Hokejoví mladíci v 1. kole  pranic nedbali, že papírovým favoritem byla Kometa, a soupeře vyřadili, přestože v rozhodujícím třetím utkání mělo Brno výhodu domácího ledu.

Jenže teď je tu Třinec, soupeř ještě silnější a ambicióznější. V pondělním domácím utkání HC ČB inkasoval už ve 2. min. a stále dotahoval – snižoval na 1:2, 2:3.

Ve 46. min. reprezentant Smejkal vyrovnal a začínalo se znovu. Duel rozhodl laciný čtvrtý gól z hole Kofroně. V závěru ještě střelec Růžička zpečetil hattrick střelou do opuštěné branky a Třinec se výhrou 5:4 ujal vedení v sérii.

Domácí kouč Jan Trummer ocenil, že jeho tým, byť tahal za kratší konec, se semkl  a dokázal ve třetí třetině srovnat skóre. „Bohužel jsme dostali laciné góly. Nešťastný byl hlavně ten čtvrtý, který bychom dostat neměli. To bylo spíše nahození než střela, bohužel skončila v brance."

Poměr střel na branku vyzněl 29:25 pro Jihočechy. „Vytvářeli jsme si šance, ale nedokázali je proměňovat," chyběla Trummerovi vyšší produktivita v útoku. V závěrečné hře bez brankáře už viděl, že jeho svěřencům chybějí síly. Sečetla se únava ze tří soubojů s Brnem, hodně energie mladíci nechali na ledě i v pondělí. „Nedokázali jsme Třinec zatlačit, naopak jsme v power play inkasovali."

Největší třineckou hrozbou byl Marek Růžička. Forvard, jenž v sezoně sbíral v průměru 1,4 bodu na zápas, se dokáže dobře orientovat v situacích kolem brankoviště. „V kanadském bodování skončil vysoko a formu ukázal i u nás," uznává kouč Českých Budějovic a ujišťuje, že tomuto hráči Jihočeši musí v odvetě věnovat zvýšenou pozornost.

Jihočeši podle trenéra Jana Trummera rozhodně neskládají zbraně. Pořád věří, že se dá přes Třinec postoupit mezi nejlepší čtyřku. „Určitě chceme jít ještě dál, tým na to má. Je třeba zapracovat na tom, co nám v prvním utkání nešlo. Popereme se o to, aby se play off vrátilo do Budějovic na semifinále," uvedl   hlavní kouč Jan Trummer před odjezdem na druhý zápas čtvrtfinále do Slezska.

Českobudějovický tým vyrazil autobusem do Slezska už v úterý, na noc si zajistil ubytování ve Frýdku-Místku. "Večer na hotelu bude taktická příprava, rozbor u videa," sliboval trenér Trummer. Ve středu v poledne v třinecké Werk aréně čeká Jihočechy druhé čtvrtifnále. Souboj dorostů vlastně bude předzápasem sedmého rozhodujícího duelu mezi Železáři a Spartou!