V sobotu se jeho tým představí v Ústí nad Labem (17), v pondělí ho čeká očekávaný šlágr s vedoucími Karlovými Vary (17.30).

Výkony v některých zápasech možná nebyly optimální, ale série pěti výher v řadě vás musí hřát. Je to tak?
Herní i výsledková pohodě se pohybuje v určitých vlnách. Pět zápasů za sebou jsme vyhráli, ale sami vidíme, že domácí utkání budou složitá. Soupeři k nám jezdí s jasným cílem nedostat rychlý gól, aby se psychicky nezlomili. Znamená to pro nás, že se musíme připravit na dobývání zónové obrany středního pásma. V momentě, kdy protivník hru takhle zavře, tak tam moc prostoru na kombinaci není.

Existuje vůbec nějaký recept na zhuštěnou obranu?
Pokud se nám nepovede gól prostřelit ze střední vzdálenosti nebo od modré čáry, tak je to pak hodně náročné. Na brankoviště se těžko dostáváme, protože tam stojí pět hráčů. Když budou hrát soupeři tímto stylem a nepodaří se nám dát rychlou branku, tak se nedá čekat, že bychom dávali hodně gólů.

Václav Nedorost v Motoru končí.
Třebíč betonovala, nedokázali jsme se prosadit, posteskne si Václav Nedorost

Nebrání letos hosté v Budvar aréně ještě urputněji než v minulé sezoně?
Může to být souhra okolností, že přijely týmy, které se na to takhle připravily. Domnívám se, že když dorazí třeba Karlovy Vary, tak budou hrát daleko otevřenější hokej. Mají tým jinak postavený. Uvidíme, jak se bude sezona vyvíjet. Obecně je hokej tlačený do větší aktivity. Ne, že by zónové obrany byly minulostí, ale většina mužstev se snaží hrát atraktivněji.

Může to souviset i s tím, že v úvodu sezony mají všichni hodně sil a stačí fyzicky i bruslařsky?
Určitě to má vliv. Říká se, že hokej se začíná hrát až od listopadu, kdy si všechno sedne a hráči se unaví. Mužstva teprve v tomto období naskočí do běžného sezónního provozu. My navíc chceme hráče udržet na nějaké kondiční úrovni směrem k závěru sezony, takže dostávají přidáno v posilovně. To je samozřejmě na ledě neodlehčí. Trend zvyšování náročnosti na přípravu hráčů směrem k cílům, které máme, je tady ale jasně daný.

Kádr mužstva opustil na hostování do Písku po po disciplinárním prohřešku útočník Filip Vlček. Co k tomu říct?
Okomentoval bych to pouze v tom smyslu, že životospráva je o tom, jak se hráč vyspí, odpočine si a stravuje se. Je to jeho životní styl. Filip poslední dobou v tomto směru nebyl ztotožněn s tím, jak to má fungovat. Jeho výkony šly dolů. Tak jsme mu dali nějaký prostor, aby si to srovnal v hlavě. Určitě je to hráč, který má velký ofenzivní potenciál. Musí se však podřídit pravidlům, která u nás v kabině fungují.

Má vrátka zpět do týmu, která by případně mohl otevřít?
Určitě. Neřekli jsme, jestli tam jde na dva dny, na týden nebo na delší dobu. Když jsme se loučili, tak jsem mu řekl, že pokud bude mít pocit, že si to v hlavě srovnal, ať se ozve. Budu s ním v kontaktu, a pokud se ozve za tři dny, že to tam je tak, jak to má být, tak se domluvíme, jak to bude dál. Je to hlavně na něm. Nechci zabíhat do podrobností, ale seběhlo se kolem něho více věcí.

Filip Vlček
Filip Vlček porušil životosprávu a odchází z Motoru do druholigového Písku

Po Vlčkově odchodu máte kromě juniorů k dispozici jenom devět starších útočníků. Nemůže to být v případě větší marodky problém?
Reagovali jsme na to a domluvili jsme se s David servisem, že bereme na zkoušku Jakuba Marka. Je to českobudějovický hráč, který hrál v minulých sezonách v nižších soutěžích v Německu a letos nastupuje za David servis. Klub vlastní jeho práva, tak jsme se domluvili, že ho vyzkoušíme.

Znamená to, že pojede už na zápas do Ústí nad Labem?
Bude s námi trénovat a uvidíme, jak se situace vyvine. Zatím jsme domluveni do příští soboty.

Na měsíční hostování zamířil do Litoměřic mladý obránce Ondřej Kachyňa. Nedokázal se prosadit do základní sestavy?
Nevešel se mezi šest beků, a protože má ambice dostat se do reprezentační dvacítky, potřebuje větší zápasové vytížení. A na vyšší úrovni, než je juniorská extraliga nebo druhá liga v Táboře, kam má střídavý start. Litoměřice se ozvaly, že by mu prostor daly. Zatím jsme se domluvili na měsíc. Uvidíme, jak to bude fungovat. Doufám, že lépe než loni dohoda s Benátkami nad Jizerou.

I když se to asi nedá přislíbit nikdy, máte alespoň jistou garanci, že bude pravidelně nastupovat?
To vám opravdu nikdo nezaručí. Ale doufáme, že to tak bude.

Čeká vás zápas v Ústí nad Labem, které vždycky hodně gólů dávalo i dostávalo. Mohl by vám tento otevřenější způsob hry vyhovovat?
To uvidíme až přímo v Ústí (úsměv).

V brance podává spolehlivé výkony Petr Kváča. Nedostane ale někdy také příležitost jeho náhradník David Gába?
Jsme domluveni, že u gólmanů bude docházet k nějaké rotaci. Před sezonou jsme stanovili, že Petr Kváča by měl obhajovat post jedničky. To pro něj znamená i větší porci zápasů. V Ústí by měl ale podle dohody nastoupit od začátku zase David Gába, aby také, jak se říká, nevychladl.