Vraťme se ještě na úplný začátek letošní sezony. Výrazně vás přibrzdily problémy s kolenem?
Po skončení minulé sezony jsem musel s kolenem na operaci. Kvůli ní jsem byl nucen vynechat prakticky celou letní přípravu a také srpnové přípravné období na ledě. Když startovala sezona, tak jsem teprve začínal chodit na led. Vůči ostatním dvěma gólmanům v klubu jsem měl velké tréninkové manko.

Celkem logicky tak na vás v úvodu sezony zůstala pozice týmové trojky, která zápasy sleduje jenom z tribuny. Byly jistým řešením alespoň střídavé starty ve druhé lize v Písku, kde jste dvakrát nastoupil?
Bylo mi jasné, že musím situaci nějak řešit. Oba zápasy v Písku mi pomohly. Když jsem tam jel podruhé, tak už jsem věděl, že půjdu do Havířova. Utkání se mi hodilo, že jsem zase mohl naskočit do zápasového rytmu a v novém působišti lépe začít.

Odešel jste na hostování do Havířova. Nechtěl jste zkusit zůstat v Motoru a poprat se o svou šanci?
Možnost zůstat v Budějovicích byla samozřejmě také ve hře. Chtěl jsem ale začít pravidelně chytat a tuhle příležitost jsem dostal v Havířově. Zvolil jsem tuto cestu a jsem spokojen, že jsem se k tomuto kroku odhodlal.

V kuloárech se hovořilo také o možnosti odejít do zahraničí. Tato varianta ve hře nebyla?
O ničem jiném jsem nevěděl. Jakmile jsem začal trénovat naplno, tak jsem to začal řešit. Havířov měl špatný vstup do sezony a poohlížel se po gólmanovi. Když přišla tahle možnost, tak jsem neváhal. Jednání ze strany Motoru i Havířova bylo velice rychlé. Upeklo se to a do dvou dnů jsem se hlásil v novém klubu.

ÚTOČNÍK David servisu Adam Vylíčil.
Jiří Fedur: Začátek výborný, pak už to nešlo

Havířov ale není zrovna destinace, kam by se hokejisté hrnuli…
Havířov jsem jako město předtím moc neznal a byl jsem docela příjemně překvapený. I když Budějovice jsou samozřejmě krásné a z tohoto pohledu to asi nejde srovnávat. Ale nejvíce času trávím na stadionu, kde máme vytvořené výborné podmínky. Je o nás dobře postaráno. Jsem tady kvůli hokeji a v tomto směru si nemohu na nic stěžovat.

Kde v Havířově bydlíte?
Od klubu jsem dostal byt. Je kousek od zimáku na hlavní třídě, kde bydlí i další hráči, kteří nejsou přímo z Havířova. Je to dobré, žádný potíže.

Ve slezském městě jste sám?
Ano. Přítelkyně má práci v Budějovicích, takže za mnou jenom občas přijede. Ale je to přece jen kus cesty. Autem zhruba čtyři a půl hodiny.

Spokojen musíte být i po hokejové stránce. Hned po svém příchodu jste převzal roli gólmanské jedničky a nikoho jiného prakticky do branky nepouštíte.
Nemohu si stěžovat. Od trenérů dostávám prostor a od spoluhráčů mám důvěru. Zatím to funguje. Cílem týmu je dostat se do play off a k tomu bych chtěl pomoci.

Statistiky napovídají, že máte dobrou formu?
To vychází z právě té důvěry ze strany trenérů. Snažím se ji splácet a z toho pak mohou být i solidní statistiky. Já osobně je ale zase až tak nesleduji. Od toho jsou jiní.

Z vašich statistik vyčnívá zápas v Ústí nad Labem, kde jste na jednu stranu vychytal nulu, ale na druhou zase nasbíral šest trestných minut. Nejste žádný bouřlivák. Jak jste stačil v průběhu jednoho zápasu nasbírat tři vyloučení?
To se tak seběhlo. Nejdříve jsem vyhodil kotouč přes plexisklo, potom jsem skutečně neúmyslně posunul branku a přesto jsem za to dostal dvě minuty. Třetí vyloučení bylo za podražení. Tři dvouminutové tresty na jeden zápas, to bylo skutečně dost. Vychytaná nula to ale spravila (úsměv).

Čeká vás zápas v Českých Budějovicích. Neexistuje nějaká dohoda, že proti svému mateřskému klubu nesmíte nastoupit?
První zápas v Havířově proti Motoru jsem chytal, takže by v tom neměl být žádný problém. Pokud dostanu důvěru, tak bych nastoupit měl.

Vzhledem k vaší pozici v týmu je zřejmě, že nastoupíte. Těšíte se, nebo budete cítit trochu nervozitu?
Na utkání se těším. V Budějovicích jsem od pěti let prakticky nepřetržitě a jsem tam doma. Je ale fakt, že to pro mě bude strašně specifický zápas. Už jsem to zažil před rokem, kdy jsem hostoval v Benátkách. Tehdy jsme přijeli v hodně okleštěné sestavě a bylo to těžké. Také teď bude vysokým favoritem Motor, ale zkusíme ho potrápit. Hlavně doufám, že nedostaneme nějakou rychtu (smích).

Aleš Kotalík (vpravo) na střídačce s masérem Pavlem Bláhou.
Věnuji se hráčům hlavně individuálně, říká ke své roli u týmu Aleš Kotalík

Přijdou se určitě podívat rodiče, přítelkyně a kamarádi. Budete shánět hodně lístků?
Z Havířova do Budějovic je to daleko, tak doufám, že nějaké lístky z našeho přídělu poberu. Všichni nejbližší se samozřejmě přijdou podívat.

Do kdy máte v Havířově hostování?
Do konce ledna. Kolem desátého ledna by se mělo definitivně rozlousknout, kde sezonu dohraji. Není to úplně v mých rukou. Řeší se to v kancelářích.

Havířov o vás hodně stojí. Co byste si přál vy osobně?
To je těžká otázka. V Havířově jsem spokojený a nechce se mi jen tak v lednu odejít, ať si to tady kluci nějak dohrají. Cílem týmu je postup do play off a rád bych se na jeho splnění také podílel. Na druhou stranu je lákavé vrátit se do Budějovic a poprat se o extraligu. To by bylo také krásné. Otázkou však je, jaká by byla má role v mužstvu. Ale nemá cenu nad tím nějak moc přemýšlet, protože to stejně neovlivním. Nějak to dopadne. Hlavně se teď soustředím na zápas v Budějovicích. Na ten se opravdu těším.

Výborné výkony gólmana ČEZ Motoru Petra Kváči neunikly pozornosti extraligové Sparty Praha, kam má vyřízené střídavé starty. Právě Pražanům bude mladý brankář v tomto týdnu k dispozici a měl by zde dostat šanci.
Na jihu Čech bude naopak na oplátku připraven jeden ze sparťanských gólmanů David Honzík. „Do utkání s Havířovem by měl nastoupit od začátku David Gába, David Honzík bude připraven na střídačce. Jak to bude dál, se uvidí,“ odtajnil nasazení do středečního duelu prezident klubu a trenér gólmanů v jedné osobě Roman Turek.