„Letos byla podprůměrná zima z hlediska spotřeby krmiv. I předchozí dvě zimy byly nadprůměrně teplé,“ poznamenal k pozvolnému nástupu jara Pavel Pletka, jednatel Okresního mysliveckého spolku České Budějovice.

Zvěř se podle Pletky vyrovnala i s přídělem těžkého, mokrého sněhu z minulých týdnů. „Sníh je pro zvěř v zimě přirozený jev. Způsobuje spíše pohybové problémy. Pokud je ho velká vrstva,“ vysvětlil myslivec. Vzápětí dodal, že před dvěma týdny bylo sice hodně sněhu, například pro srnčí zvěř, ale neležel v přírodě tak dlouhou dobu, aby to zvěř nepřežila bez větších komplikací.

Na konci zimy je pro myslivce hlavní změnou skladba krmení. Postupně se z jadrných krmiv přechází na kvalitní seno, vojtěšku nebo jetel. „Pro přikrmování je nutné používat stále stejné kvalitní krmivo, protože spárkatá zvěř patří mezi přežvýkavce a vyžaduje stálost a pravidelnost potravy, protože trávení u ní probíhá prostřednictvím bachorových bakterií,“ uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.

V krmelcích se tak střídá drcený oves a šrotovaný ječmen se senem. „Je to kvůli tomu, aby zvěř spálila tuky. Dává se jí vedle sena jen řepa nebo kedlubny,“ popsal kroky myslivců v těchto dnech Pavel Pletka. Výjimkou je okolí polí, kde je oseta ozimá řepka. Pod zimním sněhem nebo i na začátku jara se zde zvěři nabízí zelená pastva, jenže to má háček. „Řepka dvounulka způsobuje hrozné problémy v zažívacím traktu zvěře. Musí se jí nabízet i sůl, jádro, například oves, aby nežrala jen šťavnatou řepku,“ uvedl k nechtěné pasti na zvěř ze strany zemědělců Pletka.

Volba správných krmiv také rozhoduje o škodách na lesních porostech, suchá krmiva podporují jejich vznik, proto místy myslivci nabízejí zvěři i proutí ořezané třeba z ovocných stromů nebo z vrb.

Jakmile teploty vystoupí nad 10 – 15 °C, čeká myslivce pravidelné čištění krmelců.