S juniory se loučí. I s klubem. „Rozhodl jsem se, že už dál nebudu pokračovat,“ potvrdil Deníku. Milan Kupka přiznává, že se chtěl rozloučit medailí, nikoli čtvrtým místem. „Na to, jak jsme celý rok vypadali, s kolika hráči jsme hráli, je čtvrté místo dobré,“ uznává. „Ale úspěch je medaile, to je jasné, a já to k ní chtěl dotáhnout,“ nijak ne netají. „Když se to nepovedlo, bylo to už na mne moc, rozhodl jsem se, že to nechám mladším,“ vysvětluje kouč.

Trénování je náročná profese a Kupka připouští, že ho čím dál víc unavovalo. Víc psychicky než fyzicky. „Na rozebírání bychom potřebovali delší dobu… Bylo málo hráčů a tak dál. Únava je spíše psychická. Omílání některých věcí pořád dokola mě už deptalo,“ prohlašuje budějovický trenér, který byl na střídačce při koučinku k hráčům věcný, přímočarý, v pokynech adresný. „Obdivuji kluky, kteří trénují v mladších kategoriích! Tady už přece jen jde o přechod do seniorského hokeje, kde by hráči měli reagovat na to, co trenér říká. Když musíte opakovat totéž každý trénink, každé střídání a každý zápas, tak vás to jednou dožene,“ prohlašuje.

Vedení mládeže Motoru se nepodařilo Milana Kupku přesvědčit, aby přehodnotil své rozhodnutí a zůstal, a proto muselo udělat mezi týmy některé přesuny. Vedle Luboše Roba staršího se tak objeví na střídačce juniorky v nové sezoně Ladislav Kolda, jenž naposledy působil s Vladimírem Caldrem u týmu mladšího dorostu. 

Junioři Motoru tak úspěšnou sezonu dlouho nezažili! Z Kupkových slov je však patrné, že mířil výš. „Před sezonou vykrystalizovalo nějaké složení týmu, který jsme si vybrali, s těmi hráči pak pracovali. Nevím, jak Luboš (Rob), ale já si myslel, že hráči jsou vyspělí a pochopí některé věci, když třeba bylo kolikrát nutné změnit systém. Ale ono to tak nebylo,“ mrzí kouče.


Milan Kupka návrat nechystá. „Dám si pauzu, odpočinu si a uvidíme, zda mi to bude chybět, nebo ne,“ krčí rameny. „Určitě se nebudu vracet na extraligovou úroveň, ani u mládežnického hokeje. To nechám jiným,“ tvrdí jednoznačně.

Mohl by vést fotbalové týmy, anebo házenkářské výběry. K oběma sportům má blízko. Ale v tuto chvíli se těší výhradně na roli diváka. „Momentálně jsem skončil, proti Třinci to byla má derniéra na střídačce a neuvažuji o tom, že bych někde měl pokračovat. Na sporty se budu chodit rád dívat s klidnou hlavou, nemusím se nervovat. Budu divák a fanda fotbalu – a zajdu také na házenou, protože jsem u ní s dcerou něco prožil. Budu fandit holkám na Lokádě,“ uzavírá bývalý Jandačův asistent.