře
- omáčku Tabasco, asi 6 až 8 kapek (podle chuti)
Zavařování rajčat:
Postup:
1. Všechny ingredience vložte do velkého hrnce a přidejte vodu.
2. Přiveďte k varu a vařte odkryté, dokud není směs úplně polévková, což bude trvat asi 25 minut.
3. Směs protlačte přes jemné síto.
4. Nechte vychladnout a můžete podávat.