S českou osmnáctkou se navíc těší na zájezd do zámoří. „V Americe ani Kanadě jsem ještě nebyl, bude to premiéra. Hodně se těším, bude to nová zkušenost a určitě velký zážitek," nedočkavě doma v Praze vyhlížel nejbližší akci, turnaj v Plymouthu. „Cítím se dobře. Žádné zdravotní problémy nemám, tak snad to klapne."

Minulou sobotu juniorka Motoru odehrála duel v Jihlavě, kde padli gólem v prodloužení. Soutěž poté přerušila reprezentační přestávka, a tak mladíci dostali na začátku tohoto týdne volno. Jiří Patera je využil k tomu, aby byl s rodinou. Ale nezahálel. „V pondělí a úterý jsem si zatrénoval na stadionu v Popovicích s Mírou Brožem, trenérem, který spolupracuje se Standou Hrubcem," říkal.

 Za mořem dostane za parťáka do brankářské dvojice Tomáše Vomáčku, jenž se k výpravě připojí na místě, protože letos vyměnil dres Hradce Králové za klub Christi Ice Rays v NAHL. „Chytá tam, takže prostředí zná. Ale hrajeme čtyři zápasy, tak věřím, že nějaký odchytám," prohlašuje Jiří Patera, jenž má v extralize juniorů nejvyšší procentuální úspěšnost zásahů a na kontě nejvíce vítězných zápasů. „Na sraz jedu v pohodě," potvrzuje. „Jen je škoda, že jsme poslední zápas v Jihlavě prohráli. Ale odvezli jsme si alespoň bod a každý bod zvenku se cení," tvrdí.