Celou svou kariéru odehrál doma pod Černou věží. Až přišel nucený odchod do Hradce Králové, kde absolvoval dvě sezony. Loni poprvé okusil zahraniční angažmá. V dresu chorvatského Medveščaku Záhřeb nastupoval v nejprestižnější evropské soutěži KHL.

A nevedl si vůbec špatně. Odehrál 55 zápasů, ve kterých nasbíral 32 bodů. Sezonu nakonec dokončil v Hradci Králové. „V Záhřebu se mi docela dařilo. Ale když chybělo pět zápasů do konce základní části soutěže a neměli jsme už šanci dostat se do play off, tak nám vedení klubu dalo povolení, že kdo má nabídku, tak může sezonu dohrát jinde. Záhřebu se tím ušetřily nějaké prostředky," zdůvodňuje návrat do české extraligy.

„Hradec vlastní u nás moje hráčská práva a projevil zájem, takže to byla vlastně jediná volba," říká.

Návrat to ale úplně vydařený nebyl, protože Hradec ve čtvrtfinále dost překvapivě vypadl s Mladou Boleslaví 2:4 na zápasy. „Čekali jsme lepší výsledek. To určitě," souhlasně přikývne.

Pro příští sezonu se „Koblih", jak je mezi spoluhráči přezdíván, opět vrátí do Záhřebu. „Dohodli jsme se na pokračování smlouvy," potvrzuje.

Chorvatsko je sice hodně nehokejová země, ale KHL se tam prý docela uchytila. „V Záhřebu chodí na zápasy čtyři až pět tisíc diváků. A fandí pořádně. Na začátku sezony se nám dařilo, ale pak to trochu polevilo. Fanoušky však máme skvělé. To v každém případě," chválí.

V KHL je dle informací z Ruska momentálně osm klubů, které se potýkají s finančními problémy a jejich start v dalším ročníku je vážně ohrožen. Záhřeb pravděpodobně patří mezi tento oktet. „S financemi to v Medveščaku také asi není úplně růžové, ale klub se snaží všechno splácet. Doufám, že i další rok proběhne v klidu," doufá.

První angažmá v cizině bylo pro Mertla také pořádnou životní zkouškou. „Neumím moc anglicky. Tím to bylo těžší. Měl jsem však v týmu dva Čechy Smoleňáka s Kvapilem, kteří mi naštěstí pomohli. V mužstvu máme jenom skoro samé Kanaďany. Jinak dva Američany, Švédy a Finy, takže v šatně se mluví výhradně angličtinou," hovoří o struktuře záhřebského týmu.

V rámci přípravy se objevuje každé úterý v Pouzar centru, kde si dává do těla s českobudějovickými veterány a dalšími hráči působícími v zahraničí. „Je to fajn. Pro mě je to příjemné zpestření přípravy na další sezonu," usměje se.

Návrat do Motoru ještě není na pořadu dne. Do budoucna ho ale nevylučuje. „Nebráním se tomu. Když bude zájem, tak se o tom můžeme bavit," ujistí.