Dvakrát po sobě vyhráli Jihočeši za dva body, ale obě vítězství mají diametrálně rozdílnou hodnotu. Zatímco v pondělí doma s Ústím Motor vedl už 5:1, přesto o tak luxusní náskok přišel a v kabině po výhře jen v prodloužení bylo pořádné dusno, tentokrát má výhra za dva body z ledu ambiciózního Havířova podstatně větší cenu.

Na dalekou cestu se přitom jihočeská družina vydala se značně okleštěným týmem. „Do zápasu jsme šli s vyloženě defenzivní taktikou," připouští trenér Petr Rosol a jedním dechem odmítne, že by to byla reakce na nepovedený domácí zápas s Ústím. „To s tím nesouviselo. Věděli jsme, že Havířov je velice silný soupeř. Navíc byl v nejsilnější možné sestavě se všemi extraligovými pendly, které má na střídavý start z Vítkovic a Zlína," vysvětlil.

Vzhledem k faktu, že v současné době před blížícím se mistrovstvím světa dvacítek neplatí pravidlo o povinném nasazování mladých hráčů, využil Havířov čtyři kompletní formace složené ze zkušených hokejistů. Proti nim stály tři pětky v dresech s velkým M na prsou. „My jsme proti nim nastoupili jen v sedmnácti lidech," usměje se trenér.

Kromě marodů totiž nechali trenéři doma odpočívat také Roba s Prokešem, kteří ve čtvrtek v Jihlavě pomáhali juniorce v hodně důležitém mači. „Proto jsme velice dobře věděli, že nemůžeme hrát nějaký hokej nahoru – dolů, ale musíme vycházet ze zabezpečené obrany a zkusit udeřit z nějakých kontrů," dává Rosol nahlédnout do svého taktického plánu. „Chtěli jsme uhrát slušný výsledek, což se nám také podařilo," dodá.

Dvě třetiny skončily bez branek, přestože navrch měli spíše domácí. „Opticky měl Havířov skutečně navrch, ale do větších šancí jsme domácí nepouštěli," zdůrazní.

V první třetině Jihočeši přestáli trestné střílení po hození hole gólmanem Kůdelou. „Stalo se to při poskytnuté výhodě, takže to vypadalo jako dva tresty, ale nebylo to tak," vysvětluje Rosol, podle něhož byla penalta nařízena oprávněně. „Hynek tam tu hokejku pustil, takže asi ano," přikývne.

Do vedení šli Havířovští ve 48. minutě, ale hostující střídačka zůstávala v klidu. „Pořád bylo ještě dost času vyrovnat. Jeden gól nic neznamenal. Také jsme vyrovnali a šlo se do prodloužení."

Nastavená pětiminutovka proběhla relativně v klidu. „My jsme vstupovali do prodloužení oslabeni, takže jsme museli ubránit první dvě minuty ve třech a potom už jsme se spíše soustředili na penalty," připouští Rosol.

Právě nájezdy jsou totiž oblíbenou disciplínou jeho svěřenců, což se potvrdilo i tentokrát. Zatímco domácí Kůdelu ani jednou ze tří pokusů nepřekonali, hosté byli úspěšnější. Šikulovi Nouzovi sice ještě pokus o forsbergovskou kličku nevyšel, ale kapitán Josef Straka krátce po něm už rozhodl a na Pajiče ani nedošlo. „Za výhru po nájezdech jsme moc rádi. Dva body tentokrát rozhodně bereme," zdůraznil Rosol.

Výborný výkon odvedl gólman Hynek Kůdela, kterému přitom vůbec nevyšel poslední zápas doma s Ústím a trenéři ho v jeho závěru vystřídali. Tentokrát byl velkou oporou svého týmu. „Chytal velmi dobře," nešetří   trenér chválou.

Na psychice nejzkušenějšího z trojice gólmanů Motoru zapracoval především prezident klubu a sám bývalý vynikající brankář Roman Turek. „U něj to byla vyloženě jen otázka psychiky. Od toho tady máme Edu Turka. Gólmani si vidí navzájem do hlavy lépe než my. Ale rozhodně to není o tom, že se naučí najednou během jednoho dne chytat. U gólmanů je to hodně o hlavě," ví Rosol.

Kůdela v Havířově obstál a zítra ho čeká další těžká zkouška, protože se do branky postaví také proti Chomutovu. Dvojice mladíků Bláha a Gába je totiž stále na marodce. Mimo hru jsou také obránci Růžička a Žovinec. „Růžička má ruku v sádře, Žovinec teprve pomalu začíná trénovat," upřesňuje kouč.

Naopak není vyloučen start zkušeného útočníka Boháče, jenž se po zranění pomalu zapojuje do tréninku.

Duel s Chomutovem bude skutečným hokejovým svátkem. Utkají se totiž dva první celky prvoligové tabulky. „Stačí se podívat na tabulku. Chomutov má na prvním místě čtrnáctibodový náskok. To hovoří za vše," říká Rosol. „Mají strašně široký a kvalitní kádr. Také díky spolupráci s Kadaní. Pokud někdo začne hrát dobře v Kadani, tak se hned přesune do Chomutova. Přestože mají tři hráče na dvacítkách, tak přivezou čtyři vyrovnané řady. Je to kvalitní soupeř, ale hrát se dá s každým," zdůrazní českobudějovický lodivod.

Rosol však zápas nebere jako nějaký test před pomalu se blížícím play off. „To je ještě hodně daleko. A zatímco Chomutov už má play off prakticky jisté, my ještě nic jistého nemáme. Zápasy jsou vyrovnané a záleží na momentální formě i na štěstí. Chomutov třeba nedávno prohrál v Havířově. Očekává se ale velká návštěva a měl by to být hokejový svátek. Bude to zase velká reklama pro budějovický hokej, což je dobře," těší se Petr Rosol.